Wandelen met de kleinkinderen; praktische tips

Wandelen met de kleinkinderen; praktische tips

Wandelen is heerlijk, maar kleine kinderen raken sneller verveeld dan volwassenen. Met deze tips houd je ze bij de les en enthousiast!

Wandelen met je kleinkinderen; praktische tips

In ons artikel originele wandelroutes met de kleinkinderen vond je al een paar originele wandelroutes om te ondernemen met de kleinkinderen, zoals het kabouterpad of de ezelwandeling. Maar hoe houd jeĀ  ze bij de les en enthousiast? Wij geven enkele handige tips! Vul gerust aan als je nog betere of meer tips hebt!

Zorg voor afwisseling

Kinderen vervelen zich sneller dan jij. Zorg daarom voor voldoende afwisseling tijdens je wandeling. Dat kan variatie in de natuur zijn waar je doorheen loopt of verscheidenheid in wat je samen doet. Een goed middel tegen verveling is door je wandeling te veranderen in een spelletje. Geef bijvoorbeeld de opdracht om zo veel mogelijk verschillende blaadjes te zoeken. Daarmee stimuleer je je kleinkind niet alleen om goed naar zijn of haar omgeving te kijken, maar kan je vervolgens thuis opzoeken van welke bomen allemaal afkomstig zijn. Een spelletje wordt daarmee ook nog eens educatief. Je kunt ook de opdracht geven om zo veel mogelijk dennenappels te verzamelen zodat je daar thuis mee kan knutselen.

Het bos stimuleert de fantasie

Over het algemeen vinden kleinkinderen een wandeling door het bos leuker dan een wandeling over de hei. Donkere bospaden stimuleren de fantasie. Daarnaast kunnen ze in het bos voldoende vinden om een eigen verhaal te maken. Een afgebroken tak kan een zwaard zijn, een paddenstoel het huis van een kabouter en misschien is die dennenappel wel even een egeltje

Tips voor pubers

Als je met oudere kleinkinderen/puberende kleinkinderen op stap gaat, dan kan het woord wandelen afschrikken. Wandelen is toch hartstikke suf? Niet dus. Alleen moet je ze niet zeggen dat je een wandeltocht gaat maken. Je stelt een doel en wandelen is het middel. Dus je gaat chocolademelk drinken op de hei en daarvoor zal je van de auto naar het restaurant moeten wandelen. Of je gaat een kasteeltje bezoeken en loopt daarvoor eerst een stuk door het bos.

Een actieve rol geven

Voorkom dat je kleinkinderen de hele weg achter jou aan hobbelen. Dan is de lol er voor hen snel van af en daarmee waarschijnlijk ook voor jou. Probeer ze in plaats daarvan een actieve rol te geven tijdens het wandelen. Vraag ze op een kruispunt bijvoorbeeld welke kant jullie op zullen gaan, laat ze kaartlezen of de paaltjes van een bepaalde wandelroute zoeken. Als je zorgt dat zij voorop lopen en de route uitstippelen, zullen ze een stuk langer plezier beleven aan de wandeltocht omdat zij zich betrokken voelen.

Wat is jouw beste tip als het gaat om wandelen met de kleinkinderen? Of hoe deed je dat vroeger? Laat vooral een reactie achter onder dit artikel.