“Waar de zon is, willen wij ook zijn”

“Waar de zon is, willen wij ook zijn”

Onno (62) en Ineke (59) stoppen met werken en verkopen alles wat ze hebben. Ze kopen een camper en doorkruisen er sinds 2021 heel Europa mee. Ze genieten van de ultieme vrijheid en de vele leuke mensen die ze ontmoeten. Het is een pensioen uit duizenden.

Onno werkte al 20 jaar als medewerker planning en control bij een tbs-kliniek. Plezier geeft het werk hem allang niet meer. Tijdens een vakantie in Portugal krijgen Onno en zijn vrouw spontaan het idee om hun leven helemaal anders vorm te geven, namelijk het grootste deel van het jaar rondreizen door Europa in een camper. Het is een lang gekoesterde droom van Ineke.

Maar is deze droom te realiseren? Ze hebben beide een baan en is er genoeg geld? Niets staat hen in de weg te onderzoeken of ze deze droom werkelijkheid kunnen laten worden.

Doei huis, doei baan!

Terug in Nederland laten ze meteen hun huis taxeren. En ook; het spaargeld, het opgebouwde pensioen, de aanschaf van de camper: Onno rekent alles uit en ze besluiten de stap te wagen. Het huis hebben ze verkocht aan hun dochter, schoondochter en kleinzoon. Fijn en tegelijkertijd ook erg praktisch, want daar wonen Onno en Ineke nu officieel bij in.

Ik werd een beetje jaloers

Ineke stopt als eerste met werken. Iets dat Onno met lede ogen aan ziet. “Ik moest elke ochtend de computer aanzetten om te werken, terwijl zij niet meer hoefde. Ik werd een beetje jaloers!”

Ondertussen zijn de perikelen rondom corona in volle gang. Het werd een extra uitdaging voor Onno. Door de Covid maatregelen werkt Onno weinig meer op kantoor en veel vanuit; de camper….

En helaas kon dit werken niet vanaf onder een parasol aan een van de Spaanse playas, maar alleen vanaf Nederlandse bodem. Hierdoor is het stel toch nog aan Nederland gebonden.

Het plan is, dat er geen plan is

Als Covid voorbij is wil Onno ook echt stoppen met werken om hun droom waar te maken. In april 2022 gaat hij in gesprek met zijn directeur en al vanaf 1 juni is hij een vrij man.

Het reizen met de camper gaat heel spontaan; een vooropgesteld plan is er nooit. “Ons enige plan was: ‘s winters naar het zuiden en ‘s zomers naar het noorden. “Waar de zon is, willen wij ook zijn.”

Reizen combineren ze met nog meer hobby’s. Ineke haakt dekens, kleden, slopen en tassen die ze onderweg en ook online verkoopt. Onno houdt daarentegen van schrijven en websites bouwen. Geïnspireerd door een vlog van een ander gezin, beginnen ze hun reisverhalen te delen via hun platform Ons Plakbandpensioen.

“De website is organisch gegroeid en steeds verder uitgebreid. Zo kwam er een extra YouTube community en membership en een Facebook-groep & websitepagina over naturisten. Nu zitten we wel op een punt dat we zeggen: ‘gaan we er nóg iets bij doen, zoals een podcast, of moeten we het hier nu bij laten’. “We zijn natuurlijk wel met pensioen dus we willen niet zo hard meer werken…”

Leuke reactie’s

Onno en Ineke krijgen veel leuke reacties, zowel online als offline. “Laatst waren we in Frankrijk en werden we gebeld door een onbekend nummer. Toen we opnamen, bleek het een Nederlandse camperaar te zijn die op dat moment achter ons reed!”

Dan blijkt dat ze ons op Youtube volgen!

“Soms stappen we uit de camper en begroeten mensen ons met ‘hé Ineke, hé Onno!’ Wij denken dan: wie zijn dat? En dan blijkt dat ze ons op YouTube volgen!”

Uitdagingen pensioen op wielen

Het is even wennen om met pensioen te zijn in je camper. “Ten eerste is rijden met een camper een hele uitdaging, het is best een groot apparaat!’” Een tweede uitdaging is er ook zeker, maar die kregen ze gelukkig snel onder controle. “In een camper leef je samen op weinig vierkante meter. Je kunt niet even uit elkaar gaan als er iets is, om later weer samen te komen. Je zit echt op elkaars lip.” De tip van Onno: “Blijf niet met dingen zitten. Praat het juist snel uit!”

‘Zoveel leuke mensen in de wereld!’

Onno en Ineke genieten van de vrijheid en het gaan en staan waar ze willen. Er is toch één aspect aan reizen dat al het andere overtreft, aldus Onno. “Het mooiste aan kamperen is voor mij leuke mensen ontmoeten. Het is ongelofelijk hoeveel leuke mensen er in de wereld zijn! En dan hebben wij alleen nog maar Europa meegemaakt.”

Met deze instelling maken Onno en Ineke snel vrienden. Sommige vrienden bezoeken ze later weer in Nederland, of zien ze weer terug op een camperplaats of camping. “In Zweden gaan we naar een naturistencamping en daar werkt een vriendin die we eerder op een camping in Spanje hebben ontmoet!”

De toekomst

Wel of geen podcast, die vraag staat nog open. Wat staat er nog meer op de planning? “We zijn onlangs mede-eigenaar geworden van een naturistencamping in Italië. Als de bouw daarvan doorgaat, gaan we daar wat vaker naartoe.”

Volgend jaar doen ze Turkije aan – waar ze ook weer een vriend bezoeken. Een vriend met een wijngaard, dus dat zit wel goed zou je zeggen. Daarna vervolgen ze hun reis naar Oost-Europa.

“We hopen nog heel lang te blijven reizen in de camper. Wel hebben we ons alvast ingeschreven voor een huurwoning, maar zolang de gezondheid het toelaat, gaan we reizen!”