Studeren is niet alleen voor jongeren. Ook op latere leeftijd kun je nog beginnen aan een studie. Je pensioen is daar zelfs de uitgelezen kans voor!
Studeren op latere leeftijd
Studeren lijkt vooral iets voor tieners en twintigers die net van de middelbare school komen, maar dat hoeft helemaal niet. Ook op latere leeftijd kun je nog beginnen aan een studie. Je kan je laten omscholen of als je met pensioen bent een studierichting kiezen waar je altijd al dol op was. Na je laatste werkdag heb je genoeg tijd voor nieuwe uitdagingen en daarnaast is het ook nog eens de uitgelezen manier om je hersenen in beweging te houden. In dit artikel lees tips voor studeren op latere leeftijd.
Opnieuw in de boeken
Collegebanken worden lang niet altijd meer alleen door jonge studenten gevuld, ook steeds meer gepensioneerden duiken met hun neus in de boeken. De redenen daarvoor zijn verschillend. Zo kan het een kans zijn om je alsnog te verdiepen in het vakgebied dat je vroeger al interessant vond, maar waar je geen baanperspectieven in zag. Of misschien had je vroeger niet de mogelijkheid om te gaan studeren. Ook is een mogelijkheid om je museumbezoekjes te verdiepen door jezelf toe te leggen op een studie kunstgeschiedenis. Of het kan gelegenheid zijn om je te onderleggen in de historische achtergrond van maatschappelijke gebeurtenissen of te verdiepen in een andere taal of cultuur. Maar bovenal is het een manier om je hersenen actief te houden, een belangrijke voorwaarde om te kunnen genieten van je pensioen volgens Andrea Maier. Of je van je pensioen kan genieten hangt volgens Maier af van drie elementen: actieve hersenen, een gezond lichaam en een levendig sociaal leven. Als één van deze drie elementen wegvalt dan raakt de eenheid uit balans. Je kunt het zien als een driehoek waarbij elk element één van de punten vormt. De andere twee punten kunnen niet zonder nummer drie. Als je bijvoorbeeld door een lichamelijke kwaal (een periode) aan huis gekluisted bent dan heeft dit ook invloed op bijvoorbeeld je sociale leven. Studeren is een perfecte manieren om een van deze belangrijke pijlers op peil te houden.
Onderwijsprogramma’s op maat
Studeren op latere leeftijd kan in verschillende vormen. Zo kun je bijvoorbeeld een deeltijd-of voltijd opleiding volgen aan de universiteit. Daarvoor kun je je inschrijven voor het reguliere onderwijs. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat studeren aan een universiteit duur kan zijn, gezien het feit dat je het instellingstarief moet betalen. Dit tarief verschilt drastisch per universiteit – verschillen van enkele duizenden euro’s op jaarbasis zijn niet ongebruikelijk – dus het kan lonen om in verschillende steden te kijken naar mogelijkheden. Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor het zogenaamde Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO-onderwijs). Dit zijn speciale onderwijsprogramma’s op maat aan een universiteit of HBO-instelling voor iedereen die wil studeren op latere leeftijd. De onderwijstijden zijn aangepast, de didactische methode is anders en er zijn geen toetsmomenten. Het HOVO-onderwijs is misschien het best te vergelijken met een intensieve academische cursus van tien bijeenkomsten. Naast cursussen aan de zogenaamde HOVO-instellingen zijn er ook andere instituten die dergelijke cursussen aanbieden. Hierbij valt te denken aan de Volksuniversiteit, thuisstudies, maar bijvoorbeeld ook aan tango- of muziekles bij cultuurcentra in jouw omgeving. Als je weet wat je zou willen studeren, dan kun je gericht zoeken naar de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende kosten.
Een streepje voor
Studeren op latere leeftijd kan in eerste instantie lastig lijken. Je hersenen moeten simpelweg even wennen aan het feit dat je ze opeens weer op een andere manier wil gebruiken. Geef dus niet meteen op als het begin moeilijk is, naarmate je weer meer oefening hebt gehad in het opslaan van nieuwe informatie gaat het geleidelijk makkelijker. Daarnaast helpt het om de kennis die je de afgelopen jaren hebt opgedaan te gebruiken als kapstok. Koppel de nieuwe kennis die je hoort aan wat je al weet, op die manier onthoud je het nieuwe beter. Zie je leeftijd dus niet als een obstakel maar als een voordeel als je gaat studeren op latere leeftijd.
Denk jij er wel eens over na om te gaan studeren? Reageer vooral onder dit artikel. Lees ook het interview met Gerrit Jan Bouwhuis. Hij volgt cursussen Duits, Frans en Engels aan de Volksuniversiteit Utrecht.