“Spanje is voor ons een nieuw hoofdstuk”

“Spanje is voor ons een nieuw hoofdstuk”

Na jaren van voorbereiding vertrokken Theo Hulkenberg (67) en zijn vrouw Kirsten (66) in oktober 2019 naar Torre del Mar (Malaga) om er ‘nooit meer weg te gaan’. Lees het verrassende verhaal van Theo: over de lol van de lopende band, een bucket list voor reizen en meegaan in de Spaanse cultuur.

Voormalig bankmanager Theo zag steeds vaker om zich heen dat mensen hun pensioen niet haalden. Dit zou hem niet gebeuren. Hij besloot eerder te stoppen met werken. Iets wat hem qua overgang van werk naar vrije tijd gemakkelijk afging. Want echt verknocht aan zijn werk? Dat was hij niet.

Nieuwe impulsen

Theo’s loopbaan kenmerkt zich door het proberen van nieuwe dingen. Theo: “Zodra de nieuwigheid van iets af is, wil ik weer iets anders. Ik ben constant op zoek naar nieuwe impulsen. Gelukkig is mijn vrouw een stuk stabieler.” 

Zo besloot Theo na zijn baan als bankmedewerker een tijdje aan de lopende band in een fabriek te gaan werken. “Ik wilde gewoon echt eens ervaren hoe dat was.” Na een paar weken werd de situatie onhoudbaar toen collega’s doorkregen dat dit voor hem ‘slechts’ een uitstapje was. 

Of hij herinnert zich de klus waarbij hij na 2 weken (en het binnenslepen van een enorme order) besloot te stoppen bij het familiebedrijf waar hij net was begonnen. “Hier kom ik nooit hogerop”, zei hij tegen de directeur. Ze dronken samen een borrel en gingen verder met hun leven.

Emigreren naar Canada

De uitdaging die Theo soms verloor in zijn werk vond hij wel altijd in de reizen die hij maakte. In andere landen en culturen vindt Theo de voldoening die hij in zijn carrière nooit vond. Het reizen zit al van jongs af aan in zijn bloed. 

Op zijn 9e emigreerde hij met het gezin naar familie in Calgary, Canada. Na een jaar kreeg zijn moeder heimwee en keerden ze terug naar Nederland. Deze keer per boot, een reis die maar liefst 10 dagen duurde. “Het verklaart wel waarom ik nu een hekel heb aan cruises”, lacht Theo. “Maar mijn behoefte om de wereld te ontdekken is er wel begonnen.” 

Bucketlist

Vanaf zijn 16e maakt Theo de mooiste verre reizen. Later deelt hij deze passie ook met zijn vrouw Kirsten. Al in 2004 maakten ze hun bucketlist met alle landen die ze graag nog eens willen bezoeken, 31 stuks in totaal. Ze houden de gemaakte reizen bij op een grote landkaart. 

Ook in Spanje pronkt deze kaart op een prominente plek aan de muur. Van Portugal, Azië tot Amerika, ze hebben vele culturen ontdekt en genoten van de vrijheid. Het is dan ook niet vreemd dat hun wens om in een ander land te gaan wonen al snel ter sprake kwam na hun eerste ontmoeting.

“Wat gaan we vandaag eens doen”

Hoewel voor Theo zijn pensionering niet pas het startpunt was voor een vrij leven, vindt hij met pensioen zijn wel echt heerlijk. 

“Het feit dat je je elke dag de vraag kan stellen ‘wat gaan we vandaag eens doen’ is echt een luxe. Ik moest er wel even aan wennen, maar het is echt een verademing. Doen waar je maar zin in hebt. Je ploft neer bij het restaurantje dat je wilt en kunt er zo lang blijven zitten als je wilt.”

“Toch is het niet zo dat wij ons Spanje-avontuur als vakantie zien. Wij willen juist meegaan in de Spaanse cultuur en volgen daarom ook een cursus Spaans. Dat is anders bij mensen die hier komen voor vakantie of die het liefst als Nederlander in Spanje wonen. Vakantie voelt tijdelijk, voor ons is het de toekomst. In Torre del Mar wonen 80% Spanjaarden en 20% buitenlanders. Juist daarom wonen we hier graag.“

Om 13:00 aan de tapas

“We genieten ontzettend van de Spaanse cultuur en de vriendelijkheid. Je huis uit dwalen om terecht te komen bij een tapasbar met een biertje, genieten van de verse vis en de Spaanse gastvrijheid. “De Spanjaarden zijn buitengewoon gastvrij en vriendelijk en de manier waarop ze leven vinden we erg prettig.” 

Theo en Kirsten leven dan ook het echte Spaans leven. Met om 13:00 een tapa op het terras en tussen 14:00 en 16:00 aan de avondmaaltijd. Vaak heerlijke verse vis. “We wonen niet voor niets aan de zee”.

Een nieuw hoofdstuk

Op de vraag of Theo niet bang is dat straks ook de nieuwigheid van Spanje af is, lacht hij “Nee, daar ben ik niet bang voor. Er is nog zoveel te ontdekken. Spanje is voor ons echt een nieuw hoofdstuk.”