Vrijwilligerswerk doen? Dit moet je weten!

Vrijwilligerswerk doen? Dit moet je weten!

Ben je met pensioen of ga je binnenkort met pensioen en denk je eraan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Dit zijn dingen die je moet weten

Vrijwilligerswerk doen? Dit moet je weten!

Ga jij binnenkort met pensioen of ben je net met pensioen en wil je gaan beginnen met vrijwilligerswerk? Wat leuk! Vrijwilligerswerk biedt vele kansen. Zo blijkt het goed te zijn voor je gezondheid en ontmoet je er een hoop nieuwe mensen door. Bovendien is het een fijne invulling van je dag en kan vrijwilligerswerk een ritme bieden waardoor je extra kunt genieten van de dagen waarop je vrij bent. Maar wat misschien wel het meest belangrijke is: je geeft wat terug aan de wereld. Of het nou goed is voor mens, dier of het milieu, zonder vrijwilligers was het in Nederland heel anders gesteld geweest. Speciaal voor iedereen die wil gaan beginnen met vrijwilligerswerk, zette de redactie van Leef Je Pensioen de belangrijkste tips op een rijtje.

Bepaal voor jezelf waar je naar op zoek bent

Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten, dus daarom is het belangrijk om voor jezelf te bedenken waar je naar op zoek bent. Dit verkleint je zoekveld en maakt het makkelijker om iets te vinden dat bij je past. Bedenk in welke sector je vrijwilligerswerk wilt doen en hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Het is belangrijk om iets te kiezen in een sector die je aanspreekt, omdat je het immers vrijwillig doet en je het met plezier en motivatie wilt doen. Daarnaast is het goed om je grenzen aan te geven als het om tijd gaat. Laat je niet meeslepen of uitbuiten door een organisatie. Als jij een middag per week vrijwilligerswerk voldoende vindt, laat je dan niet overhalen dat je twee dagen in de week aanwezig moet zijn. Het is altijd prettiger om op te schalen, dan dat je later moet aangeven dat je minder wilt doen. Weet je nog niet zo goed waar je naar op zoek bent? In onze vrijwilligersvacaturebank kun je inspiratie op doen!

Zoek uit of er kosten of vergoedingen zijn verbonden aan het vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is zoals het woord al aangeeft, werk dat je vrijwillig doet. Vaak staat hier geen vergoeding tegenover. Toch is het handig om hier van te voren even naar te informeren bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Misschien is er toch een vergoeding mogelijk. Moet je je dan zorgen maken als het gaat over de invloed daarvan op je AOW? Nee. Een vrijwilligersvergoeding heeft geen invloed op de duur en hoogte van je AOW. Bovendien mogen onkosten die je maakt voor vrijwilligerswerk, zoals reiskosten, belastingvrij worden gedeclareerd. Wanneer het niet mogelijk is om de kosten die je maakt te declareren, moet je je afvragen of je daar problemen mee hebt. Zo ja, dan kun je misschien beter op zoek gaan naar ander vrijwilligerswerk.

Voel je zekerder door goed te worden ingewerkt

Wanneer je eenmaal vrijwilligerswerk hebt gevonden dat bij je past, is het belangrijk om erop te wijzen dat je goed wilt worden ingewerkt. Het voelt misschien niet fijn om direct op je strepen te staan, maar goed inwerken is belangrijk. Zo voel je je zekerder en kan de organisatie er vanuit gaan dat jij je taken naar behoren kunt uitvoeren. Als ze jou in het begin al niet goed begeleiden, kunnen ze ook niet verwachten dat je zelfstandig te werk kunt gaan.

Geniet van de nieuwe mogelijkheden

Vergeet ten slotte niet om te genieten van het vrijwilligerswerk dat je doet. Je bent met pensioen nadat je jarenlang hard hebt gewerkt om je pensioen op te bouwen. Het is fijn dat je nu in de vorm van vrijwilligerswerk wat kunt betekenen voor een ander. Beleef daar plezier aan!

Twijfel je nog over vrijwilligerswerk doen? In het artikel ‘Waarom vrijwilligerswerk doen na je pensioen‘ lees je over waarom andere vrijwilligers kozen voor vrijwilligerswerk.