“We kunnen 10 jaar eerder met pensioen door soberder te leven”

“We kunnen 10 jaar eerder met pensioen door soberder te leven”

Toen Hans Klamer en Marleen Riegman (beiden 57) elkaar ontmoetten was het snel duidelijk dat zij niet tot hun pensioengerechtigde leeftijd wilden blijven werken. Het stel gaat negen jaar eerder met pensioen.

Eigenlijk hadden Hans en Marleen Klamer (beiden 57) al twee jaar met prepensioen willen zijn, maar door omstandigheden liep dat net wat anders. Toch telt het tweetal inmiddels de laatste weken van het werkende leven af. Op 1 april, negen jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd, begint hun pensioenavontuur. Vanwege de datum denken mensen weleens dat het om een 1 april grap gaat, maar niets is minder waar. “Als mensen het de eerste keer horen zijn ze sceptisch of denken ze dat het een grap is, maar later zeggen ze dan vaak: “ik heb er eens over nagedacht en het er thuis over gehad. Eigenlijk is het wel een idee.”

“Als ik met pensioen ben dan ga ik….”

“We hebben elkaar veertien jaar geleden ontmoet”, begint Marleen te vertellen, “we hebben toen eigenlijk al vrij snel tegen elkaar gezegd dat we niet tot ons 65ste wilden blijven werken. Het viel ons namelijk op dat mensen het heel vaak hebben over “als ik met pensioen ben dan ga ik …”, maar dan zijn ze met pensioen en dan gebeurt het toch niet.” “Zo vertelden collega’s, vrienden en ook mensen die verder van ons af staan dat ze na hun pensioen wilden gaan reizen”, vult Hans aan, “maar op het moment dat hun pensioen was aangebroken waren ze minder fit of ziek. Of ze voelden zich te oud om te reizen. Bij dat laatste kan ik mij nog niets voorstellen, maar je ziet dat best wel veel om je heen. Het idee dat we niet meer konden reizen na ons pensioen, iets waar we allebei gek op zijn, stootte ons af. Dus hebben we tegen elkaar gezegd: “dat gaat ons niet overkomen, wij gaan tien jaar eerder met pensioen. Want dan zijn we nog fit en gezond genoeg om te reizen. Dat moet je nog maar zien tegen de tijd dat je met pensioen mag.” “We gaan de komende tien jaar reizen en dan pas met pensioen”, zegt Marleen lachend. “We gaan zeker niet tien jaar weg”, voegt Hans toe “We hebben tenslotte ook kinderen, familie en vrienden die we graag zien, maar we hebben wel de vrijheid om dat te doen.”

De wens om een wereldreis te maken

“Bij mij speelt het idee om veel te reizen of een wereldreis te maken eigenlijk al sinds mijn pubertijd”, vertelt Marleen. “Maar de omstandigheden waren elke keer zo dat het niet mogelijk was. Ondertussen tikte de tijd door. Toen de kinderen klein waren ben ik wel een keer in mijn eentje voor een half jaar naar Costa Rica gegaan. Nou toen was de beer helemaal los. Nadat ik daar was geweest dacht ik echt: nu wil ik echt een keer een wereldreis maken.” Het enthousiasme van Marleen steekt ook Hans aan: “ik had tijdens mijn studie al wel een keer een paar maanden vrij genomen om naar de Verenigde Staten te gaan, maar daarna heb ik kinderen gekregen en dan zijn de mogelijkheden er niet. Toen Marleen over reizen begon, begon het weer te branden in mij. Dat gaan we doen!, dacht ik.” Volgens Marleen is hun huidige plan niet te vergelijken met de vakanties die ze tijdens hun werkende leven maakten. “Het gevoel is anders. Straks stap ik in een vliegtuig en ga ik ergens heen en dan zie ik wel wat er gebeurt.”

“Als je nu niet gaat dan schop ik je de deur uit”

“We hebben destijds gezegd dat we zouden werken tot ons 55ste”, vervolgt Marleen over het plan van de wereldreis, “dat betekende dat we genoeg tijd hadden om ons leven zo in te richten dat we tegen die tijd voldoende financiële middelen hadden om eerder te stoppen en te gaan reizen. Uiteindelijk is het iets later geworden. Hans heeft twee kinderen en we wilden wel het idee hebben dat zij er ook aan toe waren dat wij met pensioen zouden gaan. Voor de jongste bleek het niet haalbaar te zijn als wij al op ons 55ste zouden stoppen met werken en beginnen met reizen. We hebben toen wel meteen de datum geprikt om op 1 april 2017 met pensioen te gaan. De oudste is nu een kleine twee jaar het huis uit en de jongste gaat straks zelf naar Canada. Dus die vindt het helemaal prima als wij vertrekken.” Sterker nog zo vertelt Hans: “vorig jaar ben ik behoorlijk ziek geweest. Gelukkig ben ik goed hersteld, maar toen zei mijn dochter ook: “als je nu niet gaat, dan schop ik je de deur uit”.”

