Reizen na pensioen

Reizen na pensioen

Staat reizen na je pensionering hoog op je wensenlijstje? Zorg er dan voor dat je deze wens in vervulling laat gaan. Zoek het juiste reismaatje en

Reizen na pensioen

Op de kalender streep je alle dagen af, tot die ene dag waar je een rode cirkel om hebt gezet. Het is de dag dat je met pensioen gaat, de dag dat je afscheid neemt van je collega’s en de cadeau’s in ontvangst mag nemen. Een dag van afscheid van een deel van je bestaan, maar ook een dag die in het teken staat van een heel nieuw begin. Iedereen droomt wel eens over de pensioenperiode tijdens een drukke of stressvolle werkweek; eindelijk vrije tijd, eindelijk doen wat je hart je ingeeft. Je hoeft er niet lang over na denken wat dat is: je wilt gaan reizen na je pensioen! Verre reizen maken naar onbekende oorden.

Waarom deze wens?

Het is voor veel mensen een hartewens. Op pad gaan, de wereld verkennen, nieuwe mensen, culturen en landen ontdekken. Dagen vol zon en vrijheid, één grote en lange vakantie. Een begrijpelijk verlangen, na jaren de grenzen van het werkende leven om je heen te hebben opgezocht, heb je de behoefte om er helemaal uit te breken. Kon je tot nu toe misschien maximaal 3 weken aaneengesloten op reis, dat is nu voorbij. En laten we eerlijk zijn: er is zoveel moois in de wereld dat de moeite van het bezoeken meer dan waard is.

Reizen na pensioen: de cijfers

Het is opvallend dat deze wens door zovelen wordt gedeeld, maar dat het er in veel gevallen toch niet van komt om een droomreis te maken. Dat de wens en het ook daadwerkelijk doen niet altijd samengaan blijkt onder andere uit de resultaten van het onderzoek dat wij hebben gedaan onder 700 respondenten. Meer dan de helft (54%) van de 50plussers die nog niet met pensioen zijn hebben het voornemen om na hun pensionering te gaan reizen. Bij de reeds gepensioneerde respondenten blijkt echter nog maar 34% daadwerkelijk hun tijd te besteden aan reizen. Is het zo dat de reislust is verdwenen, is één gemaakte reis na je pensionering voldoende of wordt je tijd opgeslokt door andere tijdsbestedingen en ga je helemaal niet meer? Wij zijn benieuwd hoe jullie dit (hebben) ervaren.

Je droom achterna

Als je wens echt zo sterk is dat je wilt reizen na je pensionering, dan is er maar één simpel advies: plannen en gaan. Als je partner niet dezelfde droom heeft als jij, zoek dan iemand in je naaste omgeving of op een forum die dezelfde reisdrift heeft als jijzelf. Maak kennis met elkaar en ga op zoek naar een bestemming die jullie beide aanspreekt. Wordt het een onontdekte plek in Europa, een reis om een nieuwe taal te leren, een verre reis naar een ander continent of een bezoek aan een familielid aan de andere kant van de wereld? Is het niet zo dat geldt dat je vaker spijt hebt van dingen die je niet hebt gedaan, dan van de dingen die je wel hebt gedaan? Kortom: zorgt ervoor dat je geen spijt krijgt en neem zelf het initiatief om jouw droom in vervulling te laten gaan. Ook op Leef Je Pensioen kun je een oproep plaatsen om een reismaatje te vinden.

De reis

Dan is het zover, je hebt alles voorbereid, de bankrekening is voldoende gevuld en je hebt gezonde spanning maar vooral heel veel zin in een geweldige ervaring. Niet te ver achter de rode cirkel op de kalender staat een groene. Het is de startdatum van je reis. Op die dag brengt de trein, de bus of het vliegtuig je naar een lang gekoesterde bestemming. We wensen je een hele fijne reis toe!

Heb jij zelf ook de wens om te reizen na je pensionering? Waarom wel of juist niet? Wat is de mooiste reis die je ooit gemaakt hebt? Deel hieronder gerust jullie tips met elkaar.