Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers zijn voor veel organisaties onmisbaar. Ze zorgen voor dat extra momentje van aandacht in een verzorgingstehuis, vervullen een functie in het bestuur van de tennisclub of werven fondsen voor een goed doel. In dit artikel vinden zowel organisaties als toekomstige-vrijwilligers meer informatie over de weg naar vrijwilligerswerk.

Waar moet je beginnen?

Wil jij vrijwilligerswerk gaan doen? Of zoekt jouw organisatie vrijwilligers? Dan kan je weleens verdwaald raken in je zoektocht. We merken steeds vaker dat de traditionele manieren om vrijwilligers te vinden, zoals een oproep in het Huis-aan-Huis blad, steeds minder goed werken.

De zoektocht naar vrijwilligers wordt steeds vaker verplaatst naar het internet. Maar als je niet goed weet waar je moet beginnen is het internet wat dat betreft net een doolhof. Als je bijvoorbeeld in Google zoekt op ‘vrijwilligers gezocht’ dan krijg je een overweldigend resultaat te zien. Er zijn vele websites die vechten om de aandacht van mensen die graag vrijwilligerswerk zouden willen doen.

De hulpkreten springen bijna van je scherm af. ‘We zijn dringend op zoek naar enthousiaste vrijwilligers’, ‘vrijwilligerswerk aangeboden’, ‘wij zijn op zoek naar mensen met een groot hart!’, ‘handje helpen? Word vrijwilliger!’. Aanbod genoeg zou je zeggen. Maar hoe vind je nou de juiste vrijwilligers en vind je als vrijwilliger het vrijwilligerswerk waar je naar op zoek bent?

vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht

Tussen het enorme online aanbod is het als organisatie best lastig om op te vallen. Vooral de oproepen van de grotere organisaties zullen vaak als eerste opvallen tussen de zoekresultaten. Hoe zorg je er nu voor dat vrijwilligers jouw oproep vinden en deze hen aanspreekt als ze misschien nog niet bekend zijn met jouw organisatie?

Belangrijk is om van tevoren goed na te denken over enkele vragen. Waarom zoek ik vrijwilligers, welke vrijwilligers zoek ik, voor hoeveel uren in de week, voor welke periode en welke taken laat ik hem/haar doen? Ben je een lokale organisatie? Zoek dan lokale kanalen om je oproep te verspreiden, zoals een vrijwilligerscentrale of regionale krant of een partij die ook lokaal vraag- en aanbod bij elkaar brengt zoals NLvoorelkaar, maar ook heb je de nationale vacaturebank voor vrijwilligers.

Vaak geldt hoe specifieker je bent, hoe beter je mensen kunt bereiken. Met te algemene oproepen waarbij je iedereen wilt aanspreken loop je juist het risico dat niemand zich aangesproken voelt.

Tijdens het ‘sollicitatiegesprek’ kun je op deze manier ook beter kijken of de kandidaat over de juiste vaardigheden beschikt. Ook belangrijk om te onthouden is dat het toch beter is om de juiste mensen binnen te halen dan iemand te vinden waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt of die toch niet blijkt te voldoen.

Vrijwilligerswerk

Ook als je vrijwilligerswerk zoekt is het internet tegenwoordig de meest gebruikte methode. Als je op internet via Google zoekt op ‘Vrijwilligers gezocht’ aangevuld met je woonplaats kom je vaak als eerste uit op de ‘betaalde advertenties’. Deze organisaties hebben een budget om vrijwilligers aan te trekken. Maar kijk vooral verder om nog meer interessante vacatures te vinden.

Als je verder zoekt kom je vaak de plaatselijke of regionale vrijwilligerscentrales tegen. Ook heb je een landelijke overzicht van alle vrijwilligerscentrales. Een vrijwilligerscentrale is kortgezegd een verzamelpunt van vrijwilligersfuncties in de regio. Het is daarmee een handig hulpmiddel in je zoektocht. Voordeel van een vrijwilligerscentrale is dat je er ook nog fysiek langs kunt gaan als je vragen hebt of meer wilt weten over het doen van vrijwilligerswerk.

Bijvoorbeeld:
Je hebt ook regionale vrijwilligerscentrales zoals:

VC-Utrecht: vrijwilligerscentrale Utrecht
Zorgzaam 010: vrijwilligerscentrale Rotterdam
Zwolle doet: vrijwilligerscentrale Zwolle

Wat je verder kunt doen is om te bedenken welke organisaties er zijn in jouw omgeving. Bezoek eens hun website. Je ziet vaak het kopje ‘vacatures’ staan. De vrijwilligersfuncties kun je hier ook veelal vinden. Vind je niet wat je zoekt? Een belletje plegen kan altijd. Misschien zijn ze precies op dat moment op zoek naar jou! Ook kun je zelf op zoek naar mensen in je omgeving die hulp nodig hebben en zelf je hulp aanbieden op: NLVoorelkaar.

Vrijwilligers gezocht

Ook op Leef Je Pensioen kun je terecht voor leuke vrijwilligersfuncties van onze partners. Je vindt op deze vrijwilligerswerkpagina een overzicht van vrijwilligersorganisaties in allerlei categorieën. Organisaties die gericht zijn op coaching & bestuur, hobby & klussen, natuur & dieren, ontwikkelingswerk en zorg & welzijn.

Veel succes!