Door zijn ziekte vorig jaar – bij Hans werd door een vernauwing van zijn kransslagader opgemerkt dat hij een ernstige hartafwijking had – vragen sommige mensen het tweetal weleens of het verstandig is om hun plan door te zetten. “Wij bekijken het zo”, zegt Hans, “de problemen die ik had zijn opgelost. Natuurlijk kan je na zo’n operatie zeggen: “laat ik het voorzichtig doen, dus ik ga niet reizen of ik blijf tijdens het reizen in de buurt van grote steden”, maar we hebben juist nu de kans gekregen om heel ver weg te gaan en in de middle of nowhere te gaan zitten. Voor de operatie liep ik volgens de chirurg het risico om op een gegeven moment dood neer te vallen door mijn hartafwijking, door de revalidatie ben ik dus alleen maar sterker geworden. Ik ben nu gezonder dan vorig jaar. Op een paar pilletjes per dag na is er niets aan de hand, dus we gaan heerlijk verder met plannen. Dat is een kwestie van instelling.”

“Wil je al onze reisdromen weten?”

Op de vraag welke reizen er allemaal al in het verschiet liggen, vraagt Marleen lachend: “wil je alles weten?”. We vertrekken tien april richting de Azoren (eilandengroep in de Atlantische Oceaan). We gaan daar eerst wandelen en daarna zitten we een week bij een walvis-onderzoekscentrum waar we gaan helpen met walvissen spotten en tellen. Dat stond al heel lang op ons wensenlijstje. Dat lijkt ons echt super! Vervolgens vliegen we naar Lissabon en dan lopen we van Lissabon naar Faro. Eind juni vliegen we dan terug naar Nederland. Mooi op tijd om de zoon van Hans van Schiphol te halen wanneer hij terugkomt uit Canada. Wat we daarna gaan doen weten we nog niet, maar in oktober gaan we vervolgens een half jaar naar Nieuw-Zeeland en Tasmanië.”

“Verder willen we nog wel naar Argentinië, de Verenigde Staten, IJsland, Canada, Madagaskar en ook gewoon vanuit huis naar Zuid-Spanje lopen.” “Je kan heel ver weg gaan”, vult Hans aan”, “maar Europa is ook een prachtig continent waar je goed kan reizen.” Zo wil het stel bijvoorbeeld de GR-7 lopen. “Die loopt helemaal van Zuid-Spanje naar Griekenland. Het lijkt ons fantastisch om daar een stuk van te lopen. En we willen nog wel een keer in Italië van Noord naar Zuid lopen. En nadat we laatst Albanië in het televisieprogramma De gevaarlijkste wegen van de wereld zagen, staat dat ook op het lijstje.”

Eerder met pensioen door soberder leven

Wie de lijst met droombestemming en –reizen hoort kan zich bijna niet voorstellen dat het mogelijk is zoiets te doen als je ook nog eens bijna tien jaar eerder stopt met werken. Waar betaal je dat van? Marleen: “de eerste reactie van heel veel mensen als ze horen wat we gaan doen is: “dat moet je financieel wel kunnen”. Of dan zeggen ze: “wie kan dat nou?”. Maar daarvan zeggen wij dat het eigenlijk voor veel meer mensen mogelijk is dan ze denken.” “Denk in mogelijkheden”, is de boodschap van Hans voor mensen die denken dat dit financieel niet voor iedereen haalbaar is. “Toen wij besloten dit te doen, hebben we alleen maar gekeken naar hoe wij dit gingen doen en dus gedacht in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.” Het antwoord op de vraag “hoe gaan we tien jaar eerder met pensioen?”, was volgens het tweetal budgetteren. “Je kunt veel soberder leven dan je denkt”, zegt Marleen daarover. Hans: “en als je dat een aantal jaar doet, dan kun je eerder stoppen met werken”.

Het tweetal heeft eindeloos veel voorbeelden van hoe dat de afgelopen veertien jaar in de praktijk werkte “Allereerst zijn we zes jaar geleden kleiner gaan wonen in een huis met minder onderhoud”, vertelt Hans, “terwijl veel mensen van onze leeftijd in hun huis blijven wonen of juist groter gaan wonen. Wij hebben het omgekeerd gedaan en dat zijn financieel de grote klappers.” “Een ander belangrijk ding is dat we alle klussen in huis zelf doen”, vervolgt Marleen. “Toen in het verleden de kozijnen verrot waren, hebben we ze zelf gerestaureerd. Daar spaar je honderden euro’s mee uit. Maar we besparen ook op ons meubilair. Zo hebben we twintig jaar oude stoelen, maar die zitten nog net zo lekker”, vertelt ze lachend.

