Vrijwilligerswerk is dankbaar werk

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk

Naast het feit dat vrijwilligerswerk heel nuttig is, is het ook nog eens heel dankbaar werk. Bij vrijwilligerswerk zet je je in voor de medemens en dat is heel veel waard.

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk

Veel mensen in Nederland besteden hun vrije tijd aan vrijwilligerswerk. Wat beweegt mensen om vrijwilligerswerk te doen? Het is niet iets waar je rijk van wordt. Integendeel. Maar je een paar uurtjes per week inzetten voor je medemens is niet alleen leuk, maar vooral heel dankbaar. Waarom voelen we dit zo?

Nuttig zijn

Er zijn verschillende vormen van vrijwilligerswerk, zo is er altijd wel iets dat bij je past. Wandelen met een oudere heer of dame, thee drinken bij een eenzame oudere, schoffelen bij de buurman of de honden van het asiel uitlaten. Het kan allemaal. Veel mensen die met pensioen zijn doen aan vrijwilligerswerk. De reden? Men vindt het leuk om te doen en vindt het fijn om ‘nuttig bezig’ te zijn. Want nuttig dat is vrijwilligerswerk zeker. Voor zowel de vrijwilliger zelf als diegene die geholpen wordt. Het belangrijkste aan vrijwilligerswerk is dat je je inzet voor een ander en hiermee iemand helpt. Toch krijg je er zelf ook heel veel voor terug.

Je krijgt er veel voor terug

Hoewel je in sommige gevallen een vergoeding krijgt voor het vrijwilligerswerk, is dit niet de intentie. Vrijwilligerswerk is het ‘vrijwillig inzetten voor de medemens’ zonder beloning. Maar wat krijg je er dan voor terug? Degene voor wie jij je inzet is ontzettend blij met wat je doet. Vrijwilligers zoals jij kunnen namelijk net dat kleine beetje extra geven waar de zorginstelling of bijvoorbeeld het dierenasiel geen tijd voor heeft. Als vrijwilliger kan je de dag van iemand al goed maken met een bezoekje, een wandelingetje of door ergens bij te helpen. Hetgeen dat je hier voor terug krijgt is respect, dankbaarheid maar vooral een goed gevoel.

Vrijwilligerswerk iets voor jou?

Iedereen is geschikt voor vrijwilligerswerk, doordat er namelijk sterk uiteenlopende activiteiten zijn wat je kunt doen. Ben je nog geen vrijwilliger maar heb je door het lezen van dit artikel de kriebels gekregen en vraag je je af of vrijwilligerswerk iets voor jou is? In ons artikel ‘vrijwilligers gezocht‘ kun je meer lezen over het onderwerp vrijwilligerswerk. Kijk ook eens bij onze oproepen. Hier staan verschillende oproepen van mensen die een vrijwilliger zoeken. Zo kun je kijken of er iets staat wat jou aantrekt.

Vrijwilligerswerk maakt de wereld om je heen een klein beetje mooier. Het is dankbaar nuttig en zorgt voor saamhorigheid