Vrijwilligerswerk met dieren

Vrijwilligerswerk met dieren

Als je van dieren houdt kan het doen van vrijwilligerswerk met dieren een goede keuze zijn. Welke soorten vrijwilligerswerk zijn er allemaal te vinden op dit gebied?

Vrijwilligerswerk met dieren

Voor wie lang heeft uitgekeken naar zijn pensioenperiode, zullen de eerste ‘vrije weken’ aanvoelen als een heerlijke vakantie. Of wellicht staat jouw agenda al vol met klusjes en plannen. Maar op een gegeven moment denk je misschien bij jezelf na, wat nu? Stel je bent een grote dierenvriend, dan is het doen van vrijwilligerswerk met dieren misschien een mooie en zinvolle invulling van je pensioenperiode. Hier geven we enkele voorbeelden van wat je allemaal zou kunnen doen op dit gebied. Heb je zelf nog een goede tip? Laat het ons dan vooral weten!

Waarom dierenvrijwilliger worden?

Stel je voor dat er een gewonde kat op straat ligt, aangereden door een auto. Dan zul je waarschijnlijk de dierenambulance bellen. De dierenambulance is afhankelijk van giften van andere dierenliefhebbers of mensen die deze Stichting een warm hart toedragen. Maar naast het doneren van geld kun je ook eens denken aan de handen die nodig zijn om de dieren te verzorgen of op te halen, zoals de vrijwilligers die werken op de dierenambulance of mensen die hun bijdrage leveren in de asiels. Twijfel je? Laat je eens informeren bij de betreffende organisaties waar je interesse in hebt.

Vrijwilligerswerk met dieren

De grotere namen zoals de dierenambulance of de dierenasiels ken je wellicht. Maar er zijn ook nog andere vormen van vrijwilligerswerk met dieren waar je misschien niet aan gedacht hebt. Denk eens aan het passen op huisdieren als het baasje op vakantie is of het geven van voorlichting voor een dieren-organisatie.

Ook op onze website vind je enkele oproepen voor vrijwilligerswerk die werken met dieren. Hieronder zullen we enkele uitlichten:

·Er worden bijvoorbeeld vrijwilligers gevraagd bij dierentuin Aqua Zoo Friesland. Zij zoeken mensen die rondleidingen willen geven. Zo ben je niet direct met dieren bezig, maar zorg je er wel voor dat anderen kunnen genieten van de dieren.

·Wil jij nou iets heel anders en geen vrijwilligerswerk doen om dieren te redden, maar gewoon af en toe zelf voor een huisdier zorgen? Dat kan ook. Bij Stichting Oopoeh maken ze het mogelijk af en toe de gezelligheid van een huisdier te hebben, maar niet de vastigheid.

·Een andere plek waar ze vrijwilligers zoeken is bij Landschapsbeheer Gelderland. Daar zijn ze in het voorjaar op zoek naar vrijwilligers die vleermuizen willen helpen te verplaatsen en bewoners voor te lichten over deze dieren. Momenteel worden deze vrijwilligers niet gezocht, maar misschien is er wat ander interessant vrijwilligerswerk te vinden bij deze organisaties. Lijkt het werken met de vleermuizen je leuk? Onthoudt deze bijzondere vacature dan zeker voor volgend jaar!

Landelijke dierenorganisaties

Naast de regionale organisaties op onze website, zijn er ook grotere organisaties die altijd vrijwilligers kunnen gebruiken. De meeste bekende is natuurlijk de Dierenbescherming.

·Bij de Dierenbescherming kun je vele soorten vrijwilligerswerk doen. Van voorlichter tot chauffeur en van collectant tot medewerker in een asiel. Deze organisatie is landelijk actief dus kijk gerust eens in jouw omgeving of er iets te doen is bij de lokale afdelingen van de Dierenbescherming.

– In elke regio is er een dierenasiel. In een dierenasiel zitten vooral huisdieren die niet meer door de baasjes verzorgd worden. Zij zijn gevonden op straat of worden door de baasjes zelf naar het asiel gebracht. Ook het dierenasiel is erg afhankelijk van vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan het eten geven van de dieren, hokken schoonmaken of een wandeling maken met de honden. Wil jij vrijwilliger worden bij een dierenasiel? Neem dan eens een kijkje bij de lokale asielen.

Heb jij zelf nog een tip voor het doen van vrijwilligerswerk met dieren? Deel deze gerust onder dit artikel of plaats een oproep voor vrijwilligerswerk als de organisatie waar jij voor werkt op zoek is naar vrijwilligers.