Vind de vrijwilliger die past bij jouw organisatie

Vind de vrijwilliger die past bij jouw organisatie

Hoe vind je een vrijwilliger die past bij jouw organisatie? Waar moet je op letten en hoe kritisch mag je zijn op je toekomstige vrijwilliger?

Vind de vrijwilliger die past bij jouw organisatie

Het is zover, je bent op zoek naar een vrijwilliger voor je organisatie. Of je nu vaak gebruik maakt van vrijwilligers of juist af en toe, je zult je elke keer weer de vraag stellen hoe je de juiste vrijwilligers aantrekt. Wat kun je zelf doen om de juiste mensen aan te trekken? Hoe weet je of de persoon die interesse heeft ook daadwerkelijk bij je organisatie past en hoe kritisch mag je zijn naar vrijwilligers? In dit artikel gaan we in op deze onderwerpen.

De perfecte vrijwilliger

Eén omschrijving van de perfecte vrijwilliger bestaat niet. De perfecte vrijwilliger voor jouw organisatie bestaat echter wel. Toch weten we wel wat organisaties belangrijk vinden van het werken met vrijwilligers in hun organisatie. Vrijwilligers zorgen er namelijk voor dat hij/zij jou ontlasten van taken waar je geen tijd voor hebt of dat er door hun hulp in jouw organisatie dingen georganiseerd kunnen worden die je anders niet voor elkaar had kunnen krijgen. Trek daarom vrijwilligers aan die betrouwbaar zijn en zich verantwoordelijk voelen voor de werkzaamheden die ze uitvoeren. Want ook al is het geen betaald werk, het is wel verantwoordelijk werk. Los van kennis en vaardigheden, zoek dus een vrijwilliger waarin jij vertrouwen hebt. Ook in ons artikel vrijwilligers gezocht gaan we hier verder op in.

Bepaal het profiel

Om verder te gaan in je zoektocht naar de perfecte vrijwilliger is het belangrijk om goed na te denken wat je nodig hebt. Probeer te bedenken welk profiel hier bij past. Het is op die manier te verwachten dat je sneller de geschikte mensen aantrekt. Want zij voelen zich blijkbaar ook aangesproken door jouw vacature.


Als je op zoek gaat naar een vrijwilliger. Denk dan bijvoorbeeld na over de volgende punten:

– Welke werkzaamheden gaat de vrijwilliger uitoefenen?

– Over welke vaardigheden moet de vrijwilliger beschikken om dit te kunnen?

– Wat heeft de organisatie de vrijwilliger te bieden?

– Voor hoeveel uur in de week heb je iemand nodig of is het op oproepbasis?

– Is het voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd?

– Waar bevindt jouw ideale vrijwilliger zich (ga daar op zoek)

Checkpunten

Check vooraf zoveel mogelijk punten om te voorkomen dat jullie wensen uiteindelijk toch niet matchen en de vrijwilliger te snel weer is vertrokken.

Je zou op de volgende punten extra kunnen letten:

– Wat is iemands motivatie om te reageren op deze specifieke functie bij jullie?

– Hoeveel tijd heeft de persoon om vrijwilligerswerk te doen?

– Heeft de persoon nog een drukke overige agenda?

– Wil hij/zij zich committeren aan het vrijwilligerswerk?

– Heb jij vertrouwen in iemand capaciteiten?

– Heb je een goed gevoel bij de persoon?

Hoe duidelijker je bent in de verwachtingen, des te duidelijker je tijdens het gesprek kan aftasten of de persoon bij de organisatie past. Vergeet niet dat je best kritisch mag zijn op de vrijwilligers die je binnenhaalt. Misschien hoef je niet kritisch zijn op opleidingsniveau en ervaring, maar wel of de persoon betrouwbaar is en het werk naar behoren kan uitvoeren.