Vrijwilligerswerk in de natuur

Vrijwilligerswerk in de natuur

Breng je je vrije tijd graag door in de natuur? Als natuurvrijwilliger kun je je op veel verschillende terreinen inzetten en dit bovendien combineren met je liefde voor de natuur.

Vrijwilligerswerk in de natuur

Veel mensen brengen graag hun tijd door in de natuur om te wandelen, te fietsen, dieren te spotten of hun eigen groente te verbouwen. Als buiten zijn en genieten van de omgeving een van je favoriete bezigheden is dan kun je misschien eens nadenken over het doen van vrijwilligerswerk om deze natuur en je eigen omgeving te onderhouden. Er zijn veel organisaties in Nederland die zich bezighouden met het beschermen en in stand houden van de natuur. Zij zijn voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers.

Werken aan het landschap

Het eerste vrijwilligerswerk waar mensen aan denken als je begint over vrijwilligerswerk in de natuur is het behouden van het Nederlandse cultuurlandschap. Er zijn jaarlijks zo’n 66.000 vrijwilligers actief in het landschap. Denk dan aan organisaties die de houtwallen in stand houden, wilgen knotten, nestkasten plaatsen, nesten beschermen, vogels tellen en terrein onderhoud doen. Dit hoeft niet altijd zwaar werk te zijn, er zijn ook lichtere klussen waar hulp bij nodig is. Het is vaak seizoenswerk dat gedaan wordt in teams. Zij trekken er meestal op aangekondigde dagen op uit. De werkzaamheden zijn dan van tevoren bekend. Je kunt je meestal makkelijk opgeven op de dagen die jou uitkomen. Op de websites van www.natuurlandschap.nl, www.landschapsbeheer, www.natuurmonumenten.nl en www.staatsbosbeheer vind je een overzicht van landelijk vrijwilligerswerk in natuur, milieu en landschap.

Voorlichting geven

Je hoeft niet altijd in de natuur te werken om je ervoor in te zetten. Als je niet zulke groene vingers hebt of het werk te zwaar vindt kun je ook denken aan het geven van voorlichting. Dit kan voorlichting zijn over de werkzaamheden van een bepaalde organisatie of voor bijvoorbeeld voorlichting geven in een informatiecentrum of natuurmuseum zelf. Vooral het geven van voorlichting over de natuur aan kinderen is een belangrijke tak in deze. Bij eerder genoemde organisaties kun je ook vaak terecht voor deze functies. Heb jij zelf nog een goede tip, deel deze dan vooral onder dit artikel.

Vrijwilligerswerk in de natuur op Leef Je Pensioen

Ook op Leef Je Pensioen vind je al enkele oproepen van organisaties die actief zijn in de natuur. Wij zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • In de Achterhoek zijn ze op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het onderhouden van het landschap. Het Steender Landschap is op zoek naar mensen die hen daarbij willen helpen. Wil je weten welke activiteiten er plaatsvinden en wanneer? Kijk dan hier voor meer informatie.
  • Ook Staatsbosbeheer is op zoek naar verschillende vrijwilligers op gebied van natuur. Dit kan werk zijn voor promotie, onderhoud en schoonmaak of bijvoorbeeld uitleg geven over bepaalde activiteiten achter de balie. Voor meer informatie kun je hier kijken.
  • In het voorjaar zijn ze bij Landschapsbeheer Gelderland altijd op zoek naar vleermuis vrijwilligers. Dit houdt in dat je mensen voorlichting geeft over vleermuizen en hun belangrijke rol in de natuur. Op deze manier wordt bij mensen angst voor deze diertjes weggehaald. Interesse? Hier vind je alvast wat meer informatie.

We hopen dat we je al wat leuke ideeen hebben gegeven wat je kunt doen, maar deze lijst is natuurlijk niet onuitputtelijk. Heb je iets anders leuks gevonden of doe jij ander mooi werk in de natuur? Deel het met ons onder dit artikel.