Een bed & breakfast beginnen in Brazilië, dromen van reizen naar het Midden-Oosten, vrijwilligerswerk doen in de tropen van Ghana of eigenhandig een ruïne in Portugal verbouwen tot een plek waar je gasten kan ontvangen. 65-plussers zitten niet stil na hun pensioen.
Verre reizen na je pensioen
Een bed & breakfast beginnen in Brazilië, dromen van reizen naar het Midden-Oosten, vrijwilligerswerk doen in de tropen van Ghana of eigenhandig een ruïne in Portugal verbouwen tot een plek waar je gasten kan ontvangen. 65-plussers zitten niet stil na hun pensioen. Met regelmaat pakken ze hun koffer in en gaan ze het avontuur aan. Maar wie zijn die reislustige gepensioneerden? Waar gaan ze heen? En waarom hebben ze juist voor die plaats gekozen?
Liefdesavontuur in Brazilië
Ben Kruger (68) dacht na het overlijden van zijn vrouw nooit meer opnieuw te trouwen. Tot hij via het internet Milda leerde kennen. “Ze vertelde dat ze in Recife woonde, en ik dacht dat dat in Portugal lag. Het bleek een Braziliaanse kustplaats te zijn”, vertelt Ben. Na een visumprocedure van 2,5 jaar woont Ben inmiddels in Brazilië. Waar hij tijdens zijn werkzame leven in pak liep, staat hij nu in een korte broek in zijn eigen Bed & Breakfast. “Het is letterlijk een wereld van verschil.” Lees meer over hoe Ben voor de liefde in Brazilië kwam in het interview “Van de berichten in het gastenboek krijg ik vaak kippenvel”.
Vrijwilligerswerk in Ghana
“Met mijn gezin heb ik diverse keren in de tropen gewoond”, begint Tjitske Boersma (66) te vertellen, “ik heb onder andere ontwikkelingswerk in Thailand gedaan, heb les gegeven voor Unicef in de sloppenwijken van Colombo in Sri Lanka en werkte als Healthcare consultant in Laos.” Nu ze met pensioen is, is die reislust niet plotseling verdwenen. Met PUM, een expertisenetwerk van gepensioneerden, maakt ze nu nog reizen naar de tropen van Ghana. ”Ik had allerlei vrijwilligerswerk kunnen doen, maar dit werk voor PUM is heel erg gerelateerd aan wat ik tijdens mijn werkzame leven deed. Het ligt me daarom na aan het hart. . Zo was ik afgelopen februari in Ghana om een workshop aan zes managers van kraamklinieken te geven. Het is heel hard werken, maar ik blijf het boeiend vinden om in een andere cultuur te werken. Ik leer zo ook weer nieuwe kanten van mezelf kennen.” Haar man vindt het geen probleem dat Tjitske twee keer per jaar naar het buitenland vertrekt. Ook hij is reislustig. ”Mijn man is als verkiezingswaarnemer soms ook twee maanden veel van huis weg. Prima, vind ik. Je eigen ding blijven doen, is heel belangrijk, juist als je met pensioen bent. Ga niet opeens alles samen doen.” Lees het hele verhaal van Tjitske in het interview “Je eigen ding blijven doen is heel belangrijk, juist als je met pensioen bent”.
De wereld op niet-toeristische wijze ontdekken
De reislustige Renate Oosterbeek (66) kan zich bijna niet meer voorstellen dat ze ooit gewerkt heeft. Ze is net terug van twee maanden vrijwilligerswerk in Ghana, iets wat ze al wilde doen sinds ze tiener is, en heeft haar volgende reis al gepland. Ze kiest voor reizen op de niet-toeristische manier en voor haar aankomende reis naar China heeft ze zelfs nog niet bepaald waar ze allemaal heengaat. Ze wil ter plekke de vrijheid hebben om links of rechts te gaan. “Ik boek het liefst geen chique hotels en zoek de ontoeristische gebieden op”, vertelt Renate. “Ik ben niet het type dat veel steden en musea bezoekt. Liever ben ik in de natuur en tussen de lokale bevolking. Als ik mensen Nederlands hoor praten, keer ik me om. Het is niet zo dat ik het niet leuk vind om in Nederland te zijn. Ik ga graag weg, maar ik kom ook graag weer terug. Maar als ik te lang hier ben, krijg ik toch weer de kriebels om te gaan reizen. Als ik reis neem ik een rugtas mee voor mijn camera en een klein koffertje met zo min mogelijk kleding. Meestal zijn dat oude kleren, die ik achter kan laten als dat nodig is. Lees het hele verhaal van Renate in het interview “Ik boek het liefste geen chique hotels en zoek de ontoeristische gebieden op.”
Meer inspiratieverhalen van reizende 65-plussers
Meer inspiratieverhalen van reizende 65-plussers lezen? Lees dan de volgende artikelen:
- Francine Satijn (67) over het opknappen van een ruïne in Portugal. “Gezellig elke dag samen ontbijten? Spaar me!”
- Karlo Keersmaekers (68) over zijn vrijwilligerswerk in Burkina Faso. “Ik wil wat teruggeven aan de samenleving.”
- Voormalig reisleidster Hilde Gezang (74) over hoe ze na een reislustig leven, nu juist lekker thuisblijft. “Op mijn 70ste had ik precies honderd reizen gemaakt en ging ik met pensioen.”