Vrijwilligerswerk na je pensioen: wat mag je verwachten?

Vrijwilligerswerk na je pensioen: wat mag je verwachten?

Veel mensen kiezen ervoor om vrijwilligerswerk te gaan doen als ze gestopt zijn met werken. En dat is een hele mooie keuze, want vrijwilligerswerk is hartstikke goed voor je. En je helpt er oprecht veel mensen mee. Toch zijn er ook dingen die handig zijn om vooraf te weten, zoals wat je rechten en plichten zijn.

De positieve effecten

Vrijwilligerswerk is hartstikke goed voor je. Ten eerste help je door dit vrijwillige werk ook daadwerkelijk anderen. Dat geeft een goed gevoel, wat jou weer een geluksgevoel oplevert.

Daarnaast zorgt het doen van vrijwilligerswerk er voor dat je bezig blijft. En dat is belangrijk, want als je te snel helemaal stilvalt na de drukte van je werk, kan dit een avereachts effect hebben (zowel mentaal als fysiek).

Maar er zijn wel wat dingen die goed zijn om te weten, want vrijwillig betekent niet dat je overal maar ‘ja’ op moet zeggen of dat je geen verplichtingen meer hebt.

Vrijwilligerswerk dat bij je past

Om echt op een plek te komen waar je blij wordt is het belangrijk om werk te zoeken dat bij je past. Bekijk daarom eens goed naar het aanbod. Bijvoorbeeld via (de website van) je gemeente. Ook heeft bijna elke stad of grotere woonplaats in je omgeving een vrijwilligerswerkcentrale waar je lokale activiteiten kunt vinden. In onze blog vrijwilligers gezocht, vind je voorbeelden van enkele landelijke en regionale vrijwilligerswerkcentrales.

Met deze voorzieningen en websites kun je op je gemak het aanbod bekijken. Maar er is veel! Het is daarom goed mogelijk dat je niet zeker weet wat bij je past en waarvoor je geschikt bent. Gelukkig zijn er online meerdere tests te vinden die je helpen zoeken. Kijk vooral rond, wie weet kom je nog iets tegen waar je nooit eerder aan dacht. En dat is extra leuk.

Rechten en plichten?

Ondanks dat je vrijwilligerswerk uit vrije wil doet, betekent het niet dat je geen verantwoordelijkheden hebt. Er wordt namelijk wel op je gerekend. Mocht je niet willen ‘vastzitten’ aan je vrijwilligerswerk, dan zul je ook iets moeten kiezen waarbij er minder vaak op je wordt gerekend of waar je ‘extra’ bent. Of je kunt ervoor kiezen om te gaan helpen bij (eenmalige) evenementen.

Belangrijk dus om vooraf en tijdens het kennismakingsgesprek hier helder over te zijn naar elkaar. Bedenk dat je niet meer ‘hoeft’ nu je met pensioen bent, dus voel je niet verplicht iets te gaan doen waar je geen zin in hebt.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

Hoe zit het met een vergoeding?

Vrijwilligerswerk doe je in de eerste plaats, omdat je het leuk vindt om iets te doen of om anderen te helpen. Ondanks dat je er geen loon voor krijgt, zijn er veel organisaties die een onkostenvergoeding aanbieden (ze zijn er niet toe verplicht). Het gaat om een vergoeding van onkosten die je maakt, zoals reiskosten of vergoedingen in natura.

Wel zijn er enkele voorwaarden aan verbonden. Je moet zorgen dat het bedrag aan vergoeding dat je krijgt per maand onder de € 170,- blijft en mag per jaar niet boven de € 1700,- uitkomen. Deze bedragen gelden ook als je bij meerdere organisaties vrijwilligerswerk doet.

Als je ervoor zorgt dat het totaalbedrag van de vergoedingen (financiëel en in natura) onder de €170 per maand en €1.700 per jaar blijft, zijn bewijzen dat je als vrijwilliger deze kosten echt hebt gemaakt niet nodig. Ook hoef je er dan ook geen belasting over te betalen. Wil je meer weten over vergoedingen en je rechten of plichten, kijk dan eens op de website van vrijwilligerswerk.nl.

Veel plezier met je vrijwilligerswerk!