Als je met pensioen bent is het heel normaal om af en toe terug te kijken op je werkzame leven. Eigenlijk is dat best normaal als je bedenkt dat je misschien wel meer dan veertig jaar gewerkt hebt. Maar wist je dat het ook heel nuttig en leerzaam kan zijn om nog eens terug te kijken? Wat kun je meenemen naar de toekomst? En wat juist niet?
Vooral als je misschien nog niet meteen je draai hebt gevonden in je leven als pensionado, is het verleidelijk om te blijven hangen in de periode dat je nog werkte. Je wist elke dag wat je kon doen en met wie. Maar nu ben je met pensioen en zijn er minder vaste kaders. Juist dan is het is het leerzaam om eens goed terug te kijken naar de periode dat je nog werkte. En deze inzichten mee te nemen naar de toekomst, naar de invulling van je pensioentijd.
Reflecteren kun je leren
Terugkijken op onze eigen ervaringen doen we allemaal. Heb ik de juiste studiekeuze gemaakt? Kon ik mijn kinderen bieden wat ze nodig hadden? Heb ik het carrièrepad gevolgd dat ik wilde? Met terugkijken op je werkzame leven is daarom ook niks mis. Door te reflecteren kun je een hoop over jezelf leren.
Het kan interessant zijn jezelf een spiegel voor te houden
Je kijkt naar hoe jij functioneerde als werknemer en wat je daar allemaal van geleerd hebt. Je kiest jezelf als middelpunt en kijkt hoe jij reageerde in verschillende situaties. Welke emoties voel je daarbij? Het kan interessant zijn jezelf een spiegel voor te houden en nog eens terug te denken aan je werkzame leven. Je bent misschien met pensioen, maar je staat nog wel volop in het leven en het is nooit te laat om te leren.
Trek je eigen conclusies
Vervolgens kun je je afvragen welke gevoelens de terugblik bij je oproept. Waar word je vrolijk van wanneer je terug denkt aan je laatste baan? En waarom maakt dat je vrolijk? Waar denk je liever niet aan terug als het over je werkzame leven gaat? En waarom vergeet je dat liever?
Door op die manier te reflecteren, kun je nadenken wat voor jezelf de fijne punten uit die tijd waren. Misschien kun je die punten nu via een andere weg laten terugkomen in je pensioen. Was je vooral tevreden over je werk omdat je zulke fijne contacten op de werkvloer had?
Misschien kun je dan op zoek gaan naar andere contacten, want die oud-collega’s kun je niet meer elke dag zien. Misschien hield je er niet van dat het ritme op je werk altijd zo vast was. Probeer dan afwisselender te leven nu je met pensioen bent, gooi je oude schema’s om en ga bijvoorbeeld eens op dinsdagmiddag uit lunchen, in plaats van op zaterdagavond uit eten.
Ik bel je zomaar even op
Wanneer je liever niet jezelf als centraal figuur van al je herinneringen ziet, kun je ook een oud-collega eens opbellen. Misschien is er wel iemand die ook met pensioen is en het gezellig vindt om samen eens koffie te drinken en herinneringen op te halen.
Een oud-collega begrijpt je verhalen
Het is iets minder confronterend dan jezelf een spiegel voorhouden en te leren van je eigen emoties, en het kan heel gezellig zijn om nog een keer samen te lachen om die sullige manager van vroeger. Bovendien begrijpt een oud-collega je verhalen, hij of zij was er immers ook bij toen je daar werkte. Op die manier verveel je niet je huisgenoten of vrienden met dezelfde verhalen over je laatste baan. Als dat al doet natuurlijk……
Sluit het af
Het is belangrijk om je herinneringen aan je werkzame leven vervolgens weer goed af te sluiten. Blijf er niet in hangen en probeer de positieve kanten van je pensioentijd te zien. Het is een feit dat je nu niet meer werkt.
Wanneer je met een oud-collega hebt gebeld of afgesproken is dit het makkelijkst: probeer weer verder te gaan met iets anders, wanneer je de deur achter je hebt dichtgetrokken of de telefoon hebt opgehangen.
Het was fijn om even over je werkzame leven gepraat te hebben, en nu is het tijd om weer aan de toekomst te denken. Wanneer je ervoor hebt gekozen om te reflecteren en vooral bij jezelf te rade te gaan, kun je dit het beste afsluiten door verder te bouwen op je leermomenten.
De positieve emoties kun je op verder uitbouwen door er actief iets mee te doen. Hield je bijvoorbeeld van het buitenleven dat bij je baan hoorde? Ga dan een wandeling maken!
De negatieve emoties kun je achterlaten of omzetten naar iets positiefs. Hield je er bijvoorbeeld niet van dat je bij je baan veel achter de computer moest zitten? Doe dat dan ook niet meer.
Nu kan het, want je bent met pensioen!