Stoppen met werken

Stoppen met werken

Eens is de dag daar, je laatste werkdag. Je ruimt je bureaulade leeg, neemt afscheid van je collega's en loopt voor de laatste keer langs de receptie het pand uit. Je bent met pensioen. Om te voorkomen dat je in een 'zwart gat' valt, is het verstandig om plannen te maken. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp 'stoppen met werken'.

Stoppen met werken

Je hebt altijd met hart en ziel je werk gedaan, maar dan is ineens je allerlaatste werkdag aangebroken. Een feestje, een hand, een gedicht, een stuk taart, bloemen en een cadeaubon, tijd om afscheid te nemen. Het voelt waarschijnlijk vreemd om je bureaulade leeg te maken, je vertrouwde foto’s en memo’s die jouw bureau kenmerken weg te halen en voor het laatst langs de receptie het pand te verlaten. Het lijkt een beetje op een verhuizing en dat is het eigenlijk ook wel. Vele jaren zat je dag in dag uit op je werkplek. Nu ruil je deze vertrouwde werkplek dagelijks in voor je huis, je eigen woonkamer. Maar ook qua gevoel kan het stoppen met werken aanvoelen als een volksverhuizing.

Ben je voorbereid op het stoppen met werken?

De afgelopen jaren ben je waarschijnlijk bewust en onbewust bezig geweest om je voor te bereiden op deze nieuwe periode waarin je werk niet meer centraal staat, maar jijzelf. Toch is het bijna onmogelijk om jezelf helemaal voor te bereiden op een grote verandering als deze. Om in te schatten wat het met je doet dat je niet meer dagelijks collega’s om je heen hebt, dat je jezelf ineens doelen moet stellen in plaats van dat deze je worden aangereikt of dat je na een paar maanden na je pensionering denkt, wat nu?

Jouw persoonlijke plaatje

Om te zorgen dat het stoppen met werken ook wordt wat jij er van verwacht is het goed om je, mocht je dat nog niet gedaan hebben, hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Ten eerste moet je natuurlijk weten wat je financiële plaatje is. Kun je stoppen met werken en kun je dan de dingen doen die je voor ogen had? Heb je zelf gespaard of heb je andere middelen waar je op kunt terugvallen. Of zou je parttime willen doorwerken en voor de rest van de tijd met pensioen gaan? Deze situaties zijn te persoonsgebonden om hier een algemeen advies voor te geven. Wel kunnen we zeggen dat doorwerken voor veel pensionado’s een mooie oplossing is om bezig te blijven en iets extra’s te hebben tijdens hun pensioen. In ons artikel ‘pensionering, bereid je erop voor‘ kun je meer over dit onderwerp lezen.

Maak plannen

Heb je toch moeite met je laatste werkdag? Schroom niet om er met anderen over te praten. Waar komt het gevoel vandaan? Zou het je kunnen helpen om geleidelijk af te bouwen naar je pensioen toe om alvast te wennen aan je nieuwe ritme? Een geleidelijke overstap biedt veel mensen een oplossing om ‘het zwarte gat’ te voorkomen. Bovenal kunnen we je aanraden, maak plannen! Net zoals je tijdens je werkzame leven uitkeek naar bepaalde momenten kun je deze momenten ook nu inplannen. En wees eens eerlijk: het was toch niet altijd leuk om naar je werk te gaan, vroeg op te staan door weer en wind te fietsen enz. Deze nieuwe periode in je leven zal ook nieuwe kansen bieden. Stel je daarvoor open en je gaat een prima tijd tegemoet. Heerlijk, die vrijheid om zelf je tijd in te delen.