Finance en sport: de twee rode draden door Peters (69) leven. Ook nu hij met pensioen is. ‘Geestelijke en lichamelijke fitheid gaan samen’ is zijn conclusie. Vooral zijn liefde voor hardlopen is opgebloeid nu hij met pensioen is. Als buddy voor blinde lopers helpt hij ook deze groep mensen om dit te ervaren.
Peter was dertig jaar in loondienst bij een financiële dienstverlener toen hij besloot dat hij meer afwisseling wilde. “Ik vroeg me steeds vaker af: wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen?”
Hij ging als freelancer aan de slag, in de hoop die afwisseling te vinden. Het lukte. In de twaalf jaar voor zijn pensioen werkte hij vooral op internationale finance projecten. Hij reisde naar België en Duitsland en werkte twee dagen in de week in Londen.
Een groot verlies
Twee jaar voor Peter met pensioen kon, overleed zijn vrouw. “Ze had vermoeidheidsklachten en dacht dat ze een burn-out had. Ze was daarom al gestopt met werken, maar het bleek darmkanker te zijn. Ze heeft dus eigenlijk niet van haar pensioen kunnen genieten.”
“Als je ergens aan begint, dan moet je het ook afmaken.”
Het overlijden van zijn vrouw was een van de redenen voor Peter om niet met zijn 65e al met pensioen te gaan. Blijven werken betekende voor Peter tijdvulling, ritme en afleiding. Hij zat in een druk en leuk project rond de Brexit. “ Daar stap je ook niet zomaar uit, want als je ergens aan begint moet je het ook afmaken.” Het blijven werken gaf hem dus vele voordelen.
Een voorproefje op de pensioentijd
Toch kwam er een omslagpunt bij Peter. “In 2020 kregen we te maken met Covid en werkte ik veel vanuit huis. Ik had veel calls met Engeland, eigenlijk de hele dag. In de drukke periodes van het project was ik soms tot half elf ‘s avonds aan het werk. Ik houd van hard werken, maar ik merkte dat ik dit niet meer wilde”
Ondertussen werkte Peter alweer tweeënhalf jaar door na zijn 65e. Dus toen in juli 2021 het project afliep, zag hij dat als een mooie gelegenheid om er even tussenuit te stappen. En te merken hoe het bevalt om niet te werken.
“Ik zou na de zomermaanden weer aan de slag kunnen gaan, maar deze try-out zonder werk was succesvol, want een nieuw project is er niet meer van gekomen”.
Liefde voor hardlopen
Naast zijn werk heeft Peter zijn hele leven gesport. Hij is van alle markten thuis: zwemmen, voetbal, volleybal en samen met zijn vrouw heeft hij vijftien jaar getennist.
Daarna kwam hij in aanraking met hardlopen. Die liefde is volledig opgebloeid. Toen hij nog werkte, rende hij drie tot vier keer per week; nu bijna elke dag.
“Nadat mijn vrouw was overleden, ben ik marathons gaan lopen. Ik deed mee aan de marathon trainingsloop in het Amsterdamse Bos.” Daar viel Peter op dat een aantal van de mensen die meeliep, niet alleen liep. Ze waren verbonden met een koord aan iemand met een visuele beperking.
“Ze waren buddy voor Running Blind. En dat vond ik altijd mooi om te zien. De buddy geeft instructies over de route. Waar ze links of rechts gaan, of er een drempel of stoep aankomt.”
“Er waren buddy’s tekort, dus ik kon direct beginnen.”
Peter raakte geïnspireerd door wat hij zag; om mensen met een beperking ook iets van de sport te kunnen laten beleven. “Ik heb zelf altijd ervaren dat sporten heel erg goed is voor een mens. Ook heb ik altijd mijn vrienden via sport gekregen. En het is een grote uitlaatklep geweest, om naast het harde werken te kunnen sporten. Dat gun ik hen ook.” Zodra Peter met pensioen ging, meldde hij zich ook aan als buddy bij Running Blind.
Hij werd uitgenodigd om een training bij te wonen. “Er waren die dag al buddy’s tekort, dus ik kon meteen beginnen. Op de website had ik vooraf al enkele videos bekeken over het werk dat Buddy’s doen, dus het ging me goed af.”
“Je geeft als buddy onder andere instructies of de loper linksaf of rechtsaf moet slaan en of er bijvoorbeeld drempels of een stoep aan komt. Zo kunnen zij veilig lopen. Het is heel dankbaar werk om te doen.”
Van verveling geen sprake
Naast zijn buddy-vrijwilligerswerk en eigen sportschema past Peter ook nog wekelijks op de kleinkinderen. Ook is hij penningmeester in de VVE en helpt hij een vriendin met de financiële administratie van haar fietsenwinkel. Oh ja, hij geeft ook nog bijles in wiskunde en biologie en helpt menigeen met verhuizingen.
Past daar nog iets bij? “Ik denk erover na om looptrainer te worden. En ik zou graag bij een atletiekvereniging met G-sporters, gehandicapte sporters, willen werken. Dat is nog een ambitie van me. En als Peter zich nog zou gaan vervelen.. “Ik kan altijd nog gaan werken, zo’n twee of drie dagen in de week.”
Wil je meer weten over Running Blind of heb je interesse om vrijwilliger te worden? Neem een kijkje op de website van Running Blind.