Vrijwilligerswerk maakt gelukkig

Vrijwilligerswerk maakt gelukkig

Dat vrijwilligerswerk veel voldoening geeft, blijkt niet alleen uit onderzoek, maar ook uit de verhalen op Leef je pensioen. Zo zegt Arie Harkes over zijn vrijwillige molenaarschap: “ook als vrijwilliger ervaar je collegialiteit, dat is erg prettig. Als er iets aan de hand is met de molen hier in Utrecht, dan staat de molenaar in Groningen binnen tien minuten klaar met raad en daad.”

Arie vindt het belangrijk om het culturele erfgoed van de molens in stand te houden. Het feit dat hij dit onbetaald kan doen, maakt dat hij het vrijwilligerswerk nooit een als een verplichting ervaart. Die vervulling van intrinsieke motivatie –motivatie van binnenuit- speelt een belangrijke rol speelt bij vrijwilligerswerk. Juist dat zorgt ervoor dat vrijwilligerswerk je gelukkiger maakt.

Je krijgt veel terug

Dit blijkt ook uit het verhaal van Anneke Plat. Zij geeft op vrijwillige basis voetbaltraining aan kinderen met een verstandelijke beperking. Anneke: “Het enthousiasme dat ik bij de kinderen zie, geeft mij veel plezier. Ik werk graag met jongeren. Het houdt mij ook jong en door iets met sport te doen, blijf ik ook nog in beweging.”

Het vrijwilligerswerk komt je niet zomaar aanwaaien vindt Anneke: “Toen ik net met pensioen was, dacht ik dat er misschien wel mensen naar me toe zou komen die me nodig hadden. Dat bleek niet zo te zijn. Ik kwam erachter dat er heel veel vrijwilligerswerk te doen is, maar dat je er wel zelf op uit moet gaan om wat te vinden. Als je eenmaal in het ‘circuit’ zit, dan heb je een wereld aan dingen om uit te kiezen. Maar de eerste stap moet je zelf zetten.”

Wat is je motivatie?

Die eerste stap zetten, hoe doe je dat? Belangrijk is om je te oriënteren en jezelf af te vragen wat jou voldoening geeft. Als je wilt dat vrijwilligerswerk voldoening geeft, dan moet het wel echt bij je passen. Alleen dan kan je je ei erin kwijt. Vraag je daarom voordat je op zoek gaat naar vrijwilligerswerk af wat jouw intrinsieke motivatie is.

Vind je het belangrijk om voor mensen te zorgen, kinderen iets te leren, vluchtelingen kennis te laten maken met onze maatschappij of wil je de aarde graag een klein beetje schoner en duurzamer maken? Zodra je een beetje beeld hebt van je motivatie, kan je op zoek naar de vorm. Wil je een keer in de week iets doen of vaker? Of misschien wil je juist geen vast ritme hebben.

Test het online

Weet je nog niet helemaal wat je wilt, geen probleem! Er zijn online genoeg mogelijkheden om te ontdekken wat bij je past. Op vrijwilligerswerk.nl kun je gratis een test doen om te ontdekken welk vrijwilligerswerk bij je past. Een andere test vind je op nlvoorelkaar.nl. Met dit soort testjes krijg je beter inzicht met welk vrijwilligerswerk jouw kwaliteiten het beste tot hun recht komen.

Ook kan het helpen om op zoek te gaan door vacaturebanken. Hier staan niet alleen betaalde banen, maar ook vacatures op voor vrijwilligerswerk. Doordat je ziet wat er allemaal wordt aangeboden krijg je vaak ideeën. Of je kunt direct reageren natuurlijk. Op vrijwilligerswerk.nl staat een lijst met vacaturebanken. Ook kun je je gegevens achterlaten en dan wordt er een match voor je gezocht.

Vraag en aanbod

Voor wie op zoek is naar vrijwilligerswerk zijn er genoeg websites met vraag en aanbod van vrijwilligerswerk. Op buuv.nu bijvoorbeeld, handjehelpen.nl of nlvoorelkaar.nl bijvoorbeeld kun je hulp vragen of aanbieden. Zo komen zoekers en vragers van vrijwilligerswerk op laagdrempelige en informele wijze met elkaar in contact. Met deze digitale bemiddeling ontdek je wat je in jouw buurt allemaal vrijwillig kunt doen.

Kortom, genoeg te doen na je pensioen! Geniet van alle inspiratie.