Vrijwilligerswerk na je pensioen: dit moet je weten

Vrijwilligerswerk na je pensioen: dit moet je weten

Je bent dan wel met pensioen, maar je voelt je nog topfit en je hebt nog steeds zin om je handen uit de mouwen te steken. Vrijwilligerswerk na je pensioen biedt uitkomst! Je blijft actief en onderhoudt sociale contacten. Toch zijn er ook een paar spelregels als het gaat om vrijwilligerswerk. We geven je een paar tips!

Vrijwilligerswerk is nog steeds populair onder ouderen die met pensioen gaan. Je kunt vaak al snel aan de slag bij de plaatselijke sportvereniging of in het ondersteunen van hulpbehoevende ouderen. Maar misschien past iets op projectbasis wel veel beter bij je! Feit is dat er op heel veel plekken vrijwilligers worden gezocht

Maar, wat houdt dat eigenlijk in: vrijwilligerswerk doen? Wat zijn je rechten en plichten als vrijwilliger? En hoe zit het bijvoorbeeld met onkostenvergoeding? Voordat je enthousiast in het diepe duikt, hebben we wat handige tips voor vrijwilligerswerk op een rij gezet om vrijwilligerswerk na je pensioen nóg leuker te maken. Doe er je voordeel mee!

Vrijwilligerswerk na pensioen: 4 tips

Tip 1: bespreek de werkomstandigheden

Vrijwilligerswerk is dan wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De organisatie waar je vrijwilligerswerk doet moet op je kunnen bouwen naar aanleiding van de afspraken die jullie op voorhand maken. Aan de andere kant wil jij ook weten waar je aan toe bent. Bespreek daarom de werkomstandigheden, zoals het aantal uren in de week/maand, tijdstip van aanvang, etc.

Tip 2: is er een vergoeding of onkostenregeling?

Ondanks dat je vrijwilligerswerk niet voor het geld doet, betekent dit niet altijd dat er geen vergoeding tegenover jouw prestaties staat. Om onduidelijkheid te voorkomen, kun je het onderwerp vergoeding maar beter van tevoren navragen.

Misschien vind je het een beetje gênant om over een vergoeding te beginnen, want je doet het helemaal niet voor het geld. Toch is het slim om het even aante kaarten. Stel dat je in een later stadium bijvoorbeeld onkosten moet maken, hoe ga je daar dan mee om? Organisaties zijn hier niet toe verplicht.

Goed te weten: vrijwilligers kunnen in 2023 een belastingvrije vergoeding krijgen van maximaal € 5,- per uur, € 190,- per maand en tot een maximum van € 1.900 per jaar. In 2021 en 2022 dit (€ 180,- p/m / € 1800,- p/j). Zowel de vergoeding per uur, per maand als per jaar mag niet hoger zijn dan de genoemde bedragen. Je leest dit ondere andere op de Belastingdienst.

Tip 3: check of je verzekerd bent

Is de vrijwilligersorganisatie verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid? En is er een collectieve ongevallenverzekering afgesloten? Zo weet je zeker dat je niet hoeft op te draaien voor de kosten van een ongeluk of schade.

Tip 4: de juiste match

Vrijwilligerswerk na pensioen

Op meerdere manieren kun je vrijwilligerswerk vinden dat bij je past. De mogelijkheden ontdek je bijvoorbeeld via je gemeente, via een vrijwilligerswerkcentrale of een organisatie zelf. Zo kun je op je gemak het aanbod bekijken, en vind je al snel iets dat bij je past. Maar het is goed mogelijk dat je niet zeker weet wat bij je past en waarvoor je geschikt bent. Gelukkig zijn er online meerdere tests te vinden die je een indicatie geven van wat wel en wat niet bij je past. Maar als je zelf al weet wat je leuk vindt, scheelt dit een hoop. Ben je in voor een heel ander avontuur? Misschien is vrijwilligerswerk in het buitenland dan wel een idee voor jou.

Veel plezier in je nieuwe functie als vrijwilliger!

Lees ook: