Overweeg je vrijwilligerswerk te gaan doen? Dan vraag je je misschien af wat je daarvoor terug krijgt. Wij kunnen je vertellen, dat is een heleboel.
Vrijwilligerswerk, wat krijg ik daar voor terug?
Overweeg je vrijwilligerswerk? Bijvoorbeeld omdat je door je pensioen veel meer vrije tijd overhoudt. Dan vraag je je wellicht af wat je terugkrijgt voor die nieuwe invulling van je vrije uren. Het antwoord is: een heleboel! In dit artikel lees je wat je als vrijwilliger precies terugkrijgt door je in te zetten voor een ander.
Onbetaald, maar niet onbeloond
Met vrijwilligerswerk doe je niet alleen iets voor een ander, maar je krijgt er zelf ook heel veel terug. Je hoort vrijwilligers dan ook met enige regelmaat zeggen: “onbetaald, maar niet onbeloond”. De glimlach van iemand die eventjes opfleurt door de aandacht die jij geeft, is onbetaalbaar. Als je even dat kleine beetje extra interesse toont, kan je op zoveel waardering rekenen. Zeker omdat de vaste zorgteams daar niet altijd meer de tijd voor hebben. Voor veel mensen met wie je in aanraking komt tijdens je vrijwilligerswerk ben jij dus de afwisseling in de dagelijkse routine, het kersje op de taart of degene die mee mag naar dat leuke uitje. Je bent er dus bij op de leuke momenten en de glimlach die dat teweeg brengt zal ook op jou overslaan. Onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) toont aan dat deze glimlach niet ongeroerd laat. Ruim 55 procent van de vrijwilligers zegt altijd met plezier naar zijn of haar vrijwilligerswerk te gaan. Nog eens 37 procent van de vrijwilligers zegt meestal met plezier naar vrijwilligerswerk te gaan en maar 7,5 procent van de ondervraagden zegt soms, zelden of nooit plezier in het vrijwilligerswerk te hebben. Maak je onkosten of zoek je toch een vorm van vergoeding? Sommige organisaties bieden een vrijwilligersvergoeding, in welke vorm hangt af van eigen afspraken en regels met of binnen de organisatie.
Vrijwilligers zijn gelukkiger en gezonder
Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat vrijwilligers gelukkiger zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Daarnaast zijn ze ook nog eens gezonder. Uit onderzoek van Suzanne Richards van de University of Exeter Medical School in Groot-Brittannië blijkt dat mensen die minimaal één keer in de week actief zijn als vrijwilliger minder gezondheidsklachten hebben dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Daarnaast bleek dat zij zelfs een kleinere kans hebben om binnen zeven jaar te overlijden. Daarbij komt dat vrijwilligers aangeven tevreden te zijn met hun leven en dus ook minder kampen met depressies. Dit geldt overigens niet voor mensen die mantelzorg verlenen aan familieleden of andere naasten. Op het moment dat vrijwilligerswerk een te groot beroep doet op onze vrije tijd en dus in mindere mate een vrijwillige keuze is, is het wel degelijk een aanslag op de gezondheid.
Nieuwe mensen ontmoeten via vrijwilligerswerk
Daarnaast is vrijwilligerswerk een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Je doet vrijwilligerswerk tenslotte nooit alleen. Het is altijd een sociale aangelegenheid waarbij je niet alleen in contact komt met de mensen die je helpt tijdens je vrijwilligerswerk, maar ook met andere vrijwilligers. Niet zelden ontstaan er vriendschappen tussen vrijwilligers. De vrijwilligers die je tegenkomt zijn namelijk niet zelden gelijkgestemden. Je hebt niet alleen redelijk dezelfde kernwaarden, maar hebt ook allebei voor eenzelfde omgeving gekozen. Bijvoorbeeld allebei voor koffie schenken in een verzorgingstehuis, voor helpen op de kinderboerderij of een schooltje bouwen in het buitenland.
Jezelf uitdagen
Er zijn nog veel andere voordelen van vrijwilligerswerk. Zo kan het een belangrijk onderdeel van je zelfontplooiing zijn, met name als je vrijwilligerswerk kiest waarbij je totaal andere werkzaamheden gaat doen als gewoonlijk of je op een nieuwe plek begeeft. Daarnaast vergroot je je netwerk door vrijwilligerswerk, ben je betrokken bij de maatschappij en zal je verbaasd worden door alle kleine ervaringen die je keer op keer opdoet. Kortom, zeker het proberen waard! Op zoek naar inspiratieverhalen van wat andere vrijwilligers doen? Neem dan eens een kijkje bij de inspiratieverhalen op onze website of bij onze oproepen om direct aan de slag te kunnen in jouw omgeving.
Haal jij waardering uit jouw vrijwilligerswerk en uit welke aspecten met name? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.