Stoppen met werken? Dit betekent het voor je relatie

Stoppen met werken? Dit betekent het voor je relatie

Stoppen met werken, betekent meer tijd voor je partner. Dat brengt soms ook veranderingen mee in jullie relatie. Zo vind je samen een nieuw evenwicht.

Zo houd je na je pensioen een fijne relatie

Tot voor kort was het ’tot vanavond’ voor je de deur uit verdween voor een lange werkdag. En bij terugkeer hadden jij en je partner gedurende de dag voldoende gespreksstof. Nu jullie met pensioen zijn, gaan daarin dingen veranderen.

Je bent ineens de hele dagen samen. Sommigen hebben als stel hun draai snel gevonden. Ze hebben eindelijk meer tijd om dingen samen te doen en die langgekoesterde droomreis te gaan maken. Of genieten simpelweg van de dagelijkse dingen samen.

Bij anderen duurt het langer voor ze een nieuw ritme hebben gevonden. Misschien zit je er wel helemaal niet op te wachten dat de momenten die je thuis voor jezelf had nu gedeeld zijn. Of dat je partner ineens jouw taken wilt overnemen.

Voor de meeste mensen is het in ieder geval even wennen is als je van de ene op de andere dag weer zoveel samen bent. Je hoort vaak dat het zeker een half jaar duurt voordat partners samen hun draai hebben gevonden.

1 Kies je moment

Meestal is het gemakkelijker om allebei op hetzelfde moment, of binnen een kort tijdsbestek, met pensioen te gaan. Er ontstaat dan namelijk voor jullie allebei een nieuwe toekomst waar je je gezamenlijk op kunt richten. Is dat niet mogelijk? Kijk dan of een van jullie misschien al een dag minder kan gaan werken om de overgang straks minder groot te maken.

2 Bereid je samen voor

Bespreek al voordat je met pensioen gaat wat jullie verwachtingen en wensen zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk hoe je de pensioentijd graag wilt invullen en welke dromen jullie graag willen waarmaken.

Misschien wil je partner wel veel gaan reizen maar geniet jij het meest van de dagelijkse bezigheden thuis. Bespreek ook op welke termijn je je wensen wilt invullen, wat je als eerst samen gaat doen en wat later komt. Kijk of je compromissen kunt sluiten als verwachtingen ver uit elkaar liggen of bedenk wat je apart van elkaar doet en waar je samen voor gaat.

Ga er niet automatisch vanuit dat je de verwachtingen van je partner wel kunt dromen. Je kunt je pensioen juist ook aangrijpen om dingen anders te gaan doen. En misschien kom je samen nog wel op andere idee├źn.

3 Houd je eigen leven

Voordat je met pensioen ging hadden jullie ook een eigen leven. Er is geen reden om dat vaarwel te zeggen. In het begin van jullie relatie waren jullie onafscheidelijk, maar in de loop der jaren heb je een natuurlijk ritme met ook eigen activiteiten gevonden.

Naast een gezamenlijk leven is je onafhankelijkheid tijdens je pensioen nog steeds belangrijk. Juist die afwisseling van af en toe alleen zijn en daarna weer samen zijn, houdt het leuk. Houd daarom eigen hobby’s. Of ga bewust op zoek naar een nieuwe hobby’s en activiteiten voor jezelf.

4 Leer elkaar opnieuw kennen

De afgelopen jaren was je met je partner in een duidelijk ritme gekomen. Je wist wat je aan elkaar had. Tijdens je pensioen kan daar verandering in komen, een nieuwe levensfase breekt aan. Vaak moet je elkaar weer een beetje opnieuw leren kennen. En dat kan heel bijzonder zijn.

De druk van werk en deadlines valt weg en daarmee kan je allebei ook meer ontspannen in het leven komen te staan. Of je krijgt meer behoefte aan zingeving en gaat vaker met je partner in gesprek. Dat kan weer een nieuwe impuls geven aan je relatie en ervoor zorgen dat je meer geniet van de gedeelde momenten.

Het kan even duren voordat je samen dat nieuwe ritme hebt gevonden. Wees daarom geduldig met elkaar en schroom niet om extern hulp te vragen als er wel hobbels op de weg ontstaan.

5 Last but not least: bespreek huishoudelijke taken

Toen jullie nog volop in de drukte zaten van banen en een jong gezin kon het huishouden weleens tot wrijving leiden binnen de relatie. Vaak bleven er klusjes liggen of waren er irritaties over rondslingerende was.

Die drukte is nu voorbij, maar je bent wel weer meer met elkaar thuis. Irritaties over het huishouden liggen dan op de loer. Bespreek met elkaar wie de was strijkt, de boodschappen doet of het vuilnis buiten zet.