Van de berichten in het gastenboek krijg ik vaak kippenvel

Van de berichten in het gastenboek krijg ik vaak kippenvel

Ben Kruger (68) besloot het avontuur aan te gaan nadat hij met de VUT ging. Vijf jaar geleden vloog hij zijn liefde Milda achterna en startte een Bed&Breakfast in Brazilië.

“Tijdens mijn werkzame leven liep ik altijd in een net pak, nu sta ik in mijn korte broek. Het is letterlijk een wereld van verschil. Ik werkte in Nederland als manager in de detailhandel totdat ik met de VUT ging. Mijn eerste vrouw is overleden en via internet ontmoette ik Milda. Ze vertelde dat ze in Recife woonde, en ik dacht dat dat in Portugal lag. Het bleek een Braziliaanse kustplaats te zijn.”

Een eigen onderneming

“Een verblijfsvergunning krijgen was niet eenvoudig, maar na tweeënhalf jaar kon ik me vestigen in Brazilië. Met mijn vrouw spreek ik Engels, maar ik wilde graag Portugees leren. Toch leek dat me niet voldoende om mijn hele pensioen mee in te vullen. Bovendien ligt de taal me niet zo, ik begrijp de klanken vaak niet. Toen ben ik een Bed&Breakfast begonnen. In mijn eentje, want mijn vrouw werkt nog fulltime. Het was niet eenvoudig, ik heb alles zelf moeten leren. Heb moeten investeren in dingen als airco, televisie en taxi-service.”

Man achter de strijkplank

“In het appartement zijn vijf kamers waarvan ik er vier verhuur. In de ochtend maak ik het ontbijt klaar voor de gasten. In het begin deed ik dat aan de hand van een lijst omdat ik bang was een ingrediënt te vergeten. Na het ontbijt gaan de gasten hun eigen weg. Ze hebben vaak andere ritmes, de een staat om zes uur op om een trip te maken en de ander kijkt de hele dag televisie. Ik zorg ervoor dat alles netjes is, doe de was en het strijkgoed. Sta ik daar als man achter de strijkplank, ik schaam me er niet voor want het hoort er nu eenmaal bij. Ik vind het belangrijk dat mijn Bed&Breakfast er verzorgd uitziet.”

Geen simpele bijtaak

“Overdag ben ik relatief rustig, kan ik genieten van de zon. Maar daarnaast moet ik ook de administratie op orde houden, de boekingen regelen en haal en breng ik gasten van het vliegveld. Mensen vergissen zich er vaak in, een Bed&Breakfast kun je er niet simpel naast doen. Ook als ik door mijn rug ga, gaat het werk gewoon door. Je moet er plezier in hebben, een nadeel is dat je niet zomaar van huis weg kunt. Toch zijn de meeste gasten plezierige mensen en van de berichten in het gastenboek krijg ik vaak kippenvel.”

De techniek staat voor niets

“Het leven in Brazilië is heerlijk, maar mijn twee volwassen dochters en mijn moeder wonen nog in Nederland. Gelukkig kan ik via de moderne techniek goedkoop met ze bellen. Ik riep altijd dat ik nooit meer wilde trouwen na het overlijden van mijn eerste vrouw. Maar het leven loopt vaak anders dan je denkt. Nu zit ik hier met mijn Bed&Breakfast en heb er geen spijt van dat ik Nederland verlaten heb. Alhoewel, voor een haring of makreel zou ik wel een moord kunnen doen!”

Nieuwsgierig naar de Bed & Breakfast van Ben en Milda? Neem hier een kijkje.