Vrijwilligerswerk na je pensioen

Vrijwilligerswerk na je pensioen

Na je pensioen kiezen voor vrijwilligerswerk. Is het vreemd om je vrije tijd met nieuwe bezigheden te vulllen? Juist niet, vrijwilligerswerk is een heel goed idee.

Vrijwilligerswerk na je pensioen

Eindelijk kan je met pensioen; zeeën van tijd breken aan. Er gaat geen wekker meer af voor dag en dauw. Je bent niet meer 5 dagen per week op de werkvloer te vinden. En eindelijk kan je jouw hobby’s weer eens goed oppakken.

Heerlijk als je zoveel tijd voor jezelf hebt zou je zeggen. Toch gaan veel gepensioneerden vrijwilligerswerk doen. Veel mensen vragen zich af ‘waarom’? Hoef je niet meer te werken, ga je alsnog werken én dan zelfs zonder er zelf iets aan te verdienen. Toch zijn er meer dan genoeg edenen om vrijwilligerswerk na je pensioen te verrichten.

Je tijd invullen

Die zeeën van vrije tijd zijn leuk, maar alleen maar lezen en een beetje rondom huis en tuin hangen wordt door veel gepensioneerden als saai ervaren. Natuurlijk kan je vaker bij je familie op bezoek en kan je gaan en staan waar je wilt. Toch gaat het bij veel mensen kriebelen, want van alleen maar thuis zitten ga je toch niet lekker in je vel zitten. Zij willen juist iets doen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat je door je tijd goed en nuttig op te vullen juist lekkerder in je vel gaat zitten.

Actief blijven is gezond

Het is een feit dat niks doen helemaal niet goed is voor je gezondheid. In tegendeel, je wordt vatbaarder voor ziektes, je voelt je suf en je hebt eigenlijk nergens zin meer in. En dat is jammer, want je pensioenperiode is een welverdiende tijd. Wees daarom actief. Je voelt je gezonder, vitaler en het geeft je ook nog eens een positief gevoel. Vrijwilligerswerk brengt al deze voordelen samen!

In contact blijven met anderen

Wanneer je werk wegvalt, voelt dat de eerste weken fantastisch. Alleen het kan zijn dat je je soms wat eenzaam gaat voelen. Die leuke gesprekken tijdens de lunchpauzes en de onverwachte uitjes met je collega’s zijn verleden tijd. Hoe je het ook wendt of keert, wanneer je stopt met werken zal je merken dat je sociale contacten ook wat minder worden. Alleen dat hoeft natuurlijk niet! Door vrijwilligerswerk te doen blijf je in contact met mensen. Je leert nieuwe mensen kennen en met jouw hoeveelheid levens- en werkervaring ben je voor velen een interessante aanwinst.

Nieuwe dingen leren

Vrijwilligerswerk doen hoeft niet in lijn te zijn met het werk wat je alle jaren daarvoor hebt gedaan. Je kan ook compleet andere werkzaamheden verrichten. Sterker nog, misschien is dat ook wel leuker dan hetzelfde werk doen. Je leert nieuwe dingen en je doet ook nog eens unieke ervaringen op.

Anderen helpen

Vrijwilligerswerk doe je altijd ten dienste van een ander. Je schenkt koffie in een bejaardentehuis, pakt hulpvragen op uit jouw omgeving, zet je in voor het welzijn van dieren of helpt juist mee op de administratie van een non-profit. Met vrijwilligerswerk verhoog je dus niet alleen de kwaliteit van jouw leven, maar ook die van een ander. Het is dankbaar werk en het geeft een extra dimensie aan jouw leven.

Er zijn dus meer dan genoeg redenen om vrijwilligerswerk na je pensioen te verrichten. Wil jij vrijwilligerswerk doen? Kies dan wel werk uit waar jouw hart ligt!