Wat is een pensioencursus?

Wat is een pensioencursus?

Met pensioen gaan kun je zelf en/of samen doen met je partner doen, maar ook bestaan er pensioencursussen.

Wat is een pensioencursus?

Met pensioen gaan betekent dat er veel voor jou, maar ook voor je directe omgeving gaat veranderen. Het is echt een nieuwe levensfase die je zelf vorm kunt geven. Dat kun je zelf en/of samen met je partner doen, maar er bestaan ook speciale pensioencursussen. Een pensioencursus wordt soms aangeboden door je werkgever (als onderdeel van de CAO of daarbuiten), maar je zou ook kunnen overwegen om dit zelf te betalen als je werkgever dit niet vergoedt.

Het nut van een pensioencursus

Waarom zou je een pensioencursus volgen als je met pensioen gaat? De cursus helpt je om je te bezinnen op je loopbaan en je voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Een toekomst waarin je meer dan ooit de vrijheid hebt om uit te maken wat je wilt doen met je tijd, hoe en voor wie je je ervaring en kwaliteiten wilt inzetten en hoe je jezelf verder wilt ontwikkelen.

Waar bestaat een pensioencursus uit?

Gewoonlijk heeft een pensioencursus diverse onderdelen varierend van een terugblik op je leven en loopbaan tot nu toe tot het omgaan met alle veranderingen, gezond blijven (geestelijk en lichamelijk) en het zin geven aan leven zonder werk. In de cursus leer je hoe je kunt omgaan met tijd en energie. Er wordt in de cursussen ook informatie gegeven over organisaties voor gepensioneerden en ouderen. De cursus helpt je op een goede manier je werkende leven af te sluiten en doelen te stellen voor het leven na het werk. Zo houd je het heft in eigen handen, ook na je pensioen.

Wanneer volg je een pensioencursus?

De meeste (bijna) gepensioneerden volgen een pensioencursus in de periode van 6 maanden voor tot 6 maanden na het met pensioen gaan. Soms wordt de mogelijkheid geboden om deze cursus samen met je partner te volgen. Of het volgen van een pensioencursus bij je past en of je dit nodig hebt kun je natuurlijk zelf het beste beoordelen.

Heb jij ooit zelf een pensioencursus gevolgd en wil je je ervaring delen? Of heb jij juist vragen over het volgen van een dergelijke cursus? Deel het hier met elkaar!