Tips en ideeën over doorwerken na pensioen

Tips en ideeën over doorwerken na pensioen

Waar moet je op letten als je wilt doorwerken na je pensioen? Actief65+ geeft je tips en bovendien enkele leuke ideeën voor banen.

Tips en ideeën over doorwerken na pensioen

Tegenwoordig is het steeds populairder onder ouderen, doorwerken na het pensioen. In de afgelopen tien jaar is het aantal werkende 65-plussers verdubbeld. Immers niet iedereen wil stoppen met werken zodra hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Er zijn echter wel een aantal dingen waar ouderen op moeten letten wanneer ze dit graag willen. Maar is dit eenmaal geregeld, dan zijn er talloze leuke banen te vinden! Uitzendbureau Actief65+ geeft je tips.

Regelgeving en belastingen

Waar moet je nou precies rekening mee houden wanneer je door wilt werken na het pensioen? Er zijn met name twee aspecten die belangrijk zijn: het arbeidscontract en belastingen. Als je bij je huidige baan wilt doorwerken, is het mogelijk dat er een nieuw arbeidscontract moet worden afgesloten. Dit is vastgelegd in de cao en is handig om even na te kijken. Soms loop het contract wel door en hoef je niks te doen. Daarnaast val je als AOW-gerechtigde in een lager belastingtarief. Daardoor houd je netto meer over van hetzelfde bruto-inkomen. Ook hoeft er geen pensioenpremie meer te worden betaald. Dit is natuurlijk voordelig maar vergeet hierbij niet dat je geen recht meer hebt op een werkloosheidsuitkering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zet dit voor jezelf allemaal even op een rijtje zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Interessante beroepen

Wanneer je huidige contract wordt verlengd kun je natuurlijk gewoon aan de slag blijven bij je werkgever. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan zijn er genoeg leuke beroepen die je als 65-plusser kunt uitvoeren. Er zijn meerdere uitzendbureaus voor ouderen die je hierbij kunnen helpen. Eén daarvan is Actief65+, een uitzendbureau voor 65-plussers die verscheidene vacatures aanbiedt. Zo is het mogelijk om zowel parttime als fulltime aan de slag te gaan maar zijn er ook tijdelijke klussen beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als boekhouder, schoonmaker of horecamedewerker bij grote bedrijven als Hema, KNGF Geleide Honden en TNO maar ook bij kleine of lokale ondernemingen.

Al vele ouderen gingen je voor en genieten nog elke dag van hun baan. Zo werkt Wil een aantal dagen per week als boekhouder. Hij moest op zijn 58e noodgedwongen stoppen met zijn werk als boekhoudkundig medewerker vanwege een reorganisatie. Hij wilde echter niet stoppen met werken dus vond hij een nieuwe baan als boekhouder bij een ander bedrijf. Ook voor mevrouw Fernandes was het nog te vroeg om te stoppen met werken. Door haar huidige baan als schoonmaakster blijft ze onder de mensen en heeft ze een groot sociaal netwerk. Ze maakt zes uur per week schoon bij een tandartspraktijk, verdeeld over drie dagen. ”Dit baantje is zo leuk, ik ben positief verrast over het werk. Ook vind ik het leuk om onder de mensen te blijven. Ik krijg zo’n fijn gevoel bij deze praktijk en ik word echt als gelijke behandeld. Ik werk niet omdat het financieel nodig is, maar ik vind het gewoon zo leuk om te doen.” Ook op Leefjepensioen.nl vind je enkele mooie verhalen van mensen die door blijven werken na hun pensioen.

Mocht je pensioen naderen dan is er dus absoluut geen reden tot grote veranderingen. Er zijn genoeg vacatures te vinden waarvan er ongetwijfeld één bij je past en waarmee je het werkende en sociale leven kunt voortzetten.