Vrijwilligerswerk na je pensioen: dit moet je weten

Vrijwilligerswerk na je pensioen: dit moet je weten

Je bent dan wel met pensioen, maar je voelt je nog topfit en je hebt nog steeds een enorme drive om te werken. Vrijwilligerswerk  na je pensioen biedt uitkomst! Je blijft actief en onderhoudt sociale contacten. Je blijft, nu je niet meer werkt, toch midden in de maatschappij staan door actief deel te nemen en je kunt iets bijdragen als vrijwilliger.

Vrijwilligerswerk is nog steeds populair onder ouderen die met pensioen gaan. Ga aan de slag bij de plaatselijke sportvereniging, word mentor, ondersteun hulpbehoevende ouderen of word overblijfmedewerker op de school van je kleinkinderen. Feit blijft dat er nog altijd veel vrijwilligers worden gezocht

Maar, wat houdt dat eigenlijk in: vrijwilligerswerk doen? Wat zijn je rechten en plichten als vrijwilliger? En hoe zit het bijvoorbeeld met onkostenvergoeding? Voordat je enthousiast in het diepe duikt, hebben we wat handige tips voor vrijwilligerswerk op een rij gezet om vrijwilligerswerk na je pensioen nóg leuker te maken.
Doe er je voordeel mee!

Vrijwilligerswerk na pensioen: 4 tips

Tip 1: bespreek de werkomstandigheden

Vrijwilligerswerk is dan wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De organisatie waar je vrijwilligerswerk doet moet op je kunnen bouwen naar aanleiding van de afspraken die jullie op voorhand maken. Aan de andere kant wil jij ook weten waar je aan toe bent. Bespreek daarom de werkomstandigheden, zoals het aantal uren in de week/maand, tijdstip van
aanvang, etc.

Tip 2: is er een vergoeding of onkostenregeling?

Ondanks dat je vrijwilligerswerk niet voor het geld doet, betekent dit niet altijd dat er geen vergoeding tegenover jouw prestaties staat. Om onduidelijkheid te voorkomen, kun je het onderwerp vergoeding maar beter van tevoren navragen.

Misschien vind je het een beetje gênant om over een vergoeding te beginnen, want je doet het helemaal niet voor het geld. Toch is het slim om het even aante kaarten. Stel dat je in een later stadium bijvoorbeeld onkosten moet maken, hoe ga je daar dan mee om? Organisaties zijn hier niet toe verplicht.

Goed te weten: vrijwilligers kunnen in 2021 een belastingvrije vergoeding krijgen van maximaal € 180,- per maand of maximaal € 1.800 per jaar. In 2019 en 2020 bedroeg dit (€ 170,- p/m / € 1700,- p/j). Je leest dit ondere andere op de Belastingdienst.

Tip 3: check of je verzekerd bent

Is de vrijwilligersorganisatie verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid? En is er een collectieve ongevallenverzekering afgesloten? Zo weet je zeker dat je niet hoeft op te draaien voor de kosten van een ongeluk of schade.

Tip 4: de juiste match

Vrijwilligerswerk na pensioen

Op meerdere manieren kun je vrijwilligerswerk vinden dat bij je past. De mogelijkheden ontdek je bijvoorbeeld via je gemeente, via een vrijwilligerswerkcentrale of een organisatie zelf. Zo kun je op je gemak het aanbod bekijken, en vind je al snel iets dat bij je past. Maar het is goed mogelijk dat je niet zeker weet wat bij je past en waarvoor je geschikt bent. Gelukkig zijn er online meerdere tests te vinden die je een indicatie geven van wat wel en wat niet bij je past. Maar als je zelf al weet wat je leuk vindt, scheelt dit een hoop. Ben je in voor een heel ander avontuur? Misschien is vrijwilligerswerk in het buitenland dan wel een idee voor jou.

Veel plezier in je nieuwe functie als vrijwilliger!