Wandelclub oprichten

Wandelclub oprichten

Het oprichten van een wandelclub kan om verschillende redenen leuk zijn. Het is gezellig, je ontmoet andere mensen en het is bovendien ook nog eens hartstikke gezond.

Wandelclub oprichten

Wandelen is een populaire hobby van veel mensen: jong en oud trekken er wekelijks op uit in de buurt met de hond, in het bos, op de hei of langs het strand. Wandelen heeft dan ook veel voordelen: je kunt het doen op de momenten die jou uitkomen, het is gratis, het is ontspannend en bovendien hartstikke gezond. Veel mensen lopen samen met hun partner, een sportieve buur of een goede vriend(in). Maar het kan ook zo zijn dat je niemand kent om samen mee te wandelen, of niemand kent die dezelfde afstanden loopt of op dezelfde tijdstippen. Een goede oplossing hiervoor is het oprichten van een wandelclub. Wij helpen je op weg met enkele tips om je eigen wandelclub op te richten.

Geïnteresseerden vinden

De basis van de wandelclub zijn de deelnemers. Dat is ook direct de grootste uitdaging: het vinden van andere wandelliefhebbers. Waar en hoe vind je ze als je ze nog niet kent? Om te beginnen kun je nadenken over waar je zelf wel eens andere wandelaars tegenkomt. Als je daar gaat wandelen, kun je ze aanspreken en polsen of zij wellicht ook samen willen wandelen. Of misschien ken je via via wel andere wandelaars waar je contact mee kunt leggen. Vertel in ieder geval zoveel mogelijk mensen in je omgeving over je plannen. Zij kunnen met je meedenken over andere wandelaars in hun kennissenkring die dit een leuk initiatief zouden vinden. Kortom, beginnen in je eigen netwerk en het aanspreken van andere wandelaars is een goed begin.

Echter, vergeet niet om ook buiten je netwerk op zoek te gaan. Dat lijkt misschien lastiger, maar dat is niet altijd waar. Zo kun je bijvoorbeeld een oproep plaatsen om mensen te vinden. Deze oproepjes zou je kunnen achterlaten in de supermarkt of in een buurthuis of je kan een oproepje plaatsen in een lokaal dagblad. Als deze oproepen jou zijn opgevallen, dan betekent dit dat anderen ook jouw oproep zullen zien. Geef bij het plaatsen van een oproep altijd zo goed mogelijk aan wie en wat je zoek. Dus niet alleen ‘Ik zoek iemand om mee te wandelen”, maar vertel wie je bent, wat of wie je zoekt, hoe vaak je wilt wandelen, hoe ver en natuurlijk in welke woonplaats je woont. Bedenk of jij aangetrokken zou worden door jouw oproep en hoe hij op anderen overkomt. Enthousiasme is altijd een goed begin.

Ook op internet kun je goed oproepjes plaatsen om geïnteresseerden te vinden. Mocht je actief zijn op Facebook dan is het plaatsen van een oproep op je eigen tijdlijn een goede manier. Wees ook daarbij zo duidelijk en enthousiast mogelijk over je plannen. Vraag in het bericht ook aan vrienden om jouw oproepje te delen, zodat niet alleen jouw vrienden en kennissen het oproepje zullen zien, maar ook de vrienden van vrienden. Als je niet actief bent op Facebook is een berichtje plaatsen op een regionale website ook een goede manier. Ook zijn er landelijke websites waar je een oproepje kunt plaatsen, je kunt er vaak selecteren op regio. Ook op bijvoorbeeld Leef Je Pensioen kun je een oproepje plaatsen om een wandelmaatje te vinden. Je kan het zoeken ook omdraaien, misschien zijn er al oproepjes te vinden van anderen die ook een wandelmaatje zoeken. Als die oproep jou aanspreekt, kun je je plannen delen.

Je wandelclub vormen

Als je eenmaal wandelliefhebbers hebt verzameld dan kan het wandelclubje van start. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Ten eerste is het belangrijk om kennis met elkaar te maken en te kijken of er een ‘klik’ is. Tijdens het wandelen zul je toch verschillende uren met elkaar doorbrengen. Als het niet klikt, is dat niet fijn. Wanneer je een groter groepje verzameld hebt, hoeft het niet met iedereen evenzeer te klikken. Hebben jullie daarnaast ook hetzelfde beeld bij een wandelclub? Want naast het wandelen zelf, is een wandelclub er natuurlijk ook vanuit het sociale aspect om anderen te ontmoeten en plezier met elkaar te maken. Bespreek ook hoeveel tijd jullie besteden aan wandelen, hoever je wilt lopen en waar. Voor iemand die is gepensioneerd is het misschien logisch en wenselijk om door de week overdag te wandelen, terwijl iemand die nog werkt alleen in de avonden of het weekend kan en niet te ver wil lopen. Het is dus helemaal niet vreemd om dit goed met elkaar door te nemen. Het is altijd goed als de wandelclub uit meer dan 4 leden bestaat, als er dan eens één of twee leden niet kunnen, kan het toch doorgaan.

Originaliteit

Iedere week hetzelfde rondje wandelen is niet origineel en wordt op een gegeven moment zelfs een beetje saai. Dit geldt niet alleen voor het wandelen, maar voor alles in het leven. Afwisseling en originaliteit zorgen voor meer plezier en voldoening in alles wat je doet, ook tijdens het wandelen. Zorg ervoor dat iedere wandelroute uniek en anders van aard is. Lopen in het bos, in de duinen, over het strand of op de hei. Allemaal mogelijkheden om een steeds wisselende route uit te stippelen. Het feit dat ook iedere keer iemand anders de route bedenkt maakt het voor de andere wandelaars spannend wat je deze keer te zien krijgt. Als je extra tijd hebt, kun je als bedenker van de route ook nog achtergrond informatie opzoeken over bijzondere plaatsen op de route of alvast een leuk eettentje uitzoeken waar geluncht kan worden. Belangrijk is altijd in het achterhoofd te houden dat de route nooit langer of zwaarder gemaakt mag worden dan het afgesproken aantal kilometer. Zo blijft het voor iedereen leuk en heb je het langst wandelplezier.

Wil je ook een eigen wandelclub starten in je eigen omgeving? Doe dan hier een oproep, zodat je snel een wandelgroepje bij elkaar hebt en samen naar buiten kunt!