Vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk is er in allerlei soorten en maten. In Nederland, maar ook in het buitenland. Ben jij graag op reis, of vind je het leuk om kennis te maken met andere culturen en wil je een steentje bijdragen aan de maatschappij? Misschien is vrijwilligerswerk in het buitenland dan iets voor jou.

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Veel mensen gaan graag op reis. Het ontdekken van nieuwe culturen, culinaire hoogstandjes en ongerepte natuur in andere landen heeft hen interesse. Als je al met pensioen bent en veel hebt gereisd of dit wilt gaan doen is het misschien ook eens interessant om te kijken of je vrijwilligerswerk in het buitenland zou kunnen doen. Of dat je je vakantie kunt combineren met vrijwilligerswerk over de grens. Zo draag je zowel bij aan een betere wereld als dat je een andere cultuur kunt ontdekken.

Waarom vrijwilligerswerk in het buitenland?

Er zijn ontzettend veel hulpinstanties die zich inzetten voor een beter leven, het dierenwelzijn of die hun kennis willen overdragen aan professionals in ontwikkelingslanden. Denk aan de grotere en bekende organisaties zoals het Rode Kruis, Artsen zonder grenzen of Greenpeace. Maar er zijn ook kleinere organisaties die actief zijn in ontwikkelingslanden. Deze organisaties zijn in grote mate afhankelijk van giften, maar het blijft niet alleen bij een geldelijke bijdrage die ze vragen. Ook vragen ze vrijwilligers die hen helpen om het ontvangen geld nuttig te besteden, zoals het bouwen van een schooltje of een drinkwaterput. Vrijwilligerswerk is ontzettend eervol als je een goed doel kiest dat bij je past. Je zult veel leren over het land, maar bovenal over jezelf.

Wat kan ik doen?

Zoals gezegd zijn er ontzettend veel vormen van vrijwilligerswerk te doen over de grens. Van rampenbestrijding tot het werken met kinderen, werken met dieren of je kennis overdragen door het geven van voorlichting of als professional die kennis overdraagt. Het meest belangrijke is dat je iets kiest dat bij je past. Of iets waar je de benodigde papieren voor hebt als je bijvoorbeeld in de zorg of hulpverlening wilt werken. Wonen en werken in een andere cultuur kan indrukwekkend zijn, situaties die je er tegenkomt kunnen nog schrijnend zijn en impact op je hebben. Kun je hier mee omgaan? Bedenk je dat vrijwilligerswerk in het buitenland nuttig is, maar soms ook heftig. Als je dit als een uitdaging of juist je doel ziet, dan zou vrijwilligerswerk in het buitenland zeker iets voor jou kunnen zijn.

Wat past bij mij?

Juist omdat er zoveel mogelijk is wordt de vraag wat bij jou past steeds belangrijker. Denk aan zowel persoonlijke wensen als praktische vragen: Welk vrijwilligerswerk spreekt je het meeste aan (werken met kinderen, helpen met iets opzetten, voorlichting geven enzovoort). Hoe lang wil je je inzetten in het buitenland? Wat is er geregeld qua kost en inwoning? Ontvang je een kleine vergoeding en heb je dat nodig? Hoe heeft de organisatie zaken voor hun vrijwilligers geregeld, zijn ze goed georganiseerd? Voel je meer voor het werken bij een grote organisatie of zou je je juist in willen zetten voor een kleinere organisatie. Er zijn nog veel meer vragen die je jezelf zult stellen. Neem er de tijd voor om deze op een rij te zetten en kijk zorgvuldig naar wat mogelijk is en wat het beste bij jouw wensen en idealen past.

Waar kan ik in het buitenland vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk buitenlandEr zijn veel landen, voornamelijk in Afrika en Azië, waar vrijwilligerswerk meer dan welkom is. Het is goed om voor jezelf te bepalen naar welke landen je wel, en naar welke landen je niet wilt. Sommige landen kunnen bijvoorbeeld grotere risico’s met zich meebrengen dan andere landen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hygiënestandaarden of de cultuur waar je in terecht komt. Op de website van ProjectsAbroad kun je enkele nuttige tips lezen waar je aan moet denken bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Ook vind je op Leef je penioen het artikel van Doingood over vrijwilligerswerk in het buitenland voor 50+. 

Meer dan de wereld verbeteren

Natuurlijk verbeter je niet de wereld bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Maar, je verbetert wel de levensstandaard van mensen die het vele maler slechter hebben dan wij. Laat dus de wereld een klein beetje mooier en beter achter als je weer weggaat. Met alle kleine beetjes hulp kan in een paar jaar tijd veel veranderen. Natuurlijk krijg je er veel voldoening en goed gevoel voor terug.

Ook op Leef Je Pensioen vind je informatie van organisaties die actief zijn in het buitenland, bijvoorbeeld PUM Netherlands. Zij zoeken professionals die hun kennis willen delen met ondernemers in het buitenland. Lees meer over de ervaringen van Tjitske en Pieter die zijn uitgezonden via PUM. Een compleet overzicht van al onze partners die vrijwilligerswerk aanbieden vind je in ons overzicht vrijwilligerswerk

Waarom vrijwillgerswerk in het buitenland?

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland vraagt vaak wat extra voorbereiding, maar het levert je een schat van nieuwe ervaringen op. Je dompelt je onder in een nieuwe cultuur en leert een hoop nieuwe mensen kennen. Nieuwe vriendschappen voor het leven zijn snel geboren.

Waarom vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk kan na pensionering het stukje ritme, zingeving en contact met collega’s teruggeven dat je misschien mist na je werkzame leven. Bovendien is het vaak ontzettend leuk om te doen.

Hoe vul ik mijn pensioentijd optimaal in?

Belangrijk is om al tijdens je werkzame leven na te denken over hoe je je pensioentijd in zou willen invullen. Waar word je blij van? Praat eens met de mensen om je heen en orienteer je online op mogelijkheden. Platforms zoals Leefjepensioen.nl bieden inspiratie en inzicht. Er is genoeg te doen na je pensioen.