“Wat doe jij?”, het is een vraag die bij vrijwel elk voorstelrondje terugkeert. Tijdens je werkende leven is een antwoord gemakkelijk gevonden – je baan is tenslotte je hoofdbezigheid – maar als je net met pensioen bent kan diezelfde vraag opeens heel confronterend zijn. Want wat doe je eigenlijk als kersverse pensionado?
Op zo’n moment blijkt nog maar eens in hoeverre onze identiteit bepaald wordt door het werk wat we doen. Niet voor niets dat met pensioen gaan vaak de vraag oproept: “stoppen met werken en dan?”. Genoeg! In dit artikel ontdek je wat je kunt doen na je werkende leven.
Sommige mensen kijken er jaren naar uit: hun laatste werkdag. Het betekent dat ze eindelijk tijd hebben voor die veel te lang verwaarloosde hobby, ze definitief kunnen beginnen met het plannen van die lang gewenste reis naar een exotische bestemming of dat ze simpelweg wat extra tijd hebben om aan het gezin te besteden.
Met pensioen gaan betekent voor hen een nieuwe levensfase boordevol vrijheden en kansen. Zo voelt dat echter voor lang niet iedereen.
Genoeg mensen gruwelen bij de gedachte dat ze de schouderklopjes van hun collega’s moeten missen, dat er opeens geen doel meer is om voor uit bed te komen en dat ze van de ene op de andere dag niet meer nuttig zijn. Ze zijn bang voor het zwarte gat dat pensioen heet.
Maar het einde van je werkende leven hoeft helemaal niet een sombere laatste levensfase te worden. Leef je pensioen!
Stoppen met werken en dan? Vrijwilligerswerk
Vind je het een enge gedachte dat je straks met pensioen bent en dan niets meer hebt om voor uit bed te komen? Dat je van de ene op de andere dag opeens niet meer nuttig bent, omdat je geen baan meer hebt? Dan is het een idee om vrijwilligerswerk te zoeken voor na je pensionnering.
Bij het vinden van vrijwilligerswerk dat bij jou past, is het belangrijk om te bedenken of je vrijwilligerswerk wilt doen dat aansluit bij je eerdere loopbaan of dat je juist nog nieuwe kanten van jezelf wilt ontwikkelen.
Als je bijvoorbeeld je hele leven werkzaam bent geweest als financieel adviseur, dan kun je er voor kiezen om na je pensionnering immigranten helpen met ingewikkelde financiële kwesties. Maar je kan ook iets totaal anders doen, bijvoorbeeld helpen bij de bingo in het verzorgingstehuis om de hoek. In die keuze spelen doelgroepen die je aanspreken ook een rol.
Naast immigranten en ouderen, kun je bijvoorbeeld aan de slag met kinderen, dieren of mensen met een beperking. Wat je aanspreekt is vaak iets wat je van te voren niet kan bedenken, maar wat je ontdekt door te doen. Het is daarom raadzaam om eerst een keer mee te lopen bij een organisatie voordat je besluit voor langere tijd aan de slag te gaan als vrijwilliger.
Vaak merk je na de eerste keer al of je gevoel hebt bij de doelgroep of niet. Schaam je niet om te besluiten dat je bij de ene doelgroep niet helemaal op je plek bent en zoek gewoon nog even door.
Een andere belangrijke overweging bij het uitzoeken van vrijwilligerswerk is op welke basis je vrijwilligerswerk wil doen. Wil je voor een vast aantal dagen in de maand aan de slag bij een organisatie of spreekt het je meer aan om sporadisch bij te springen? Kortom: wil je je na je pensionering weer vastleggen of juist genieten van je nieuw verworven vrijheid?
Als je het prettig vindt om je te verbinden aan een organisatie dan kan je ervoor kiezen om vaste vrijwilliger te worden. Dit kan op verschillende manier. Je kan bijvoorbeeld een vaste activiteit organiseren binnen het verzorgingstehuis of een bestuurlijke functie vervullen bij een goed doel.
Als je niet zit te wachten op een dergelijke vaste overeenkomst, dan zijn er ook voldoende manieren om op flexibele basis vrijwilligerswerk te doen. Zo zijn er voldoende organisaties die sporadisch extra handjes zoeken, bijvoorbeeld tijdens een groot evenement of een inzamelingsactie. Voor dergelijke activiteiten plaatsen organisaties vaak oproepen. Dat betekent dus dat je iets actiever moet zoeken naar vrijwilligerswerk. Dit is niet het geval als je je aan een organisatie verbindt, dan krijg je vaak automatisch een heleboel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen aangereikt.
