Tips voor een bezoekje aan Jeroen Bosch en/of Den Bosch

Tips voor een bezoekje aan Jeroen Bosch en/of Den Bosch

De leukste tips voor een bezoekje aan Den Bosch en de tentoonstelling “Visioenen van een genie” van Jeroen Bosch.

Tips voor een bezoekje aan Jeroen Bosch en/of Den Bosch

Dit jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat de Nederlandse schilder Jheronimus van Aken, ook wel bekend als Jeroen Bosch, overleed. Tijd voor een eerbetoon! Met als hoogtepunt een tentoonstelling waarvoor zijn werken van over de hele wereld bijeen zijn gebracht in de stad waarin hij werd geboren, waar hij stierf en waaraan hij zijn artiestennaam ontleende: Den Bosch. Uniek, want nog nooit eerder waren zo veel van zijn kunstwerken bij elkaar in de Noord-Brabantse stad. “Visioenen van een genie”, zoals de tentoonstelling heet, zorgt er dan ook voor dat velen een uitstapje maken naar Den Bosch. Maar waar kun je dan allemaal heen? In dit artikel lees je een aantal tips voor een bezoekje aan Den Bosch en de tentoonstelling “Visioenen van een genie”.

Tentoonstelling “Visioenen van een genie”

Hoewel Jeroen Bosch geboren, getogen en gestorven is in Den Bosch heeft het NoordBrabants Museum zelf geen werken van de kunstenaar. Het is dus uniek dat er ter gelegenheid van de sterfdatum van de kunstenaar opeens meer dan twintig schilderijen en een aantal tekeningen van de kunstenaar in datzelfde museum hangen. Nooit eerder waren er zo veel kunstwerken van de schilder bij elkaar in de Noord-Brabantse stad. Topstukken van over de hele wereld zijn er te bezichtigen zoals De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit Musée du Louvre (Parijs), en De Dood en de Vrek uit de National Gallery of Art (Washington). De kunstenaar staat vooral bekend om zijn werk waarin traditie, realiteit en fantasie met elkaar gecombineerd worden.

Als je van plan bent naar Den Bosch te gaan voor de tentoonstelling “Visioenen van een genie” dan is het geen goed idee om op de bonnefooi te gaan. Je doet er verstandiger aan om voorafgaand aan je bezoek al een ticket voor de tentoonstelling te kopen, zodat je zeker weet dat je het werk van de kunstenaar kan bekijken. Dit heeft te maken met het feit dat er maar een maximaal aantal bezoekers de tentoonstelling kan bekijken. Dit om de kwaliteit van je bezoek te waarborgen aldus het museum. Online koop je dus een kaartje voor een bepaalde datum en een bepaald tijdstip. Dat betekent niet dat je maar een bepaalde tijd in het museum mag blijven, je mag zo lang blijven als je wilt, maar wel dat je op dat moment de tentoonstelling mag betreden. Als je op de bonnefooi naar het museum gaat dan loop je het risico dat een bepaald tijdstip uitverkocht is en dat je de tentoonstelling dus niet kan bekijken. Een ander voordeel van het vooraf boeken van je ticket is dat je niet meer in de rij bij de kassa hoeft te staan. Meer bezoekinformatie vind je op de website van het museum. 

Documentaire voorafgaand aan Jeroen Bosch

Als je wilt weten hoe de tentoonstelling met het werk van Jeroen Bosch tot stand is gekomen of iets meer wil weten over het mysterie van het werk van de kunstenaar, dan is het een aanrader om de documentaire “Jheronimus Bosch – geraakt door de duivel” te kijken. Daarin volgt een documentairemaker Pieter van Huijstee de groep kunsthistorici die mede verantwoordelijk zijn voor de totstandkoming van de tentoonstelling en die met verschillende technieken proberen te achterhalen of sommige bekende werken wel of geen Jeroen Bosch zijn. De documentaire duurt bijna anderhalf uur en is online te bekijken. Als je nog niet enthousiast was om de tentoonstelling te bezoeken, dan ben je het na het zien van deze documentaire wel.

