Vind een reismaatje

Vind een reismaatje

Wil jij na je pensioen op reis maar heb je niemand die met jou mee kan? In dit artikel lees je over de verschillende manieren waarop je aan een reismaatje kan komen.

Op zoek naar een reismaatje?

Wil jij na je pensioen op reis maar heb je niemand die met jou mee kan? Bijvoorbeeld omdat jouw partner niets voelt voor een avontuur over de grens of omdat je single bent? Dat hoeft geen reden te zijn om een belevenis in het buitenland ook daadwerkelijk uit de weg te gaan. Met een reismaatje ligt de wereld weer aan je voeten. In dit artikel lees je over de verschillende manieren waarop je aan een reismaatje kan komen.

Voeg daad bij woord!

Uit onderzoek van Leefjepensioen.nl onder zevenhonderd 50-plussers blijkt dat meer dan de helft van de respondenten het voornemen heeft om na zijn of haar pensionering meer te gaan reizen. Als de pensioenperiode aanbreekt blijkt echter maar ruim dertig procent daadwerkelijk op reis te gaan. Twintig procent van de gepensioneerden blijft reizen in hun dromen, maar voegt geen daad bij het woord. Eén van de dilemma’s die daarbij meespeelt is dat niet iedereen een reismaatje heeft waarmee een reis gemaakt kan worden. Want hoe aantrekkelijk het ook klinkt dat je de tijd hebt om een maand naar India te gaan, het is niet voor iedereen weggelegd om alleen in een tuktuk door Mumbai te rijden. Zo kan een reis alleen opeens heel lang duren. Als je van jezelf weet dat je niet het type bent om alleen op reis te gaan, omdat reizen voor jou een sociale aangelegenheid is, dan kun je een reismaatje zoeken.

De plus van samen reizen

Niet alleen het sociale oogpunt kan een reden zijn om een reismaatje te zoeken. Ook financieel gezien heeft samen reizen zo zijn voordelen. Als je alleen een hotelkamer boekt dan is dat per nacht (per persoon) vaak duurder, dan als je een kamer deelt met een reismaatje. Ook andere kosten kunnen gedeeld worden zoals bijvoorbeeld vervoer ter plaatse (taxi’s). Een andere bijkomstigheid van het hebben van een reismaatje is dat je elkaar kan inspireren tijdens het plannen van je reis en tevens reiservaringen kan bundelen. Zo heeft het ene reismaatje een perfecte neus voor prachtige plekken om te bezoeken, terwijl de ander goed is in het vinden van informatie over de meest gunstige vervoersmiddelen. Daarnaast kan je reismaatje inspireren om een keer iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan of om je oorspronkelijke plan nog eens goed te herzien. Want misschien moet je helemaal niet naar Bali gaan in mei omdat het dan uitgerekend het regenseizoen is.

Reismaatje; zoek het dicht bij huis

De meest logische stap voor het vinden van een reismaatje is het zoeken van iemand in jouw directe omgeving die eenzelfde reisdroom deelt. Daarbij kun je in eerste instantie denken aan je partner, maar denk ook aan een vriend(in) of collega met wie het klikt. Het voordeel van een reismaatje in je eigen omgeving zoeken is dat je – tot op zekere hoogte – weet wat je aan iemand hebt. Bereid je wel voor op het feit dat met iemand op reis gaan anders is dan met die persoon werken of regelmatig een kopje koffie drinken. Of je nou naar Texel gaat of China, het is belangrijk om van te voren goed te overleggen wat de wederzijdse wensen en verwachtingen zijn. Wat voor budget hebben jullie allebei over voor de reis, hoe lang willen jullie gaan en van wat voor type vakantie houden jullie. Ook als je een reismaatje in je directe omgeving zoekt en vindt zijn deze vragen belangrijk. Je kan namelijk denken iemand al te kennen doordat je met hem of haar hebt gewerkt, als je samen op reis gaat leer je echt een andere kant van iemand kennen.

