Vrijwilligerswerk met kinderen

Vrijwilligerswerk met kinderen

Vrijwilligerswerk doen met met kinderen is dankbaar en er zijn vele mogelijkheden. Van het begeleiden van zieke kinderen tot het werken met probleemkinderen.

Vrijwilligerswerk met kinderen

Je gaat bijna met pensioen of bent inmiddels gepensioneerd en je wilt je nog graag inzetten voor de maatschappij? Dan is vrijwilligerswerk met kinderen misschien iets voor jou. Er worden altijd wel vrijwilligers gezocht, ze zijn er nooit genoeg en het is ontzettend dankbaar werk. De meeste kinderen in Nederland groeien op in goede omstandigheden, maar er zijn ook genoeg kinderen die opgroeien in minder goede omstandigheden. Dit kunnen kinderen zijn in achterstandswijken, kinderen met ouders die geen Nederlands spreken of zieke kinderen. Ben jij met pensioen en wil jij iets doen met vrijwilligerswerk voor kinderen? Lees dan dit artikel en wie weet kunnen we jou helpen bij het zoeken naar geschikt vrijwilligerswerk.

Zieke kinderen

Hoewel de meeste kinderen in ons land een zorgeloze en gezonde jeugd hebben, zijn er ook heel wat kinderen met gezondheidsproblemen. Er zijn dan ook veel verschillende organisaties die zich inzetten voor zieke kinderen zoals de CliniClowns of Stichting Make A Wish. Zij zorgen bijvoorbeeld voor entertainment in het ziekenhuis of ze nemen zieke kinderen een dagje mee uit. Iets waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Kinderen kunnen door hun ziekte geen kind meer zijn. Hoe mooi is het om deze kinderen te helpen weer een dagje kind te zijn. Wil je meer weten over het werk van Make-a-wish? Lees dan het verhaal van Frans de Rouw. Hij is vrijwilliger voor Make-a-wish.

Aandacht geven

Naast de zieke kinderen in ons land, zijn er ook andere kinderen die speciale aandacht nodig hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld kinderen met sociale problemen zijn of die problemen hebben doordat ouders het financieel moeilijk hebben. Ook hiervoor zijn veel organisaties die zich inzetten. Ze proberen deze kinderen een leuke dag of soms zelfs een vakantie te bezorgen. Ook daarvoor worden veel vrijwilligers gevraagd. Ideaal voor als je bijvoorbeeld af en toe een dagje of een week beschikbaar bent. Een andere mogelijkheid om kinderen te helpen is door middel van voorlezen. Ongeveer 12% van de Nederlanders is laaggeletterd. En dat terwijl geletterdheid zeer belangrijk is voor de economie en de volksgezondheid. Als kinderen niet worden voorgelezen kan dat ook bij hen voor een taalachterstand zorgen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis.

Vrijwilligerswerk met kinderen

De organisaties die dit soort kinderen willen helpen, zijn afhankelijk van giften en subsidies, maar ook van vrijwilligers. Je hoeft vaak geen specifieke opleiding afgerond te hebben. Wanneer je enthousiast bent en denkt goed met kinderen te kunnen omgaan, kan je je vaak al aanmelden als vrijwilliger. Mocht jij geïnteresseerd zijn, aarzel dan niet en neem contact op met een organisatie die aanbiedt wat jij zoekt.

Hieronder hebben we vrijwilligersorganisaties op een rij gezet die zich richten op zieke kinderen of kinderen die extra aandacht nodig hebben. Dit zijn enkele voorbeelden van grotere en bekende stichtingen die zich inzetten voor kinderen. Op internet zijn ook (kleinere) stichtingen te vinden. Ook op Leef Je Pensioen vind worden regelmatig oproepjes geplaatst voor vrijwilligers. Bekijk de vrijwilligersvacatures.

Organisaties die werken voor kinderen

  • Stichting opkikker: deze Stichting helpt de wensen van zieke kinderen in vervulling gaan. Circa 2.000 keer per jaar laat de stichting wensen in vervulling gaan voor gezinnen met een ziek kind.
  • Paardrijden met gehandicapten: overal in Nederland worden in maneges lessen voor gehandicapten gegeven. Deze lessen kunnen niet gegeven zonder vrijwilligers die helpen met het opzadelen en meelopen bij het paard. Houd je van paarden? Dan is dit zeker iets voor jou.
  • Stichting Bio Vakantieoord: deze stichting streeft ernaar om de beperking van kinderen met een handicap zo onbelangrijk mogelijk te maken, zodat deze kinderen zonder zorgen kunnen genieten. In het Bio Vakantieoord kunnen deze kinderen met hun familie onbezorgd vakantie vieren. Misschien ken je de stichting nog wel van de inzamelbussen in de bioscoop?
  • Cliniclowns: Cliniclowns is een organisatie die kinderen hun ziekte even doet vergeten. Om cliniclown te worden heb je enig ervaring met drama en theater nodig. Kijk voor meer informatie op de website www.cliniclowns.nl
  • Doe een wens: stichting doe een wens laat kinderen, waarvan hun leven voor een groot deel bestaat uit angst, onzekerheid en ziekenhuisbehandelingen, deze zorgen even vergeten. Zij laten de grootste droom van deze kinderen uitkomen. Deze kinderen zijn voor één dag geen patiënt, maar gewoon kind. Wil jij ook vrijwilligers worden, kijk bij de vacatures op www.makeawishnederland.org
  • Heppie: kinderen die extra aandacht nodig hebben, kunnen bij Stichting Heppie onbezorgd kind zijn en krijgen extra aandacht. De kinderen kunnen een weekendje of weekje onbezorgd vakantie vieren. Heppie helpt niet alleen deze kinderen, maar in sommige situaties kan het ook een ontlasting zijn voor thuis waardoor ouders, broertjes en zusjes nieuwe energie op kunnen doen. Wil jij hiervoor vrijwilliger worden, kijk dan op www.heppie.nl

Heb jij zelf nog een goede tip, deel hem dan gerust hieronder. Of is jouw organisatie op zoek naar vrijwilligers? Plaats dan hier je oproep of kijk bij vrijwilligers gezocht voor meer tips over het vinden van vrijwilligerswerk of de juiste vrijwilliger.