We zetten een aantal routes (van wandelapps) op een rijtje, vertellen waar je die boswachter vindt voor een rondleiding en tippen speciale routes voor met de (klein)kinderen.
Wandelen Veluwe: verrassende wandelingen op een rij!
Ruim duizend vierkante kilometer is de Veluwe groot en binnen die oppervlakte is er een grote diversiteit in het landschap. Waar je het ene moment in het bos bent, kun je even later op de heide staan. Die verscheidenheid maakt het gebied populair onder wandelaars. Het gebied heeft letterlijk voor ieder wat wils, maar als je wil wandelen op de Veluwe waar ga je dan heen? Wat is een leuke route? En hoe zorg je dat je jouw auto weer terugvindt in zo’n enorm gebied? Wij zetten voor jou de leukste routes op een rij voor als je gaat wandelen op de Veluwe. We zetten een aantal routes (van wandelapps) op een rijtje, vertellen waar je die boswachter vindt voor een rondleiding en tippen speciale routes voor met de (klein)kinderen.
Wandelen Veluwe: met boswachter Henk Ruseler op pad
Wie kan je nou beter vertellen waar je heen moet wandelen op de Veluwe, dan de boswachter? Niemand toch? Ga daarom op pad met boswachter Henk Ruseler. Rondom Otterlo neemt hij je mee op een tocht van ongeveer vijftien kilometer waarbij hij jou op twaalf punten vertelt over het landschap wat je ziet. Of nog beter: wat jij niet ziet maar een boswachter wel. De route is gratis te downloaden via de wandelroute app Beleefroute. Die app geeft je niet alleen tips over waar je kunt wandelen op de Veluwe, maar vertelt je ook wat je onderweg kunt zien. Je download thuis de “wandelroute De Hoge Veluwe”, vervolgens krijg je tijdens het wandelen meldingen als je in de buurt komt van een plaats waarover de boswachter iets wil vertellen. Je mobiel geeft dan een signaal (ringtone, knipperend lichtje of trillen). Op die manier hoef jij niet de hele tijd je blik op het scherm van je mobiel te richten, maar kun je gewoon genieten van de omgeving en word je geattendeerd als er ergens iets te beleven valt.
Beleefroute biedt diverse soorten wandelingen. Er zijn natuur- en cultuurwandelingen die leuke anekdotes, weetjes, informatie, quizes en spelletjes combineren. Daarnaast kun je ook voor een specifiek type wandeling kiezen. Zo zijn er wandelingen die speciaal gericht zijn op de (klein)kinderen, routes waarbij je op stap gaat met een gids zoals bij het wandelen op de Veluwe met de boswachter of verhalenroutes. Naast de route met de boswachter, biedt Belefroute ook een fietsroute van bijna veertig kilometer over de buitenplaatsen van de Veluwezoom. Daarbij ontdek je de historische landhuizen in de Veluwse heuvels en beland je via de rivierovers in Hanzestad Doesburg. Daarnaast is er een wandeling van een halve kilometer rondom Radio Kootwijk. Tijdens deze korte wandeling word je meegenomen in de geschiedenis van het zendstation. Een vierde route voert langs de noordelijke Veluwe rand en is niet bedoeld voor wandelaars. De ruim zestig kilometer durende fietstocht voert langs het overgangsgebied tussen natte en droge gronden. Tijdens de tour ontdek je over hoe mensen in de prehistorie hun weg vonden in dit gebied.
Als je de app Beleefroute download en de routes die je wil gaan wandelen, dan kun je de app daarna offline gebruiken. Dit betekent dat je geen internet verbruikt op het moment dat je tijdens het wandelen informatie krijgt over het gebied waar je loopt.
