Terugkijken op je werkzame leven

Terugkijken op je werkzame leven

Hoe kun je positief terugkijken op je werkzame leven zonder er in te blijven hangen?

Terugkijken

Ben jij onlangs met pensioen gegaan en denk je nog weleens terug aan je laatste baan? De overgang van werk naar pensioen is voor veel mensen een grote stap. Ondanks dat zij bijvoorbeeld een Pensioen in Zicht cursus hebben gevolgd. Omdat de stap zo groot is, is het verleidelijk om te blijven hangen in je vorige werkzame leven. Toen je nog werknemer was, je wist wat je te doen stond en je in je vertrouwde omgeving zat. Maar nu ben je met pensioen, dus probeer daarvan te genieten! Hoe kun je positief terugkijken op je werkzame leven en hoe sluit je dit vervolgens weer af om te genieten van je pensioen?

Reflecteren kun je leren

Terugkijken op onze eigen ervaringen doen we allemaal. Heb ik de juiste studiekeuze gemaakt? Kon ik mijn kinderen bieden wat ze nodig hadden? Heb ik het carrièrepad gevolgd dat ik wilde? Met terugkijken op je werkzame leven is daarom ook niks mis. Door te reflecteren kun je een hoop over jezelf leren. Je kijkt naar hoe jij functioneerde als werknemer en wat je daar allemaal van geleerd hebt. Je kiest jezelf als middelpunt en kijkt hoe jij reageerde in verschillende situaties. Welke emoties voel je daarbij? Het kan interessant zijn jezelf een spiegel voor te houden en nog eens terug te denken aan je werkzame leven. Je bent misschien met pensioen, maar je staat nog wel volop in het leven en het is nooit te laat om te leren.

Trek je eigen conclusies

Vervolgens kun je je afvragen welke gevoelens de terugblik bij je oproept. Waar word je vrolijk van wanneer je terug denkt aan je laatste baan? En waarom maakt dat je vrolijk? Waar denk je liever niet aan terug als het over je werkzame leven gaat? En waarom vergeet je dat liever? Door op die manier te reflecteren, kun je nadenken wat voor jezelf de fijne punten uit die tijd waren. Misschien kun je die punten nu via een andere weg laten terugkomen in je pensioen. Was je vooral tevreden over je werk omdat je zulke fijne contacten op de werkvloer had? Misschien kun je dan op zoek gaan naar andere contacten, want die oud-collega’s kun je niet meer elke dag zien. Misschien hield je er niet van dat het ritme op je werk altijd zo vast was. Probeer dan afwisselender te leven nu je met pensioen bent, gooi je oude schema’s om en ga bijvoorbeeld eens op dinsdagmiddag uit lunchen, in plaats van op zaterdagavond uit eten.

Ik bel je zomaar even op

Wanneer je liever niet jezelf als centraal figuur van al je herinneringen ziet, kun je ook een oud-collega eens opbellen. Misschien is er wel iemand die ook met pensioen is en het gezellig vindt om samen eens koffie te drinken en herinneringen op te halen. Het is iets minder confronterend dan jezelf een spiegel voorhouden en te leren van je eigen emoties, en het kan heel gezellig zijn om nog een keer samen te lachen om die sullige manager van vroeger. Bovendien begrijpt een oud-collega je verhalen, hij of zij was er immers ook bij toen je daar werkte. Op die manier verveel je niet je huisgenoten of vrienden met dezelfde verhalen over je laatste baan.

Sluit het af

Het is belangrijk om je herinneringen aan je werkzame leven vervolgens weer af te sluiten. Blijf er niet in hangen en probeer de positieve kanten van je pensioen te zien en het feit dat je nu niet meer werkt. Wanneer je met een oud-collega hebt gebeld of afgesproken is dit het makkelijkst: probeer weer verder te gaan met iets anders wanneer je de deur achter je hebt dichtgetrokken of de telefoon hebt opgehangen. Het was fijn om even over je werkzame leven gepraat te hebben, en nu is het tijd om weer aan de toekomst te denken. Wanneer je ervoor hebt gekozen om te reflecteren en vooral bij jezelf te rade te gaan, kun je dit het beste afsluiten door verder te bouwen op je leermomenten. De positieve emoties kun je op verder uitbouwen door er actief iets mee te doen. Hield je bijvoorbeeld van het buitenleven dat bij je baan hoorde? Ga dan een wandeling maken! De negatieve emoties kun je achterlaten of omzetten naar iets positiefs. Hield je er bijvoorbeeld niet van dat je bij je baan veel achter de computer moest zitten? Doe dat dan ook niet meer. Nu kan het, want je bent met pensioen!