Vul je tijd met meer dan een hobby

Vul je tijd met meer dan een hobby

Hobby’s zijn fijn om te hebben, maar elke dag alleen maar boeken lezen of koekjes bakken gaat vervelen op den duur. Hoe vul je je tijd in na je pensioen met meer dan alleen een hobby?

Vul je tijd met meer dan een hobby

In menig pensioencursus komt het aan bod: wanneer je met pensioen gaat, kun je je leven niet alleen maar vullen met een hobby. Hobby’s zijn fijn om te hebben en bieden tijdens je werkzame leven een prettige afwisseling tussen werken en vrije tijd. Maar wanneer je met pensioen bent, is er geen scheiding meer tussen betaald werk en vrije tijd. Elke dag alleen maar boeken lezen of koekjes bakken gaat vervelen als je niks anders te doen hebt.

Probeer ten eerste na je pensioen te zorgen dat je een ritme in je dagen blijft houden. Het is niet erg als dat ritme elke week enigszins verschilt, maar een besef van tijd is wel prettig. Op die manier blijft het weekend een echt weekend waarin je kunt ontspannen en kun je doordeweeks meer dingen doen die als een verplichting kunnen voelen. Hoe vul je je tijd in na je pensioen met meer dan alleen een hobby?

Een groot project

Om een invulling te vinden voor de tijd die je na je pensioen hebt, zou je kunnen beginnen met een groot project. Een groot project is eigenlijk een verkapte enorme hobby, want het moet natuurlijk wel een project zijn waar je plezier aan beleeft. Anders houd je het niet vol.

Droom je er altijd al van om meer van de wereld te zien? Misschien kun je dan een wereldreis uitstippelen voor na je pensioen. Mocht dit een te kostbare hobby zijn, dan is bijvoorbeeld het wandelen van het Pieterpad een goed alternatief. Deze wandelroute loopt van het Groningse Pieterburen naar de Limburgse Sint-Pietersberg. Een afstand die je niet zomaar hebt afgelegd, dus dit is een project dat om planning vraagt en bovendien zie je tijdens het wandelen de mooiste stukjes van Nederland.

Heeft reizen niet je voorkeur maar vind je het wel leuk om andere reizigers te ontmoeten? Misschien is het dan een idee om een Bed&Breakfast te beginnen zoals Francine en Ben deden. Andere voorbeelden van projecten zijn het opknappen van een oldtimerhet bouwen van een boot en het bijhouden van een eigen website met tips en verhalen over iets dat jouw interesse heeft.

Vrijwilligerswerk

Wanneer je geen inspiratie hebt voor een groot project, maar wel graag druk bezig wilt zijn, kun je ook vrijwilligerswerk gaan doen. Dit kan iets zijn dat in lijn is met je laatste baan, maar je kunt er ook voor kiezen om het roer om te gooien en iets totaal anders te gaan doen. Vrijwilligerswerk doen dat nieuw voor je is, biedt een enorme uitdaging en kan heel verrijkend zijn. Aan de andere kant is het ook leuk om vrijwilligerswerk te doen dat in lijn ligt met je laatste baan, zodat alle kennis die je hebt opgebouwd niet zomaar verloren gaat. Aan jou de keus.

Het verdelen van de huishoudtaken

Naast hobby’s, projecten en vrijwilligerswerk, gaat het gewone dagelijks leven natuurlijk ook door. De was doen, strijken, boodschappen en het schoonmaken van de badkamer zijn maar een paar kleine voorbeelden waar je als huishouden (alleen of samen) mee te maken hebt. Wanneer je alleen woont ben je gewend om dit sowieso al te doen, ook toen je nog werkte. Maar wanneer je samen met je partner, kind of anderszins metgezel woont, kun je je na je pensioen eens afvragen hoe de taken zijn verdeeld. Je bent meer thuis, misschien kun je wat vaker een huishoudelijke klus oppakken? Of misschien is je partner juist ook met pensioen nu, dus kan hij of zij wat taken van je overnemen die jij normaal altijd deed. Het opnieuw indelen van de huishoudelijke taken kan een frisse blik bieden. Als het al jaren jouw taak was om de bedden te verschonen, is het misschien ook weleens leuk om de keuken schoon te maken, toch?

Tijd voor ontspanning

Het is fijn om je niet te vervelen tijdens je pensioen. Na dit artikel moge het duidelijk zijn dat er vele mogelijkheden zijn om je tijd te vullen met meer dan alleen hobby’s. Maar ontspanning is ook belangrijk. Vergeet niet te genieten van je pensioen!