Reismaatje; oproep op Leefjepensioen.nl

Als er in je directe omgeving geen reismaatje te vinden is dan kun je ook besluiten een nieuwe vriendschap te sluiten speciaal met het doel om samen te reizen. Dat kan bijvoorbeeld via een gratis oproep op Leefjepensioen.nl waarin je aangeeft op zoek te zijn naar een reismaatje. Houd daarbij rekening dat samen reizen alleen echt leuk is als jullie dezelfde ambities, wensen en behoeften hebben. Vermeld deze daarom duidelijk in je advertentie. Dus waar wil je heen, wat is je budget en wat voor activiteiten wil je ondernemen? Vertel daarnaast bijvoorbeeld wat voor reizen je eerder hebt gemaakt en onder welke omstandigheden je op reis wilt. Als je van plan bent hele dagen met elkaar te gaan optrekken, is het fijn om van te voren al duidelijk te krijgen wat je aan elkaar hebt. Ga dus met een potentieel reismaatje in gesprek over zijn of haar manier van reizen. Vindt de ander het bijvoorbeeld fijn om uitgebreid uit eten te gaan op reis, of neemt die persoon ook genoegen met een goedkope maaltijd? Vind jij het prettig om zo nu en dan ook een momentje voor jezelf te hebben tijdens de reis of wil je echt alles samen doen? En heeft de ander wel de financiële middelen voor alle plannen op jouw to-do-list? Door dergelijke vragen bespreekbaar te maken weet van te voren wat je aan elkaar hebt en of jullie geschikte reismaatjes voor elkaar zijn.

Reismaatje; groepsreis

Als het online zoeken en vinden van een reismaatje niets voor jou is, dan kun je ook besluiten met een groepsreis mee te gaan. Dan limiteer je jezelf niet tot één reismaatje, maar zijn er diverse personen met wie je een mogelijke klik kan hebben. Dan ben je ook minder afhankelijk van de grillen en wensen van één persoon. Tegelijkertijd betekent het reizen in groepsverband ook dat je je reis minder kan vormgeven naar je persoonlijke wensen. Hoe meer personen, hoe meer wensen en dus hoe minder ruimte voor een volledig op maat gemaakte reis. Er zijn ook reisorganisaties die voor alle mensen die een reismaatje zoeken op hun website alsnog een plek bieden om een reismaatje te vinden.

Reismaatje; onderweg ontmoeten

Geen zin in een groepsreis of om met een wildvreemd iemand voor een periode op reis te gaan? Dan kun je ook besluiten alleen te vertrekken en onderweg mensen te ontmoeten. Zo kan je vasthouden aan je eigen plannen en kijken of je daar toevallig aansluiting bij vindt. Daardoor zit je niet de volledige reis vast aan één reismaatje, maar onderneem je bepaalde aspecten van je reis met verschillende reismaatjes die je ontmoet. Denk bijvoorbeeld aan mensen in het vliegtuig met dezelfde bestemming of iemand uit de lobby van het hotel. Je kunt een tijd met elkaar optrekken en daarna ook weer moeiteloos je eigen weg kiezen, los van de ander. Het voordeel is dus dat je niet het risico loopt om met iemand een volledige reis te maken met wie het bij nader inzien niet klikt. Als het reismaatje niet bevalt, dan komt er wel weer een ander langs met wie je wel wat langer optrekt. Bij deze techniek ben je echter alles behalve zeker van een reismaatje; je kan ook zomaar niemand tegenkomen om mee op te trekken. Voor deze manier van reizen met reismaatjes moet je niet bang zijn om contact te leggen met wildvreemden en ook niet om uiteindelijk toch alleen te zijn tijdens een deel van de reis.

Wat zijn jouw samenreis-ervaringen? Heb je tips of mooie reiservaringen die je wilt delen? Doe dit gerust onder dit artikel.