Vrijwilligerswerk is voor veel gepensioneerden een mooie invulling van hun vrije tijd. Wij geven enkele tips waar je op kunt letten voor het doen van vrijwilligerswerk.
Wat je moet weten over vrijwilligerswerk
Voor iedere (bijna) gepensioneerde rijst de vraag ‘Wat ga je doen na je pensioen?’. Vrijwilligerswerk is voor veel 65-plussers een manier om invulling te geven aan hun vrije tijd. Naast dat het vaak vooral leuk is om te doen, geeft het ook een extra ritme waardoor je extra kunt genieten van de rest van je vrije tijd. Daarnaast blijkt vrijwilligerswerk ook nog eens goed te zijn voor je gezondheid en voor je sociale contacten. Maar vooral is vrijwilligerswerk doen heel fijn omdat je iets goed doet voor de wereld. En dat geeft gewoon een goed gevoel; ongeacht of je je inzet voor mensen, dieren of de natuur. Wil jij ook aan de slag met vrijwilligerswerk? Wij zetten enkele tips voor je op een rij.
1) Waar ben je naar op zoek?
Om een keuze te kunnen maken uit het enorme aanbod van vrijwilligerswerk is het belangrijk om eerst even terug te gaan naar jezelf. Waar word jij blij van, voor wat voor instantie zou jij je in willen zetten? En voor hoeveel uur in de week zou je dit willen doen? Als je dit voor jezelf op een rij zet dan maakt dit het zoeken (en vinden) van geschikt vrijwilligerswerk in het enorme aanbod al een stuk behapbaarder. Een tweede reden om hier goed bij stil te staat is omdat je vrijwilligerswerk grotendeels voor je plezier wilt doen. Bovendien ben je zelf beheerder van de invulling van je vrije tijd. Geef dus ook je grenzen aan in je beschikbaarheid. Wil jij maximaal 1 dag in de week vrijwilligerswerk doen, geef dan aan dat je echt niet vaker beschikbaar bent. Of juist wel als je het fijn vindt om in te vallen om onregelmatig te werken en je vaker zou willen werken. Vergeet niet dat het altijd fijner is om op te schalen, dan ‘nee’ te moeten verkopen.
2) Zijn er vergoedingen of kosten verbonden aan vrijwilligerswerk?
Er staat meestal geen vergoeding tegenover vrijwilligerswerk, maar het is het toch handig om hier vooraf even naar te informeren. Misschien is er toch een kleine vergoeding mogelijk. Geen zorgen, dit heeft geen invloed op de duur een hoogte van je AOW. Ook morgen onkosten die je maakt voor vrijwilligerswerk zoals reiskosten, belastingvrij worden gedeclareerd. Als het niet mogelijk is om eventuele kosten te declareren moet je je (vooraf) bedanken of je daar problemen mee hebt. Als dit zo is dan kun je beter op zoek gaan naar ander vrijwilligerswerk.
3) Word je ingewerkt?
Om jezelf zeker te voelen in je nieuwe taak is het belangrijk om vantevoren aan te geven dat je het belangrijk vindt om goed ingewerkt te worden. Vrijwilligerswerk doe je er niet ‘even bij’, maar blijft werk waarin je verantwoordelijkheid draagt. Ook al is dat misschien niet betaald. Door een goed inwerktraject voel jij je zekerder en kan de organisatie er ook vanuit gaan dat jij je taken met een goed hart kun uitvoeren. Een win-win situatie voor beide partijen!
4) Geniet van de vele mogelijkheden
Vergeet niet dat je nu je met pensioen bent niets meer moet. Dus geniet er van dat je die tijd zo kunt invullen als je zelf wilt. Dus als jij vrijwilligerswerk hebt gevonden dat bij je past, vergeet dan niet om daar van te genieten!