Rustig afbouwen voor je pensioen? Dit vinden jullie!

Rustig afbouwen voor je pensioen? Dit vinden jullie!

Het is verstandig om rustig af te bouwen voor je pensioen begint. Deze stelling plaatsten we onlangs op facebook. We waren benieuwd hoe jullie hierin staan. En dat maakte een heleboel reacties los.

Rustig afbouwen voor je pensioen? Dit vinden jullie!

Het is verstandig om rustig af te bouwen voor je pensioen begint. Deze stelling plaatsten we onlangs op facebook. We waren benieuwd hoe jullie hierin staan. En dat maakte een heleboel reacties los.

Tot aan het begin van je pensioentijd hard doorwerken kan voor de één heel natuurlijk aanvoelen. Terwijl de ander juist behoefte heeft om al voor het pensioen begint rustig af te bouwen. Uit de reacties op onze stelling bleek dat de meeste mensen zich goed in het laatste kunnen vinden: 63% van jullie kiest voor rustig afbouwen. 11% vindt het niet belangrijk om rustiger aan te doen voor de pensioenleeftijd en 14% is niet voor en niet tegen. Niet iedereen heeft een duidelijke mening over de stelling. Er zijn dan ook genoeg ‘voors’ en ’tegens’. Lukt het financieel wel bijvoorbeeld om eerder te stoppen? Misschien ben je nog wel zo fit, dat je helemaal niet denkt aan rustiger aan doen. Of voel je je zo verbonden met je werk dat je het maar lastig los kunt laten. Ook dat kan een reden zijn om tot het laatste moment door te gaan. Wat waren voor jullie de belangrijkste redenen om rustig af te bouwen?

Slow down!

De meesten van jullie die voor de stelling waren, gaven aan rustig te willen afbouwen om niet in een gat te vallen. Je went er vast aan om minder druk te zijn en je hebt de tijd om uit te zoeken wat je na je pensioen gaat doen. Ook heb je de ruimte om hobby’s te ontwikkelen. Anderen vinden het fijn om de overgang naar het pensioen soepel te laten verlopen. Als je rustig afbouwt, heb je de tijd om dingen goed af te sluiten en werk over te dragen. Zo is de overgang straks minder groot. Een andere reden om rustig af te bouwen: voor sommigen wordt het werk te zwaar. Bij lichamelijk zwaar werk of werk in de zorg, ben je sneller geneigd om eerder te stoppen of af te bouwen. Een ander gehoord argument is dat tijdig afbouwen goed is voor je relatie. Als je een partner hebt, is rustig afbouwen voor beide goed. Je went er weer aan om vaker bij elkaar te zijn, maar niet op elkaars lip te zitten.

Let it go?

De belangrijkste reden voor mensen om stevig door te werken tot het pensioen, is de financiële situatie. Of zoals iemand het verwoordt: “afbouwen oké, maar dat gaat niet altijd. Wat als je alleen maar een uitkering krijgt? Dan moet je straks met z’n tweetjes de koopjes af”. Ook heeft niet iedereen een partner. Dan kan het financieel soms nodig zijn om langer door te werken. Sommigen van jullie vinden het moeilijk om het werk los te laten of vinden het nog te leuk om rustiger aan te doen. Of zoals iemand van 75 jaar zegt: “soms lijkt het net of ik nog aan het opbouwen ben in plaats van afbouwen”.

Begin op tijd

Of je er nu voor kiest om rustig af te bouwen of volop door te gaan, het is nuttig om voor jezelf van tevoren op een rijtje te zetten wat je graag wilt. En wat er mogelijk is. Zet je financiën op een rij en bekijk waar je het geld voor nodig hebt. Wie weet kan je door wat zuiniger te leven wel eerder met pensioen, net als Hans Klamer en Marleen Riegman. Of misschien besluit je juist wel om nog extra hard door te werken, om die mooie reis te kunnen bekostigen. Wordt het werk lichamelijk te zwaar, kijk dan of je de laatste jaren voor je pensioen parttime kunt gaan werken. Vind je werken nog te leuk, misschien kan je na je pensioenleeftijd nog parttime doorwerken. Of vrijwilligerswerk gaan doen. Misschien vind je het lastig om je werk los te laten nu het pensioen dichterbij komt. Bedenk dan eens wat je zo leuk vindt aan je werk. Is het de uitdaging, het contact met mensen of het idee van waarde te zijn? Kijk dan eens of je deze aspecten na je pensioen op een andere manier kunt invullen. De meeste mensen vinden het prettig om tijdig te beginnen met voorbereiden op het pensioen. Of zoals één van jullie zei: “niet afbouwen, maar tijdig iets nieuws opbouwen”.