Tips voor thuisvermaak

Tips voor thuisvermaak

Het woord ‘vervelen’ komt bij de meeste pensionado’s niet in hun woordenboek voor. Genieten van leuke uitstapjes, oppassen op de kleinkinderen of een bezoek aan die tentoonstelling die al lang op je verlanglijstje staat. Maar, nu even niet. De komende weken houden we ons aan de maatregelen rondom het Coronavirus, waardoor we onze tijd vooral thuis zullen doorbrengen. Wat extra inspiratie voor binnenshuis activiteiten lijkt ons dus een welkome aanvulling. Heb je zelf nog meer goede ideeën? Laat het ons weten!  

1) Aan de kook!

Heerlijke recepten komen we overal tegen, maar vaak ontbreekt het aan de tijd om eens lekker culinair uit te pakken. Tot nu! Kook elke week een paar recepten die je nog niet eerder hebt gemaakt. Haal je favorieten uit je nieuwste kookboek, uit je stoffige bewaarmap met recepten of kies het online recept waar je oog al een paar keer op is gevallen. Op zoek naar meer? Kijk dan eens op een online kook-community zoals Smulweb. Hier kunnen kookliefhebbers hun recepten delen en recensies geven op de recepten van anderen.
ps Let er bij het kiezen van je recepten wel op dat de ingrediënten verkrijgbaar zijn in je supermarkt en het geen ‘hamsterproducten’ zijn!

2) Een vleugje Nostalgie

Neem nu de tijd voor wat heerlijke series die je vroeger altijd al keek.Op de TV zender ‘KijkbijONS’ waan je je even terug in de tijd met series als ‘Keeping up appearances’, ‘Dad’s Army’, ‘The Flying Docters’ en ‘Egmond Binnen’. Tv-zender ONS is in ruim vier miljoen huishoudens te ontvangen. Bij verschillende kabelaars zit ONS in het basispakket en bij een aantal is een aanvullend pakket nodig. Kijk hier waar je ONS kunt vinden. Ook worden er op andere zenders (o.a. NPO3) series uit de jaren ’80 en ’90 uitgezonden. Ken je nog meer tips, bijvoorbeeld op Netflix? Deel ze met ons en vullen wij dit artikel aan.

3) Biografie schrijven

Voor veel mensen is hun pensionering het uitgelezen moment om te starten met hun biografie. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je er al mee begonnen bent!  Zo niet, dan is dit misschien de uitgelezen kans om die duik in je leven toch eens te gaan maken.  Je leest er meer over in onze blog: biografie schrijven hoe doe je dat.

4) Ontdek online helden

Vloggende vijftigers

Je hoeft niet persé zelf graag in de schijnwerpers te staan om te kunnen genieten van de online avonturen van anderen. Er zijn hele leuke (gepensioneerde) vloggers te vinden op Youtube zoals Doetje en Riekeltje die vloggen over alles wat de oudere bezighoudt of Peter Mader (65), de zelfbenoemde ‘oudste vlogger van Nederland’. Ook vind je op Instagram enkele inspirerende modebewuste pensionado’s zoals Misja en Miriam. Wil je een overzicht van al deze leuke content? Lees dan ons artikel op Leef Je Pensioen over vloggende vijftigers (& vijftigplussers :-)).

5) Lees de boeken uit je boekenkast

Een goed gevulde boekenkast is een lust voor het oog. Maar of je ze allemaal hebt gelezen? Zijn er boeken waar je ooit wel in begonnen bent maar weer opzij hebt gelegd omdat je geen tijd had? Of zijn er boeken waar je überhaupt nooit aan ben begonnen? Dit is het ideale moment om je boekenkast weer eens door te spitten en de niet gelezen exemplaren alsnog een kans te geven. Wie weet wat voor pareltjes je nog ontdekt! Misschien heb je nog een appgroep met vrienden of vriendinnen waar je ‘tijdelijk’ een boeken-app van kan maken om jullie bevindingen te delen.

6) (online) Iets nieuws leren

Tips voor thuisvermaak

Zijn er dingen die je altijd al hebt willen leren qua kennis of vaardigheden? Je hebt tegenwoordig veel cursussen en studies die je online kunt volgen, zoals  bij de studieaanbieder LOI. Denk aan het leren van een nieuwe taal, maar ook creatieve cursussen zoals schilderen, tekenen of schrijven kun je volgen bij de LOI. Niet wat je zoekt? Dan kunnen we nog wel even doorgaan met iets heel anders zoals een cursus taarten bakken of cupcakes maken. Klinkt als een goed plan, toch? Ook worden er in deze tijd waarin veel ondernemers hun werkzaamheden niet kunnen uitvoeren, veel extra online alternatieven aangeboden zoals (gratis) cursussen fermenteren of yoga. Kijk rond en laat je verrassen!

7) Maak je stamboom

Ben je gefascineerd door je voorvaderen en bloedlijnen? Maar heb je nooit eerder tijd gehad om je erin te verdiepen? Misschien is dit het moment voor jou om je stamboom te maken. Wie was de vader van je oma en hoeveel broers of zussen had zij? Duik in de archieven en ontdek wat er nog bewaard is gebleven van jouw familiegeschiedenis.  Op The European Library  kan je bijvoorbeeld oude kranten doorzoeken door je achternaam in te tikken. Je krijgt dan automatisch een overzicht van alle kranten waarin jouw achternaam voorkomt. Soms zelf tot in de jaren 1700. Lees ook het interview met Trudy Mooij , zij maakt ook een stamboom van haar familiegeschiedenis.

8) Een (nieuwe) creatieve hobby

Punchen

Handwerken is iets waar je je uren in kunt verliezen en bovendien trots kunt zijn op het eindresultaat. Ook als je een beginner bent zijn er genoeg projecten waar je makkelijk in kunt stappen. En bovendien ook iets heel moois kunt maken. Denk aan punchen om de mooiste kleden en wanddecoraties te maken, een breipakket waar je zowel patroon als wol in één keer bestelt, of maak kennis met Smyrna knopen voor het maken van hippe kussens.

Heb je iets moois gemaakt of andere hobbytips, deel het met ons!