Wat doet een vrijwilligerscentrale?

Wat doet een vrijwilligerscentrale?

Tegenwoordig is het aanbod aan vrijwilligersvacatures zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De vrijwilligerscentrale geeft het overzicht hierin terug. Vrijwilligerscentrales koppelen vraag en aanbod aan elkaar en helpen je aan de juiste vrijwilligersvacature.

Wat doet een vrijwilligerscentrale?

Je hebt besloten je in te zetten voor je medemens in de vorm van vrijwilligerswerk. Maar wat nu? Tegenwoordig is het aanbod aan vrijwilligersvacatures zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Begrijpelijk, want welke van al die vacatures is nou de juiste vrijwilligersbaan voor jou? Met deze vraag kan een vrijwilligerscentrale je helpen. Lees hier meer over in dit artikel.

Vraag en aanbod aan elkaar koppelen

Jij als toekomstig vrijwilliger hebt natuurlijk voor ogen wat voor soort vrijwilligerswerk je wilt doen. Je hebt bepaalde interesses, voorkeuren en natuurlijk een lijstje met wat je wel en niet wilt doen. Ook de tijd die je aan het vrijwilligerswerk wilt besteden heb je waarschijnlijk over nagedacht. Maar, jij als toekomstig vrijwilliger denkt niet alleen na over het vrijwilligerswerk. Ook de organisatie die een vrijwilliger zoekt heeft een profiel opgesteld voor de persoon die zij zoeken. Deze vraag en aanbod kan een vrijwilligerscentrale aan elkaar koppelen. In ons artikel vrijwilligers gezocht kun meer lezen over vrijwiligerswerk.

Bemiddelaar

Het stimuleren van de toegankelijkheid tot vrijwilligerswerk in de regio, dat is het doel van de vrijwilligerscentrale. Men weet bij de vrijwilligerscentrale hoe onoverzichtelijk het soms kan zijn om de juiste vrijwilligersvacature/vrijwilliger te vinden. Zij willen het overzicht teruggeven. Door burgers die vrijwilligerswerk zoeken in contact te brengen met vrijwilliger vragende organisaties, fungeert een vrijwilligerscentrale als en soort makelaar. De volgende activiteiten behoren dan ook tot het takenpakket van de vrijwilligerscentrales:

  • Bemiddeling van vrijwilligers naar passend vrijwilligerswerk
  • Ondersteuning van vrijwilligersorganisaties bij het vinden en binden van vrijwilligers
  • Ondersteuning van vrijwilligersorganisaties bij het ontwikkelen van beleid op diverse gebieden
  • Deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers en organisaties
  • Ondersteuning van verenigingen op diverse gebieden zoals fondsenwerving, public relations en organisatieontwikkeling

Kortste weg naar vrijwilligerswerk

Door gebruik te maken van een vrijwilligerscentrale, maak je gebruik van de kortste en efficiƫntste weg naar vrijwilligerswerk. Via de vacaturebank beschikt de centrale over een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan vrijwilligerswerk. Ze kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze, en brengen je in contact met de meest uiteenlopende organisatie bij jou in de regio.

Als organisatie kan de vrijwilligerscentrale je helpen bij het maken van een profielschets, maar ook de rechten en plichten omtrent een vrijwilliger kunnen ze je uitleggen. Als organisatie kun je tevens een vacature in de vacaturebank plaatsen.

Zo is de vrijwilligerscentrale er zowel voor jou als toekomstig vrijwilliger, als voor de organisatie.

Altijd in de regio

Naast het overzicht bieden en advies geven, is de kracht van de vrijwilligerscentrale dat ze zich altijd in de regio bevinden. Zo vind je bij de desbetreffende vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt ook vacatures die zich daadwerkelijk in jouw regio bevinden.

Wil jij ook gebruik maken van een vrijwilligerscentrale? Op de website www.vrijwilligerscentrales.nl vind je een overzicht van vrijwilligerscentrales in Nederland. Niet alleen vrijwilligerscentrales, maar ook leefjepensioen.nl biedt een overzicht van vrijwilligersfuncties in jouw regio. Bij de vrijwilligersvacatures kun je zoeken naar een vacature in jouw regio die bij je past. Ook kun je zelf een vacature plaatsen als je op zoek bent naar vrijwilligers.

Weet wat je wil. Maak gebruik van de juiste kanalen en middelen. Zo ben jij snel aan de slag als vrijwilliger of heeft jouw organisatie snel de juiste vrijwilliger gevonden.