Steeds meer werkende mensen en gepensioneerden gaan hun droom achterna die ze al jaren hadden. 67% van de 50-plussers zegt juist nu tijd en ruimte te hebben voor vrijwilligerswerk in het buitenland.
Vrijwilligerswerk in het buitenland? Ook voor 50+!
Vrijwilligerswerk niet voor 50-plussers? Echt wel! Uit een onderzoek van de Wisconsin Longitudinal Study blijkt zelfs dat mensen die vrijwilligerswerk doen langer kunnen leven. Het gaat daarbij om het doen van vrijwilligerswerk dat echt gericht is op het helpen van anderen en niet gericht op jezelf. Uit onderstaande poll*, uitgevoerd door Doingoood, blijkt dat ruim 66% van de 50-plussers altijd al eens vrijwilligerswerk in het buitenland heeft willen doen. Bijna 15% denkt dat dit alleen voor jongeren is weggelegd. Onterecht! In de praktijk blijkt juist dat de 50+ doelgroep zeer waardevol is voor de ontvangende projecten in het buitenland.
50-Plussers van grote betekenis
Ongeveer 25% van de vrijwilligers die zich aanmelden voor vrijwilligerswerk in het buitenland 50 jaar of ouder. Met alle levens- en werkervaring, competenties, vaardigheden en hun netwerk kunnen 50-plussers veel betekenen voor de ontvangende buitenlandse projecten. (Groot)ouders hebben een jarenlange ervaring met de opvoeding en het begeleiden van de ontwikkeling van kinderen. Een behoorlijk aantal 50+ vrijwilligers, die vrijwilligerswerk in het buitenland doen, heeft ervaring in het onderwijs, de gezondheidszorg of beheerst een ambachtelijk vak of een interessante hobby. Zo zijn bijvoorbeeld hobby’s als handwerken of het bespelen van een muziekinstrument een erg waardevolle aanvulling voor de buitenlandse projecten. Omdat het in Afrika soms nog net zo gaat als bij ons ‘vroeger’, weten 50-plussers hier ook soepel op in te spelen.
Een mix van 50-plussers en andere vrijwilligers
Steeds meer werkende mensen en gepensioneerden gaan hun droom achterna die ze al jaren hadden. 67% van de 50-plussers zegt juist nu tijd en ruimte te hebben voor vrijwilligerswerk in het buitenland. De samenwerking met andere (jongere) vrijwilligers wordt soms als een drempel ervaren voor de 50-plus vrijwilliger; wat nou als je buiten de groep valt vanwege je leeftijd?
Iedereen komt met eenzelfde doel. Leeftijd speelt dan geen rol meer”, vertelt Gerry Weekers (59). Er ontstaan soms mooie vriendschappen tussen vrijwilligers onderling.” Gerry vertrok in 2007 voor de eerste keer naar Kenia. “Dat veel vrijwilligers qua leeftijd mijn dochters hadden kunnen zijn maakte totaal niets uit. Ik heb een geweldige tijd gehad en vanaf dat moment zat Afrika in mijn hart.” Op haar 23e bezocht Gerry al eens een vriendin in Tanzania en vanaf die tijd wist ze: ik ga ook ooit naar Afrika voor vrijwilligerswerk. “Maar goed, het leven loopt zoals het loopt en de mogelijkheden waren er steeds niet om te gaan. Toen ik 50 werd besloot ik: het is nu of nooit.” Afrika laat haar niet los en binnenkort vertrekt ze opnieuw voor een aantal weken naar Malawi. “Ik ga een vriendin opzoeken die ik heb leren kennen in Kenia tijdens mijn vrijwilligerswerk. Zij woont en werkt nu in Malawi. In overleg met haar bekijken we in welk project ik kan helpen.” Ten slotte zegt Gerry:
”Ik zou echt iedere 50-plusser die interesse heeft in vrijwilligerswerk aanraden om het gewoon te doen. De meeste mensen krijgen spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben toch? Het is zo’n geweldige ervaring. Ik kan echt zeggen dat het mijn leven verrijkt heeft. Je stopt tenslotte nooit met groeien.”
