Via mijn muziekwebsite kwam ik aan nieuwe contacten

Via mijn muziekwebsite kwam ik aan nieuwe contacten

Ad van den Heuvel (68) staat op met muziek en gaat ermee naar bed. Hij is elke dag wel een uurtje bezig met zijn website over klassiekers uit de jaren ’50, ‘60 en ‘70.

“Vroeger maakten ze nog mooie muziek, tegenwoordig is het allemaal zo technisch. De nummertjes van toen maken me nostalgisch. Je moet in die tijd hebben geleefd om dat te begrijpen. Rond mijn 16e waren we niet de hele dag met onze mobiele telefoontjes bezig, maar kwamen we met onze brommertjes bij elkaar. Dan gingen de gesprekken altijd over muziek. De Beatles, de Stones, noem maar op. Had je lang haar, dan was je in de ogen van de oudere generatie tuig. Daar hoorde ik ook bij. Ik had mijn eerste vriendinnetjes en in het weekend waren er dansavonden en concerten. In onze enige snackbar in Strijp, nu een deel van Eindhoven, stond een jukeboxje. Gooide je er een kwartje in, dan kreeg je drie liedjes. Het was veel gemoedelijker en sfeervoller.”

Muziek uit de jaren ’60

“Tien jaar geleden ben ik met mijn site begonnen over muziek uit die tijd. Ik was voor een ernstige ziekte geopereerd en had tijdens het herstel thuis niets te doen. Mijn vrouw zei: verzin dan iets! Toen bedacht ik dat ik veel wist van de jaren ’60 en is het idee ontstaan. Toen ik net begon, was ik er soms dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat mee bezig. Nu elke dag zeker een uurtje. Inmiddels is het een uitgebreide site waarop elke belangrijke artiest uit die tijd wel besproken wordt. Als je bijvoorbeeld naar de pagina over de Beatles gaat, begint een liedje van de band te spelen en zie je een kleine biografie met links naar andere websites met meer informatie. Ik schrijf ook nieuwtjes, bijvoorbeeld als een artiest uit die tijd is overleden, houd wekelijkse een agenda bij met livemuziek uit de buurt en besteed extra aandacht aan de Nederlandse en buitenlandse artiest van de maand.”

Ik wil genieten

“Ik heb na het herstel van mijn ziekte nog tot mijn 68e doorgewerkt, als medewerker van de vervoerswinkel van het busbedrijf waarvoor ik eerder chauffeur was. Ik vond het wel best toen ik moest stoppen met werken. Mijn tweelingbroer werkte ook bij het busbedrijf en is op zijn 63e overleden. Hij zei altijd: ik wil nog even doorwerken en daarna genieten. Dat probeer ik nu dus ook te doen. Ik heb die ernstige ziekte en later een hartoperatie overleefd, dus ik heb nog geluk gehad.”

“Op de eerste plaats geniet ik van mijn vier kleinkinderen, op de tweede plaats van mijn muziek. Vaak komen ze logeren of gaan we bijvoorbeeld samen vissen. En met mijn vrouw ga ik regelmatig ‘saampies’ een midweekje weg.”

‘Sixtees Adje’

“Toen ik net was gestopt met werken miste ik wel het contact met mensen. Maar via de website kwam ik ook weer aan nieuwe contacten. Ik krijg vaak mailtjes van vaste bezoekers. Die vinden het leuk dat ik iets heb verteld wat ze nog niet wisten of hebben tips voor nieuwe artikelen op de site. In Eindhoven en omstreken word ik ook herkend als ‘sixtees Adje’ door mensen die houden van die muziek, of zelfs nog in een bandje zitten.”

Mijn tip voor anderen

“Mijn tip aan gepensioneerden die zich thuis vervelen is dus: begin thuis een website. Het is leuk om te doen, gratis en kan over alle onderwerpen gaan; van je kleinkinderen tot je hobby’s. Mijn website maakt herinneringen los bij mensen van mijn leeftijd. Want herinneringen, dat is ook waar muziek over gaat. Het doet me goed dat ik mensen daar op deze manier een plezier mee doe.”

Nieuwsgierig naar de website van Ad? Ga naar zijn website.

Foto en tekst: Gijsbert van Dalen