Jeroen Bosch stadswandeling

Heb je na je bezoek aan het NoordBrabants Museum nog niet genoeg gezien van Jeroen Bosch, dan kun je een stadswandeling door Den Bosch maken die je langs een aantal Jeroen Bosch plekjes leidt. Van het standbeeld van Jeroen Bosch op de grote markt tot een muurschildering op basis van één van zijn schilderijen (De tuin der lusten) bij de gemeenschapstuin van de Schilderstraat. De wandeling duurt ongeveer een half uur als je niet te uitgebreid blijft stilstaan bij de zeven punten op de route. Je vindt een kaart van de volledige wandelroute (inclusief beschrijving) en een voorproefje van de verschillende hoogtepunten die tijdens de wandeling worden aangedaan op: denboschtips.com.

Kopje koffie bij de Verkadefabriek

Hoewel bij de “meisjes van Verkade” vaak aan Zaandam wordt gedacht, kent ook Den Bosch een Verkade-geschiedenis. In 1929 nam Ericus Gerhardus Verkade een Bossche koekjesfabriek over die de naam Verkadefabriek kreeg. Toen het pand in de jaren negentig leeg kwam te staan, heeft de gemeente besloten dat de Verkadefabriek een nieuwe functie kreeg. Architect Hubert-Jan Henket kreeg de opdracht om van de voormalige fabriek een nieuw cultureel centrum te maken. Daarin zijn karakteristieke elementen van de oude fabriek gemengd met nieuwe elementen. Je kunt daar nu naar de bioscoop, maar ook gewoon een kopje koffie drinken. De oude Verkadefabriek is echter voor de bezoeker van de tentoonstelling “Visioenen van een genie” een klein beetje uit de richting. In het centrum, zit echter ook een locatie van het koffietentje. In de Kerkstraat 27, achter de markt, kun je bij boekhandel Bij Heinen ook een kopje Verkadefabriek-koffie drinken, een broodje drinken of Bossche bol eten.

De beste Bossche bollen van Den Bosch

Wie in Den Bosch is moet een Bossche bol eten. Daarvoor ga je naar banketbakkerij Jan de Groot aan de Stationsweg 24. De zaak werd in 1938 opgericht door Jan en Maria de Groot en is nog steeds een familiebedrijf. Bij de ingang van het zaakje – waar iedereen die van of naar het station gaat bijna langskomt – is het altijd een drukte van belang. Niet zo vreemd omdat de eigenaren de Bossche bol tot hun specialiteit hebben gemaakt. Je kunt er niet alleen de klassieke variant krijgen, maar op aanvraag ook een super grote of mini versie. Onlangs is het assortiment zelfs uitgebreid met een Bossche bollen-likorette. Als je geen zin hebt om in de rij te staan bij de banketbakkerij, dan kun je ook neerploffen bij één van de vele horecagelegenheen in de stad. Dikke kans dat ze de Bossche bollen van Jan de Groot verkopen. Op de website van Jan de Groot vind je in welke cafés precies.

Jeroen Bosch bekijken van achter je computer

Geen tijd om naar Den Bosch te reizen voor de tentoonstelling van Jeroen Bosch. Je kunt het kunstwerk “De tuin der lusten” ook online bekijken. Op een speciale website kun je inzoomen op het kunstwerk en de kleinste details ontdekken. Je kunt zelfs een online audiotour krijgen waarbij er wordt stilgestaan bij vijftien elementen van het schilderij. De tour wordt gegeven door Middas Dekkers, maar je kunt in het menu ook kiezen voor een tour door Nienke de La Rive Box van het Klokhuis. Leuk voor de kleinkinderen.

Welke plekjes in Den Bosch mogen volgens jou niet missen tijdens een bezoekje aan die stad? Deel je tips hieronder!

Foto: Joep Jacobs – www.hetnoordbrabantsmuseum.nl