Nooit te oud voor nieuwe ervaringen
Grada Snoek (60) heeft in 2012 voor het eerst kennisgemaakt met vrijwilligerswerk in een ander land. “Mijn kinderen waren beiden de deur uit en zaten niet te wachten op een moeder die vraagt of ze misschien nog met haar op vakantie wilden. Ik zocht dus een nieuwe ‘vakantie”, vertelt Grada. In 2013 ging Grada voor het eerst op vrijwilligersreis naar Kenia. Behalve het bezoeken van de toeristische highlights stak zij ook de handen uit de mouwen als vrijwilliger bij verschillende projecten. In 2015 vertrok Grada voor de eerste keer naar Malawi om een aantal weken op een werkgelegenheidsproject voor dove jongeren te helpen. “In 2016 wil ik graag naar Tanzania. Maar ik ben ZZP’er en moet alles daarom goed organiseren.” Tegen alle 50-plussers die ‘twijfelen’ om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen wil Grada zeggen: “Gewoon doen! Je bent nooit te oud om nieuwe ervaringen op te doen. Je wereld wordt een beetje mooier. Ik heb zoveel geleerd van de mensen in Afrika: relativeren en blij zijn met wat je hebt.”
Combineer vrijwilligerswerk met reizen door Afrika
Jan en Diny Dolman, enthousiaste 50-plussers, gingen als vrijwilliger aan de slag in een weeshuis in Kenia. Daarna zijn ze nog een aantal keren terug geweest en vorig jaar bezochten zij Oeganda. Ook dit keer kozen zij ervoor om een bijdrage te leveren aan lokale projecten. Ze kozen voor een combinatie van reizen en vrijwilligerswerk. “Wanneer je op zoek bent naar een bijzondere vakantie in combinatie met vrijwilligerswerk en je wellicht nog nooit in Afrika bent geweest, dan is zo’n reis bij uitstek een geweldig mooie kans”, vertelt Jan.
”Het is mooi om te zien dat onze reisorganisatie in verschillende Afrikaanse landen projecten ondersteunt door het inzetten van vrijwilligers en door middel van financiële middelen. Daarnaast geeft het ons veel voldoening om zo ook een klein steentje bij te dragen en je krijgt er veel dankbaarheid voor terug.”
Samen met je partner vrijwilligerswerk doen
Joop (56) en Jeannette (55) vertrokken in oktober 2013 voor de eerste keer naar Kenia. Hun dochter Wendy enthousiasmeerde hen om mee te gaan. Met elkaar bezochten ze verschillende projecten. “Wij wilden graag met eigen ogen zien wat Wendy en de anderen daar opbouwen”, vertelt Joop. “Ondanks alle problemen blijven mensen positief. De combinatie van het bezoek aan verschillende projecten en een safari heeft een onvergetelijke indruk achter gelaten.”
De stap om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen neem je vaak niet zomaar. Het vergt een goede voorbereiding en je wilt weten waar je terecht komt en wat je mag verwachten. Het kan dan helpen om niet alleen te gaan maar samen met je partner, een vriend(in) of met het hele gezin. Samen leren, zien, voelen en ervaren wat een vreemde cultuur je te bieden heeft en hoe je dat kleine steentje bij kunt dragen.
Iets voor jou?
Zoek dan een organisatie die bij je past. Stel kritische vragen aan de begeleidende organisatie. Weet je bijvoorbeeld precies naar welk project je gaat of wordt dat pas na aankomst bepaald? Vraag naar waarborging van kwaliteit, integriteit en werkwijze. Hoe en door wie word je ter plaatse begeleid, hoe is de huisvesting geregeld en welke protocollen zijn er op gebied van gezondheidszorg en veiligheid. Allemaal zaken die een zorgvuldige afweging verdienen om te zorgen voor een zorgeloze tijd.
Ben je 50 plus? Bij Doingoood volunteer work ben je van harte welkom om vrijwilligerswerk in Afrika te doen. Lees meer over de mogelijkheden en meld je aan op de website van Doingoood.
Dit artikel is geschreven door Wendy Meerbeek en Ineke van Huuksloot van Doingoood.
Vrijwilligerswerk doen in het buitenland vraagt vaak wat extra voorbereiding, maar het levert je een schat van nieuwe ervaringen op. Je dompelt je onder in een nieuwe cultuur en leert een hoop nieuwe mensen kennen. Nieuwe vriendschappen voor het leven zijn snel geboren.
Vrijwilligerswerk kan na pensionering het stukje ritme, zingeving en contact met collega’s teruggeven dat je misschien mist na je werkzame leven. Bovendien is het vaak ontzettend leuk om te doen.
Belangrijk is om al tijdens je werkzame leven na te denken over hoe je je pensioentijd in zou willen invullen. Waar word je blij van? Praat eens met de mensen om je heen en orienteer je online op mogelijkheden. Platforms zoals Leefjepensioen.nl bieden inspiratie en inzicht. Er is genoeg te doen na je pensioen.