Wandelen op Veluwe: leuke routes op een rij

Wandelen op Veluwe: leuke routes op een rij

In dit artikel zetten we een aantal wandelingen op de Veluwe op een rij. Trek je wandelschoenen maar alvast aan want we gaan (digitaal) wandelen op de Veluwe!

Wandelen op Veluwe: leuke routes op een rij

“Wie de steeds veranderende landschappen van het Park (Hoge Veluwe) zo goed mogelijk in zich wil opnemen, kan het beste zijn wandelschoenen aantrekken”, aldus Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Maar als je wil wandelen op de Veluwe, wat zijn dan de verschillende routes die je kunt lopen. In dit artikel zetten we een aantal wandelingen op de Veluwe op een rij. Trek je wandelschoenen maar alvast aan want we gaan (digitaal) wandelen op de Veluwe!

Wandelen op de Veluwe: historische wandeling langs de boerenhoeven

Als je wil wandelen op de Veluwe en tegelijkertijd iets te weten wilt komen over de omgeving, dan is de historische boerenhoeven wandeling iets voor jou. Tijdens deze wandeling van ongeveer zes kilometer loop je niet alleen door het landschap in de omgeving van Hoenderloo, maar ontdek je ook de geschiedenis van de diverse hoeven (boerenwoningen) die daar tussen 1850 en 1913 stonden. Zo loopt de wandeling via het land waar de pachterswoning van de eerste eigenaar van het gebied stond en langs de plek waar ooit de Ursula Hoeve stond. De woning van de laatste bewoner van het gebied. De historische wandelroute op de Veluwe is te downloaden op de website van de Hoge Veluwe. In het document is de route uitgetekend op een kaart en volledig uitgeschreven.

Wandelen op Veluwe: wandeling op je zintuigen

In samenwerking met het Revalidatiefonds en het Fonds Verstandelijk gehandicapten in een wandeling op de Veluwe ontwikkeld; de belevingsroute. Tijdens deze wandeling van net iets meer dan een kilometer word je uitgedaagd om te voelen, ruiken, zien en horen. Het idee is om de natuur net wat anders te ervaren dan als je normaal gesproken gaat wandelen op de Veluwe.

Onderweg zijn er ook verschillende speelelementen op de route aangebracht. Zo is er een soort bunker die afkomstig lijkt te zijn uit de Tweede Wereldoorlog, maar in werkelijkheid een nieuwe stalen constructie is waar binnen gegraveerde boomcontouren voelbaar zijn. Je kunt zo voelen dat de bast van een beuk anders aanvoelt dan die van een berk.

De beleefelementen zijn van natuurlijke materialen gemaakt en gaan daardoor op in de omgeving van de Veluwe. De volledige route is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en daarom geschikt voor iedereen die wil wandelen op de Veluwe. Van jong tot oud. Of je nou wandelt met de kleinkinderen of met een blindengeleidehond. De belevingsroute begint bij het bezoekerscentrum van de Hoge Veluwe op de Houtkamweg 9C.

Wandelen op Veluwe; van Dieren naar Velp of Rheden

Wandelen op de Veluwe is niet alleen weggelegd voor mensen die met een auto die kant op kunnen komen. Wandelnet heeft in samenwerking met de NS een speciale wandeltocht ontwikkeld die bedoeld is voor mensen die met het openbaar vervoer komen. De NS wandeltocht Veluwezoom begint bij station Dieren en eindigt bij station Rheden of Velp. Het begin van de wandeltocht is hetzelfde, maar na de Posbank en Zijpenberg kies je naar welk station je loopt. Wandelen op de Veluwe van Dieren naar Rheden is goed voor elf kilometer en van Dieren naar Velp is een tocht van veertien kilometer. Op de website van Wandelnet is diverse informatie over de route beschikbaar. Zo kun je zien of de route heuveltjes bevat, kun je de route downloaden als geschreven tekst of GPS-bestand en staan verschillende punten onderweg aangegeven. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat je na vier kilometer Hof te Dieren bereikt. Deze bossen zijn lange tijd het jachtgebied geweest van de Oranjes. “Om zijn jachtstoet goed en snel te kunnen verplaatsen liet Stadhouder Willem II in 1647 een enorm wildpark aanleggen met lange, kaarsrechte wegen zoals de Koningslaan en de Lange Juffer”, zo valt er te lezen. Volgens wandelaar Andre is de het wandelen op de Veluwe met de NS-route meer dan de moeite waard: “niet zonder reden werd deze route ooit tot de mooiste wandelroute uitgekozen. Mooie, gevarieerde natuur waarbij je halverwege de heidevelden en de Posbank doorkruist”. Ook wandelaar Martin vult aan: “machtige beukenlanen, paarse heidevelden en een prachtig uitzicht vanaf de Posbank”.

Wandelen op Veluwe: voor liefhebber kunst en lekker eten

Door de eeuwen heen hebben kunstenaars zich laten inspireren door het landschap van de Veluwe. Het rauwe boerenleven, de hoeves en heidevelden werden meer dan eens op doek gevangen. Als je gaat wandelen op de Veluwe, dan kun jij het landschap ervaren wat al jaren zovelen inspireert. Tijdens de happen en stappen wandeling, loop je een route van bijna twintig kilometer door het schilderachtige gebied. Onderweg maak je echter tussenstops om even te genieten van de omgeving en je voeten even rust te geven. Het idee van happen en stappen is namelijk dat je wandelroute in twee delen wordt gesplitst en elk deel wordt afgesloten met een hapje in een lokale horecagelegenheid. Concreet begin je je wandeling met koffie en gebak, maakt vervolgens je eerste wandeletappe en eet ergens een smakelijk soepje. Na de soep vervolg jij je route. Na het tweede deel van de wandelroute sluit je de dag af met een lunch- of hoofdgerecht in een ander restaurant (afhankelijk van het tijdstip waarop je wandelt). De kosten voor deze manier van wandelen op de Veluwe zijn 21,95 in het geval van een ochtendwandeling (lunch) en 27.95 bij een middagwandeling (avondeten). Als je op deze manier wil wandelen op de Veluwe dan is het belangrijk om je wandeling te reserveren. Zo weet je dat er overal op je komst gerekend wordt.