Wandelroutes apps; op pad met de boswachter of voor in de kano

Wandelroutes apps; op pad met de boswachter of voor in de kano

In dit artikel zetten we een aantal wandelroute apps voor jou op een rijtje. Zo hoeft jouw wandeling nooit te worden als de vorige.

Wandelroutes apps; op pad met de boswachter of voor in de kano

Hou je van wandelen, maar wil je niet telkens hetzelfde rondje lopen? Ben je op zoek naar een leuke wandelroute om de hoek bij je vakantieadresje? Of wil je best in de auto stappen voor een nieuw wandelgebied, maar dan wel als je weet dat je daar leuk kunt wandelen? Dan is een wandelroute app misschien iets voor jou. Met zo’n applicatie krijg je via je mobiel tips voor wandelroutes in jouw omgeving. Wandelroute apps komen er in vele soorten en maten; van wandelroute app die je het gevoel geeft dat je met de boswachter door een natuurgebied wandelt tot wandelroute app die je informatie over de bezienswaardigheden onderweg geeft en wandelroute app die je ook kunt gebruiken in de kano en wandelroute app die je de niet-doorsnee wandelroute voorschotelt. In dit artikel zetten we een aantal wandelroute apps voor jou op een rijtje. Zo hoeft jouw wandeling nooit te worden als de vorige.

Wandelroute app die wandeling een beleving maakt

Heb je zin om tijdens je volgende wandeling iets totaal anders te doen? Dan zijn de wandelroutes van Beleefroutes geschikt voor jouw. De wandelroute app Beleefroute biedt wandelroutes die meer zijn dan gewoon een uitgestippeld parcours in een bos of stad. De wandelroute app zorgt dat je – zoals de naam al aangeeft – onderweg ook wat kan beleven. Terwijl je wandelt krijg je op je mobiele telefoon signalen als er iets bijzonders te beleven valt. Zodra je een interessant gebied van je wandelroute benadert dan geeft je mobiel een geluidje, knippert er een lichtje of gaat je mobiel trillen. Zo hoef je niet de hele tijd met je blik op het scherm gericht te zijn, maar kun je gewoon genieten van je omgeving en krijg je een melding wanner er wat te beleven valt.

De wandelroute app biedt verschillende soorten wandelingen. Er zijn natuur- en cultuurwandelingen die leuke weetjes, anekdotes, informatie, quizjes en spelletjes combineren. Je kunt specifiek kiezen voor een type route, zo kun je als je gaat wandelen met de (klein)kinderen bijvoorbeeld kiezen voor de kinderroute. Daarnaast bevat de wandelroute app ook verhalenroutes, quizroutes en gidsroutes. Zo word je aan de hand van brieven van de achttiende-eeuwse schrijfster en componiste Belle van Zuylen door het Utrechtse Oud-Zuilen geleid. Ontdek je waarom er op het wereldberoemde Kinderdijk eigenlijk molens staan. Kun je in diverse steden de voetsporen van bekende schilders volgen (zoals die van Rembrandt in Amsterdam en van Vermeer in Delft). Of word je uitgedaagd om de acht duindieren te vinden in Meijendel en kun je net zoals schurk Kobus van der Schlossen in de zeventiende eeuw op boevenpad in Nistelrode.

Terwijl je wandelt geeft de wandelroute app Beleefroute jou dus informatie die je wandeling verrijkt. Je krijgt niet alleen te horen hoe je de route moet vervolgen, maar ook hoe de mensen in Kinderdijk honderd jaar geleden leefden en waarom er zoveel molens staan in het wereldberoemde stadje De app en het merendeel van de routes zijn gratis te downloaden. 