Wandelen Veluwe: dromen in het Droompark
“Kaarsrecht is deze Koningsweg. Aangelegd in de 17e eeuw in opdracht van Stadhouder Willem III. Puur voor zijn hobby: jagen. Deze koningswegen verbonden de jachtgebieden met zijn optrekje in Apeldoorn: Paleis het Loo. Ze moesten zo recht en breed mogelijk zijn, zodat Willem en zijn vrienden zich er met grote snelheden over konden begeven.” Het is één van de feitjes die met je wordt gedeeld terwijl je een wandel- of fietsroute over de Veluwe maakt. De wandelroute app Abellife vertelt je niet alleen waar je precies heen moet gaan (“hier linksaf”), maar ook wat onderweg allemaal voor interessante dingen te zien zijn. Je wandelroute wordt verreikt met extra informatie over je omgeving en de geschiedenis daarvan. Je leest bijvoorbeeld over Stadhouder Willem III met zijn jaagexcursies in het gebied of over het leven van de specht in het gebied. “Een krachtige lachsalvo diep uit het bos verraadt de aanwezigheid van de zwarte specht. Toch is er niet altijd reden voor zo’n goed humeur. Al in maart zoeken de vogels een stevige beuk of eik. Ze hakken daar in drie weken tijd een nesthol uit van zo’n halve meter diep. En als het net klaar is voor het eerste ei, zal je zien dat een Kauw er bezit van neemt.”
Abellife biedt een “Droomparken op de Veluwe”-bundel aan met daarin drie routes: twee fietsroutes en één wandelroute. De routes bevinden zich op een stuk Veluwe waarvoor je geen toegangsgeld hoeft te betalen. De fietstocht van 25 kilometer gaat over de hei en door het bos en is volgens Abellife ook geschikt voor kinderen. De fietsroute van ruim veertig kilometer voert ook langs vakantiepark Droompark de Zanding in Otterlo. Daardoor kunnen gasten van deze vakantielocatie ook aanhaken bij de tocht. De wandelroute is een kleine tien kilometer lang en wordt gewandeld rondom het Landgoed Warnsborn. Volgens Abellife is deze laatste route ook geschikt voor hondenbezitters die hun viervoeter willen uitlaten. De app geeft zelfs aan dat je op een gegeven moment een gebied betreedt waar honden los mogen lopen. Ook het pakket “het mooiste van Noordwest Overijssel” van Abellife biedt wandelingen over de Veluwe. Het gaat in dit geval om een wandelroute van ruim tien kilometer bij Heerde, een fietsroute van 45 kilometer bij Heerde en een fietstocht van veertig kilometer over het boerenleven van Oldebroek. Daarnaast bevat de bundel nog zeventien andere fiets- en wandelroutes, maar deze voeren niet over de Veluwe. Deze bundel is duurder dan het Droomparken-pakket en kost tien euro.
Wandelen op de Veluwe met Abellife kan door de app te downloaden en vervolgens het Droomparken op de Veluwe-pakket te downloaden. Hiermee staan meteen alle drie de wandel- en fietsroutes op je telefoon. Net zoals bij de Beleefroute app is deze informatie vervolgens offline te benaderen en krijg je tijdens het wandelen meldingen als er iets te bezichtigen valt. Abellife heeft een aantal gratis routes, maar om te wandelen op de Veluwe moet je een bedrag van 2,99 euro betalen.
Wandelen Veluwe: opa/oma kleinkinderwandeling rondom een kasteel
Het Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert met regelmaat activiteiten, waaronder georganiseerde wandelingen in de omgeving van de Veluwe. Zo organiseert de stichting bijvoorbeeld een opa/oma kleinkinderwandeling. Een avontuurlijke wandeling samen met de boswachter over de kleine paadjes, door de heuvels, bossen en heidevelden van de Loenermark. Dit is een heuvelachtig natuurgebied in de buurt van Apeldoorn waar je zowel heidevelden als bossen vindt. Vanaf de schaapskooi neemt de boswachter kinderen vanaf acht jaar mee voor een wandeling van anderhalf tot twee uur. Naast deze kinderwandeling is er ook een twee uur durende wandeling rondom kasteel Vorden. De boswachter laat de kinderen zien dat er van alles te beleven valt op het landgoed; hij vertelt leuke weetjes over de natuur rondom het kasteel en geeft de kinderen opdrachtjes.
Naast activiteiten voor kinderen organiseert het Geldersch Landschap en kasteelen ook wandelingen voor volwassenen. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om te wandelen over de Veluwe tijdens een wildobservatie. In natuurgebied de Dellen (vlakbij Epe en Heerde) leeft een groot aantal edelherten en wilde zwijnen. De boswachter gaat samen met jou op zoek naar deze dieren. Je wandelt naar een observatiepost waar je blijft tot zonsondergang in de hoop wild te spotten. Een andere activiteit van de stichting is het jaarlijkse dauwtrappen op de ochtend van Hemelvaartsdag. Bij deze oude traditie gingen mensen om drie uur in de ochtend blootsvoets in het gras dansen. De dauw op het gras zou namelijk een zuiverende werking hebben. Het Geldersch landschap en Kasteelen gaat niet al om drie uur ’s ochtends de deur uit, maar om half acht. Na een stevige wandeling, kun je onderweg ergens ontbijten. Daarnaast adviseert de stichting stevige schoenen in plaats van blote voeten.
Alle activiteiten die het Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert worden aangekondigd in de evenementenkalender van de organisatie. Daarop wordt precies aangegeven wanneer de wandelingen plaatsvinden, wat de eventuele kosten zijn en waar op gelet moet worden. Zo geeft de organisatie advies over het schoeisel om te dragen, of de route geschikt is voor peuters of ouders met een buggy en valt er te lezen voor welke leeftijdscategorie de route geschikt is. Het merendeel van de wandelingen moet vooraf gereserveerd worden.
Wandelen Veluwe: lopen van station naar station
Ga je met het openbaar vervoer naar de Veluwe om daar te wandelen? Dan is het een aanrader om één van de ns-wandelingen te wandelen. Daarbij loop je van station naar station of terug naar je beginstation. De wandelingen zijn kortom dus helemaal ingesteld op mensen die met het openbaar vervoer naar de Veluwe komen en ook weer op die manier vertrekken. Handig, want bij andere wandelroutes is het maar de vraag of je het startpunt makkelijk met het openbaar vervoer kan bereiken. De wandelingen zijn niet op de website van de Nederlandse Spoorwegen zelf te vinden, maar wel op de site van Wandelnet die heeft meegewerkt aan het samenstellen van de wandelingen. Op deze website vind je precies vanaf welke stations er allemaal wandelingen zijn uitgezet (van Amersfoort tot Bussum Zuid en Zwolle). Er zijn momenteel ruim vijftig wandelingen beschikbaar, maar dit aantal wordt nog altijd aangepast. Naast wandelingen die gewoon op één dag uitgevoerd kunnen worden, zijn er ook een aantal meerdaagse tochten voor de actieve wandelaars. Op de website kun je een route op voorhand volledig bekijken.
Als je de ns-wandeling Veluwezoom op voorhand bekijkt dan zie je niet alleen de afstand, maar ook informatie over het hoogteverschil gedurende de route en de verschillende bezienswaardigheden onderweg. Na 4,3 kilometer vind je bijvoorbeeld een bankje om even te rusten en na ongeveer zeven kilometer ben je bij de posbank. Waarover de ns vertelt: “De Posbank met haar prachtige vergezichten, diep uitgesleten droogdalen en in augustus paars bloeiende heidevelden is een bekend toeristisch punt. Op het kruispunt van wandelpaden, ruiterroutes en de verharde weg die dwars door het gebied kronkelt, werd in 1951 een kiosk geplaatst. Sindsdien is het hier op zondagen en in de vakantie bijzonder druk. Natuurmonumenten heeft geprobeerd het autoverkeer te weren van dit bijzondere natuurpunt, maar dat gaf zoveel protest dat ervan werd afgezien.”
De route van de ns-wandeling kun je vervolgens gratis downloaden. Daarbij kun je voor verschillende download mogelijkheden kiezen. Je kan hierbij denken aan een gewone kaart of aan een GPS-bestand zodat je op je telefoon kunt zien of je nog goed loopt. Als je voorafgaand wil weten of een wandelroute ook de moeite waard is dan kun je de reacties van andere wandelaars bekijken. Zo valt te lezen dat Andre zegt dat de wandelroute over de Veluwezoom “niet zonder reden ooit tot mooiste wandelroute werd uitgeroepen. Mooie gevarieerde natuur.”
Ben jij al eens gaan wandelen op de Veluwe? Deel hieronder jouw favoriete route, de leukste restaurantjes in de omgeving of andere tips voor andere wandelaars.