Stoppen met werken en dan? Studeren
“Je bent nooit uitgeleerd”, het is een oude volkswijsheid. Over het algemeen gaat het over de levenslessen die we tijdens ons leven opdoen, maar waarom zouden we die uitspraak niet wat letterlijker nemen en na ons pensioen weer een nieuwe studie oppakken.
Studenten kunstgeschiedenis bestaan tegenwoordig helemaal niet meer alleen uit 18-jarigen die kersvers van de middelbare school komen. De collegezalen worden vandaag de dag ook met regelmaat gevuld met gepensioneerden die na hun pensionering nog iets nieuws willen leren.
Tijdens je pensioen is er namelijk de tijd om een studie te volgen uit interesse en niet met het oog om er ook later geld mee te gaan verdienen. Die periode heb je tenslotte achter ons gelaten. Dus waar je vroeger wellicht voor een studie economie hebt gekozen, omdat het een baangarantie opleverde. Kun je nu opeens kiezen voor wat je leuk vindt. Gewoon ter verrijking van de geest.
Als je besluit een nieuwe studie te volgen, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deeltijd of voltijd opleiding te volgen aan de universiteit in jouw stad. Het voordeel hiervan is dat dit je aan het einde van je studie een officieel diploma oplevert.
Echter is het hierbij belangrijk om te weten dat studeren aan een universiteit duur kan zijn in verband met het feit dat je instellingstarief moet betalen. Dit tarief verschilt drastisch per universiteit – verschillen van duizenden euro’s per jaar zijn niet ongebruikelijk – dus het kan interessant zijn om ook buiten je eigen stad te kijken.
Een andere mogelijkheid is om een cursus te volgen aan een instituut. Hierbij kun je denken aan een thuisstudie, maar ook aan bijvoorbeeld een tango- of muziekles. Als je weet in welke richting je een studie zou willen volgen, dan kun je gaan zoeken naar de verschillende mogelijkheden en bijbehorende kosten in jouw omgeving.
Stoppen met werken en dan? Doorwerken
Met pensioen gaan betekent eigenlijk stoppen met werken, maar misschien spreekt die gedachte jou helemaal niet aan. Als het aan jou ligt werk je het liefste nog tot je zeventigste door. Waarom zou je dat dan niet doen?
Hoewel veel mensen op een gegeven moment met pensioen gaan, hoeft dat helemaal niet. Er zijn tegenwoordig namelijk voldoende mogelijkheden om na je pensionering door te werken. In 2013 waren er volgens het Centraal Bureau Statistiek (CBS) maar liefst 186.000 65-plussers die besloten na hun pensionering te blijven werken. Een groei ten opzichte van het jaar daarvoor. Doorwerken kan bij de werkgever waar je voor je pensionering werkte, maar je kan ook een nieuwe betaalde loopbaan beginnen.
Als je bij je eigen werkgever wilt blijven werken, dan is het belangrijk hier op tijd een gesprek over te voeren. De meeste werkgevers gaan er namelijk niet vanuit dat je na je pensionering nog door zou willen werken. Als je dit dus wel wil, dan is het belangrijk dit tijdig aan te geven en in gesprek te gaan over de mogelijkheden. Anders is je afscheidsfeestje al gepland.
Als je niet bij je oude werkgever wilt blijven werken, dan is er ook de mogelijkheid om aan de slag te gaan bij een nieuwe werkgever. Dan begin je na je pensionering aan een nieuw hoofdstuk van je loopbaan. “Maar hoe vind ik die nieuwe werkgever die geïnteresseerd is in een gepensioneerde?”, zal je misschien denken.
Er zijn tegenwoordig diverse uitzendbureaus die zich specifiek richten op het in contact brengen van gepensioneerden en werkgevers. Een kleine greep uit het aanbod laat zien hoe divers de mogelijkheden na je pensionering zijn. Zo wordt er in vacatures gevraagd om gepensioneerde verpleegkundigen, docenten, fondsenwervers, chauffeurs of juist barbiers.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Net zoals tijdens het werkende leven.