Boswachter neemt je mee via wandelroute app

Wie kent het bos nou beter dan de boswachter? Niemand toch? De digitale boswachter van Natuurmonumenten komt waarschijnlijk in de buurt. Die organisatie ontwikkelde een wandelroute app waarbij je in zekere zin met de boswachter op stap in een wandelgebied. De app bevat maar liefst meer dan tweehonderd wandelroutes in Nederland. De wandelroute app vertelt je niet alleen waar je heen moet om op het juiste wandelpad te blijven, maar je kunt ondertussen ook luisteren naar de verhalen van de boswachters van Natuurmonumenten. De boswachters vertellen over het gebied waar je loopt en vertellen je alle interessante dingen die je moet weten. De wandelroute app van Natuurmonumenten biedt je een divers aanbod aan routes die je niet alleen kunt wandelen, maar in sommige gevallen ook kunt varen, fietsen of skeeleren. Daarnaast is er ook diversiteit wat betreft de afstanden die gewandeld kunnen worden. Zo kun je de poëziefietsroute van ruim veertig kilometer afleggen in Ede of iets meer dan een kilometer wandelen over de kiezelsteenroute in het Harderbos bij Zeewolde. Er zijn routes van 1 tot 52 kilometer. Er is dus een afstand voor iedereen; of je nou een gezellige zondagmiddag wil slenteren door het bos of wil oefenen voor de Nijmeegse vierdaagse.

De wandelroute app van Natuurmonumenten is gratis. Als je van te voren thuis de kaart download voor de route die je wilt wandelen dan heb je onderweg geen internet nodig. Dit bespaart je veel data. Je hebt wel een gps verbinding nodig. Zo krijg je via jouw mobiel informatie over waar je nu loopt. Bij elk punt tijdens je wandeling dat interessant is, wordt er een trilsignaal afgegeven door je mobiel. Op een dergelijk punt kun je bijvoorbeeld even naar de boswachter luisteren. Doordat je mobiel een melding geeft als er een mogelijk interessant moment is, je hoeft dus niet de hele tijd met je mobiel in je hand rond te lopen.

Offline wandelroute app met wetenswaardigheden

Als je tijdens het wandelen ook iets wil leren over de omgeving waar je woont, dan is de wandelroute app AbelLife iets voor jou. AbelLife is een wandelroute app die je tijdens het wandelen voorziet van informatie over de omgeving waarin jij je begeeft. Je krijgt niet alleen tekst en uitleg, maar ook foto’s en filmpjes te zien. Dat klinkt als een nachtmerrie voor het dataverbruik van je mobiele telefoon, maar al die informatie is offline beschikbaar. Zodra je de wandelroute app hebt gedownload heb je er toegang toe. Ook als je internet uit staat.

Net zoals de wandelroute app van Natuurmonumenten beperkt AbelLife zich niet uitsluitend tot wandelroutes maar kun je ook routes vinden voor op de fiets of in de kano. De wandelroutes variëren van korte stadswandelingen tot lange natuurtochten en kinderroutes. Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken welke invloed Frankrijk op Amsterdam heeft gehad (“geen ander land heeft door de eeuwen heen zo’n grote invloed gehad op onze hoofdstad als Frankrijk”). Je ontdekt hoeveel nog terug te zien is van de Franse slag in de hoofdstad. Je drinkt een glas wijn bij een brasserie, komt onderweg langs een Franse bakkerij waar je echt goed stokbrood kan kopen en treedt een beetje in de voetsporen van Decartes. Of je kan een bundel van tien wandelroutes langs “heilige huisjes” in Twente downloaden. Daarbij doe je niet alleen Mariakappelletjes in de regio aan, maar volg je ook het kerkepad en bezoek je de synagoge en moskee. Of wat dacht je van de speciale romantische route in Vilsteren waarbij je samen met je lief op zoek gaat naar hartjes die in de boombasten zijn gekrast en flirtende kemphanen.

In totaal biedt de wandelroute app rond de vierhonderd routes in Nederland en zelfs enkele wandelroutes in België. De routes zijn echter niet allemaal gratis beschikbaar. Prijzen variëren van € 1,79 voor twee routes tot € 12,99 voor 30 routes. Zo is de bovengenoemde bundel van tien wandelingen langs heilige huisjes in Twente te koop voor een bedrag van €4,49. Het gaat hierbij om tien routes variërend van vijf tot vijftig kilometer. De wandelroute voor verliefde stelletjes is te koop voor nog geen euro en heeft een lengte van twee kilometer. En de Franse route door Amsterdam is momenteel gratis.

Heb jij al een wandelroute app op je mobiele telefoon staan? Zo ja, wat is jouw favoriete?