Tips om je voor te bereiden op je pensioen

Tips om je voor te bereiden op je pensioen

Het pensioen brengt veel veranderingen met zich mee. Zo bereid je je optimaal voor en ga je je pensioen met een goed gevoel in.

Ineens heb je een zee aan vrije tijd. Stoppen met werken heeft veel impact op je dagelijkse leven. Klinkt heerlijk, maar deze veranderingen moet je niet onderschatten.

Net als het moment van de eerste schooldag of je eerste kindje verwachten,  zou ook ‘met pensioen gaan’ een bewust moment moeten zijn. Een mijlpaal waar je je op voor bereidt, omdat er veel gaat veranderen.

Een goede voorbereiding is dan ook bij deze gebeurtenis relevant  om de overgang van het werkzame leven naar het gepensioneerde leven soepel te laten verlopen.

Voorbereiden op pensioen, waarom?

Nieuwe fases gaan meestal hand in hand met goede voorbereiding. Voordat je naar de basisschool ging kon je al een paar ochtenden wennen en ook voor een trouwerij wonen de meeste mensen toch al samen om te kijken of het goed werkt met elkaar onder één dak.

Op pensioen bereiden we ons vaak minder goed voor, hoewel we vaak financieel wel een beetje proberen te ontdekken wat ons te wachten staat. Maar volgens de experts, denken we meestal pas nadat we al met pensioen zijn na over de invulling van deze nieuwe fase.

Dat kan anders met de volgende tips.

1) Vertrouw op je ervaring

Vertrouw op je toekomst! Wie met pensioen gaat mag terugkijken op een uitgebreid werkzaam leven. En daar mag je best trots op zijn! Al die ervaringen en kennis die je hebt opgebouwd pakt niemand je meer of. Ook kun je de vaardigheden die je sterk maakten in je werk weer gebruiken in deze nieuwe fase. 

Was je altijd goed in organiseren, plannen of kennis overdragen? Je pensioentijd biedt genoeg ruimte en mogelijkheden om dit weer opnieuw te ontplooien binnen een ander kader. De kwaliteiten die je hebt gaan niet verloren zodra je met pensioen gaat, deze kun je op andere manier ontplooien. 

2) Dream it, wish it, do it

Zijn er dingen waar je altijd al over nadacht, maar nog nooit de tijd voor hebt gehad om te doen? Nu is het moment! Dat hoeven geen grote dingen te zijn zoals een reis, maar het kan ook gaan om een hobby dicht bij huis, een nieuwe sport of cursus.

3) Begin op tijd

Misja Beijers vertelde haar verhaal op Leef Je Pensioen en adviseert om al rond je vijftigste te beginnen met nadenken over je pensioen. Zo kun je nog op tijd anticiperen op wensen zoals eerder stoppen met werken, het afbouwen van je werk, bijsparen of het uitbouwen van je sociale netwerk of hobby’s.

4) Langzaam afbouwen

Volgens ervaringsdeskundige Rosalie is het langzaam afbouwen van je werk een aanrader een aanrader. Zij kreeg de kans om haar werk af te bouwen en zou anderen hetzelfde adviseren, omdat ze het heel prettig vond om telkens wat minder te gaan werken en niet van de ene op de andere dag te stoppen.

Ook Lisette herkent dat: “voordat mijn pensioen in 2008 begon, ging ik geleidelijk minder uren werken. Het leuke was dat ik daardoor steeds meer tijd kreeg voor al mijn hobby’s”.

Voor Wim heeft het afbouwen van werk ook erg geholpen: “dat ik mijn werk in de zorg, na de VUT, langzaam afbouwde van fulltime naar twee à drie dagen per week heeft geholpen om er beter mee om te kunnen gaan. Mijn valkuil is dat ik bang ben om niets te doen.”

5) Met pensioen in het voorjaar

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar de tip om in het voorjaar met pensioen te gaan horen we vaker van gepensioneerden. Zo ook, volgens Dirk die bij de start van zijn prepensioen meteen een camper heeft gekocht om er 2 maanden op uit te trekken. ” Je begint dan met een heerlijk vakantiegevoel.” Mocht je in de winter met pensioen gaan en je draai nog niet zo kunnen vinden dan werkt dit donkere jaargetijde waarbij je vaker binnen zit niet echt mee.

Wat is jouw beste tip om je voor te bereiden op je pensioen? Of welke tip ga je zeker ter harte nemen?

Meer tips en verhalen van andere gepensioneerde lees je in dit artikel op Leef Je Pensioen.

eZine tijd

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine