Tips voor nieuwe contacten na je pensionering

Tips voor nieuwe contacten na je pensionering

Als je met pensioen gaat vallen veel vanzelfsprekende contacten weg, namelijk die met je collega's. Wat kun je doen om dit op te vangen?

Tips voor nieuwe contacten na je pensionering

Wat de grootste uitdaging van met pensioen zijn is, verschilt per persoon. Waar de een moeite heeft met het vinden van een nieuwe ritme, voelt de ander zich soms eenzaam. Want één van de eerste en grootste dingen die je voelt zodra je niet meer hoeft te werken is het gemis van het dagelijks contact met je collega’s. Hoe kun je het wegvallen van deze contacten opvangen?

Je collega’s; met de ene heb je een goede band, met de ander is dit wat minder. Met sommige wandel je elke middag een rondje tijdens de lunch, terwijl je de ander alleen ziet tijdens een wekelijkse meeting. En misschien heb je met enkele collega’s zelfs wel contact buiten werktijd en zijn het goede vrienden geworden. Wat je ook van je collega’s vindt, ze zorgen voor structuur en een soort voorspelbaarheid in je dag. Als dit dan ineens wegvalt is dat toch een onwennige gewaarwording. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je deze contacten kunt opvullen.

Kijk rond in je directe omgeving

Het ligt misschien zo voor de hand dat je vergeet om dicht bij jezelf te beginnen als het gaat om het opdoen van nieuwe contacten. Maar het kan juist erg zinvol zijn om de mensen om je heen eens te verkennen. Zijn er familieleden of vrienden die ook onlangs met pensioen zijn gegaan en die ook op zoek zijn naar een andere invulling van hun tijd. En daardoor misschien openstaan voor contact?
Of zijn er ondernemende vrienden waarbij je kunt aanhaken op een hobby die zij uitoefenen of eens hierover in gesprek kunt gaan? Ook zou je een stapje verder kunnen wroeten door oude bekende op te zoeken op Facebook en eens bericht zou kunnen sturen of via de website schoolbank.nl

Zoek eens lokaal

Of je er graag op uit gaat of liever rondom je eigen huis scharrelt; lokale initiatieven zijn altijd een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je hoort tegenwoordig (met name in de steden) steeds meer groen-initiatieven ontstaan. Zoals een lokale moestuin of het onderhouden van groen in de wijk of straat. Ook ontstaan er steeds meer lokale clubjes die zich rondom één thema of activiteit verzamelen. Denk eens aan een leesclub, wandel- of kookclub. Vraag rond, zoek rond (van de supermarkt tot op internet) en je komt er achter dat er veel meer in je wijk gebeurt dan je nu weet. Sowieso een leuke zoektocht dus!

Samen sporten

Je bij een sportclub aansluiten is misschien wel de snelste en makkelijkste manier om nieuwe mensen te leren kennen. Steeds meer sportscholen bieden speciale lessen aan voor de gepensioneerde doelgroep. Sporten buiten piektijden en een lekkere kop koffie achteraf horen bij het standaard pakket. Maar natuurlijk heb je ook altijd de tennisvereniging, biljartvereniging, badmintonvereniging of de roeiclub die op zoek zijn naar nieuwe leden. Met anderen sporten is gezellig en bovendien ook nog eens hartstikke gezond!

Vrijwilligerswerk doen

Veel gepensioneerden die na hun werkzame leven op zoek zijn naar maatschappelijk nut of een vorm van regelmaat kiezen voor vrijwilligerswerk. En dat is vaak ook erg leuk, omdat je zowel contact hebt met andere vrijwilligers en medewerkers, maar ook met de mensen, dieren of het doel waar je het voor doet. Je ontmoet een hoop nieuwe gezichten hierdoor. In het begin misschien een beetje spannend, maar bedenk dat dit voor iedereen geldt die ergens nieuw binnen stapt. Neem die stap en er gaat een wereld voor je open.

Veel succes!