Tips voor je eerste pensioendag

Tips voor je eerste pensioendag

Ooit wel eens nagedacht over de eerste dag van je pensioen? Het antwoord is vaak ‘nee’. We kijken lange tijd uit naar het moment, maar als het zover is, weten we niet precies hoe we die dag gaan invullen. Je hebt er vaak simpelweg nooit bij stilgestaan, omdat het allemaal nog zo ver weg leek.

Nu je pensionering realiteit is, kan je maar beter direct beginnen met genieten. Voortaan geen vergaderingen, agenda’s of wekkers meer. Vier de eerste dag van je pensioen op een manier die bij jou past.

Uitgebreid ontbijten

Eindelijk uitslapen. Misschien lukt dat wel helemaal niet. Omdat je in zo’n vast ritme zit, dat je biologische wekker je om half 7 uit je slaap haalt. Toch heb je op de eerste dag van je pensioen alle tijd om het dekbed rustig van je af te slaan. In plaats van vluchtig ontbijten, kun je in alle rust een kop koffie drinken. De krant, die normaal gesproken tot ’s avonds blijft liggen, kan nu uitgebreid tijdens het ontbijt worden gelezen.

Boek je droomreis

Een verre vakantie, een sportieve fietsvakantie of een inspirerende stedentrip. Het plan om je droomreis te boeken, kun je eindelijk waarmaken. Geen vakantiedagen meer waar je aan bent gebonden, geen plannen die op de lange baan hoeven worden geschoven. Na je pensionering kun je doen wat jij wilt.

Houd het niet bij plannen, maar vier je pensioen meteen. Ga bijvoorbeeld naar het reisbureau voor een heleboel reisinspiratie. Je hoeft je droomreis niet meteen te boeken. Alleen al het bladeren door reisbrochures zal je doen beseffen dat alle wegen voortaan open liggen.

Toerist in eigen stad

Maak een uitgebreide tour door je eigen stad. Omdat je vaak genoeg door van je huis naar het centrum bent gefietst, maar eigenlijk nooit echt de tijd hebt gehad om je als toerist in eigen stad te wanen. Kijk eens goed naar die mooie gevels, ontdek de geschiedenis van dat leuke straatje of bezoek het museum dat je in een andere stad ook zou hebben bezocht.

Sla je kookboeken open

Vandaag hoef je helemaal niks en hebt dus ook alle tijd om alle kookboeken uit te pluizen die je in je kast hebt staan. Neem de tijd om eens uitgebreid te koken vandaag. Je hebt de tijd om de ingrediënten bij elkaar te zoeken. Oók als er even voor om moet rijden langs de toko. Mocht je het echt gezellig willen maken nodig dan je vrienden of wat familieleden uit om met zijn allen van dit moment (en jouw kookkunsten) te genieten.

Uitwaaien

Even uitwaaien is een moment om helemaal bij zinnen te komen. Je bevindt je in een turbulente periode en maakt veel veranderingen door. Van het een op het andere moment ben ziet je leven er anders uit. Je pensionering verlangt van je dat je nadenkt over een andere invulling van je dagen, een andere structuur.

Gun jezelf de tijd om daar een juiste beslissing in te maken. Stap meteen de eerste dag van je pensioen op de fiets en maak een ritje door de polder. Of kom tot rust tijdens een strandwandeling. Door je gedachten de vrije loop te laten, kom je tot verfrissende inzichten.

Vier het!

Vier je pensionering. Het is heel normaal om de slingers op te hangen als je geslaagd bent. Waarom dan niet als je met pensioen gaat? Een nieuwe fase in je leven breekt aan. En met een nieuwe fase ook nieuwe kansen. Nodig al je vrienden, familieleden en oud-collega’s uit. Maak de mensen van wie je houdt, deelgenoot van een memorabel moment. Je sluit op deze manier heel concreet een periode van veertig jaar hard werken af.

Wat je ook doet, vul de eerste dag van je pensioen in op een manier die bij jou past. Het is helemaal niet erg om met een boek en een kop koffie op de bank te hangen terwijl de rest van Nederland op kantoor zit. Verplichtingen heb jij je leven lang al moeten nakomen.