Van pensioendromer tot uitsteller: hoe leef jij toe naar je pensioen?

Van pensioendromer tot uitsteller: hoe leef jij toe naar je pensioen?

Iedereen leeft anders toe naar zijn/haar pensioen. Waar de een er al jaren van droomt, stelt de ander het liever uit. In dit artikel beschrijven we 3 pensioentypes en geven voor elke situatie handige tips!

Van pensioendromer tot uitsteller. Hoe leef jij toe naar je pensioen?

“Als ik met pensioen ga, dan ga ik die mooie reis maken”. Als je het niet zelf hebt gezegd, dan ken je vast iemand in je omgeving die op deze manier naar zijn/haar pensioen toeleeft. Het is een van de manieren hoe je naar je pensioentijd toewerkt. In dit artikel zetten we 3 ‘pensioentypes’ op een rij met voor elk type een aantal tips.

De planner

De pensioenplanner is een echte realist. De planner weet precies wanneer hij met pensioen gaat en weet (of denk) zowel emotioneel als financieel wat hij daar van kan verwachten. Deze realist bereidt zich graag voor op de pensioentijd door het volgen van een pensioencursus. Ook is dit de doelgroep die al vantevoren nadenkt over de vrijetijdsbesteding tijdens pensioen en neemt af en toe al wat vrije dagen op om te wennen aan de nieuwe komende situatie.

Tips voor de pensioen-realist

  • Heb je nog tips nodig? Je hebt alles zelf al goed op een rijtje.

De uitsteller

De uitsteller zou met liefde nog enkele jaren doorwerken en gruwelt vaak van de woorden ‘met pensioen’. Deze doelgroep ziet het bereiken van de pensioenleeftijd niet als als het moment dat je stopt met werken, maar als het moment om je werkende leven zo in te vullen als jij dat wilt. Als het kan doet de uitsteller dat met plezier bij de huidige werkgever, maar als dat niet kan doet hij ook graag wat nieuws. Het extra geld dat hij/zij er mee verdient is mooi meegenomen, maar de belangrijkste prikkel om te blijven werken om zich persoonlijk te blijven ontwikkelen.

Tips voor de uitsteller

  • Wil je blijven werken na je pensioengerechtigde leeftijd? Ga daar dan tijdig over in gesprek met je huidige werkgever. Een werkgever gaat er anders gewoon vanuit dat je met pensioen gaat op de betreffende datum.
  • Kun je niet bij je huidige werkgever blijven? Er zijn genoeg 65plus uitzendbureaus die je graag begeleiden naar werk. Je kunt er terecht voor vergelijkbaar werk met wat je altijd hebt gedaan of juist compleet iets anders. Ze informeren en adviseren je graag.
  • Mocht je toch met pensioen gaan, bouw je werk dan rustig af. Wie altijd gewend is om hard te werken en ineens stopt met werken kan last krijgen van deze overgang.

De dromer

Nog 6 maanden en 10 dagen… De pensioendromer kijkt al tijden uit naar zijn/haar pensioen en weet als geen ander hoe lang het nog duurt voordat dé dag aanbreekt. De dromer kijkt uit naar het pensioen omdat het ‘moeten’ dan verandert in ‘mogen’. Geen afspraken, deadlines en stress meer, daar kan de dromer nu al van dromen. De kans is ook groot dat hij/zij al voor het pensioen minder gaat werken, maar dan vooral vanuit de overweging dat hij of zij gewoon uitkijkt naar meer vrije tijd.

Tips voor de dromer

  • Het is natuurlijk goed om uit te kijken naar je pensioentijd, maar zorg dat je je werkzame periode goed afsluit. Zoek nog naar de meeste voldoening in je werk, dat is zowel voor je zelf als je collega’s de fijnste manier om naar je pensioentijd toe te leven.
  • Besef dat je pensioentijd niet zaligmakend is. Misschien valt het je na de eerste weken (als je eerste echt ‘vakantiegevoel’ weg is) toch een beetje tegen. Wees je er van bewust dat je ook nadat je met pensioen bent nieuwe activiteiten zult moeten vinden, zowel in structuur als in sociaal contact.
  • Ondanks dat er niets meer ‘moet’ is het wel prettig dat je je zelf blijft prikkelen door doelen te stellen. Door bezig te blijven stimuleer je jezelf en dat houdt je fit en gezond!