“We hoeven niet op een houtje te bijten”

“Maar het zit niet alleen in dat soort grote dingen”, vervolgt Hans. “Het begint al bij de thermostaat. Die zetten wij op 19 graden in plaats van 21. Daarnaast gaan we niet of nauwelijks naar het theater, grote voorstellingen of uit eten. En je kunt een telefoon abonnement nemen voor vijftig euro per maand met een nieuwe telefoon, maar je kunt ook een goedkoop abonnement zonder nieuwe telefoon nemen. Dat bespaart je al ruim vierhonderd euro per jaar.” Marleen vult aan: “verder hebben we een eigen groentetuin en bezuinigen we op onze boodschappen door aanbiedingen te kopen. Als ik zie wat mensen uitgeven aan kleding…”, zegt Marleen waarop er even een stilte valt. “Iedereen moet natuurlijk weten waar ze hun geld aan uitgeven, maar wij geven het aan andere dingen uit. We leven op een budget. We hebben elke maand zoveel voor cadeautjes, zoveel voor dit en zoveel voor dat.” Hans vult aan: “veel mensen die niet de keuzes maken die wij maken moeten tot hun zeventigste werken. Als ze daar vrede mee hebben dan is dat prima. Maar wij maken andere keuzes.”

Het woord keuze valt meermaals tijdens het gesprek met Hans en Marleen. Toch betekent dat niet dat het stel het gevoel heeft dat ze nu op een houtje moeten bijten. “Helemaal niet”, lacht Marleen. “We gaan elk jaar vier of vijf keer op vakantie. Dan gaan we voor 750 euro vijf weken naar Tsjechië. Met de nachttrein heen en terug, fietsen mee en kamperen maar!” “En we zijn voor driehonderd euro naar Gran Canaria gegaan”, vult Hans aan. “Behalve de vliegreis hebben we toen niets uitgegeven. We reizen namelijk vaak op een manier die veel leeftijdsgenoten zich niet kunnen voorstellen. We lopen met een klein tentje en een rugzak.” “We kamperen meestal in het wild”, voegt Marleen toe, “maar soms staan we wel op een camping omdat het lekker is om een douche te hebben in plaats van je te wassen in een riviertje. Daarbij moeten we wel rekening houden met het feit dat je niet overal mag wildkamperen. Zo kun je in Oostenrijk boetes een boete van twintigduizend euro krijgen voor wildkamperen.” Hans concludeert: “dus we gaan niet zitten huilen omdat we weer het laatste theaterstuk hebben gemist, omdat we budgetteren. Want we zijn wel lekker op vakantie geweest en kunnen eerder stoppen met werken.”

“Het is niet te beschrijven hoeveel ruimte het gevoel van vrijheid geeft”

Toch kan het tweetal niet tien jaar lang – tot hun pensioengerechtigde leeftijd – reizen door uitsluitend te budgetteren. Zo is het tweetal bereid onderweg druiven te plukken of campingwc’s schoon te maken om een beetje extra inkomsten te generen en zegt Hans: “we hebben niet alleen flink gespaard. We kunnen ook ons huis verhuren en het pensioen al naar voren trekken. Met alleen de huur komen we al een heel eind.” Omdat het tweetal hun woning wil verhuren, hebben ze de laatste tijd eigenhandig hun garage omgebouwd tot studio. Ze hebben zelf de water aan- en afvoer aangelegd, een douche gemaakt en een toilet erin gebouwd. “Als we tussen onze reizen thuis zijn dan wonen we daar”, vertelt Marleen. “Sommige mensen vragen ons dan wie gaat er nou in en studio van 24 vierkante meter wonen? Wij! Het is maar net wat je referentiekader is, want we hebben tijdens het reizen een tentje van twee vierkante meter. Dus als we een huis hebben van 24 vierkante meter dan kunnen we daar twaalf tenten in zetten.”

Hans en Marleen vinden het leven op twee vierkante meter met name aantrekkelijk vanwege de vrijheid die het met zich meebrengt. “Als we wandelen, dan pakken we ’s ochtends onze rugzakken in, maar hebben geen idee waar we die dag uitkomen”, vertelt Hans. “We hebben zelfs geen idee hoe laat het is. Op een gegeven moment denken we: dit is een aardig plekje en blijven we daar. Het is niet te beschrijven hoeveel vrijheid het gevoel geeft dat je niets moet. Dat je al die dagen dat je onderweg bent gewoon kunt besluiten of je verder wilt lopen of niet.” Marleen geeft als voorbeeld: “toen we in Spanje liepen overnachtten we een keer in een pension. De avond tevoren hadden we gekeken waar we heen zouden lopen. We hadden nog drie dagen vakantie en wilden naar het oosten lopen, maar die ochtend zag ik dat het oosten pot en potdicht zat. Dan gaan we niet naar het oosten maar naar het westen. Zo gaat dat heel vaak bij ons. Dan bedenken we iets maar dan komen we er niet omdat we toch een andere kant op gaan.” “Nee het zou mij niets verbazen als ook deze reis anders loopt”, reageert Hans. “In de laatste maand dat Marleen in Costa Rica zat heb ik haar opgezocht. Op de tweede dag namen we een veerboot. Toen we op de boot zaten vroeg ik Marleen: “gaan we nu wel daar en daar heen?”. Toen zei ze: “als het niet de goede boot is dan komen we ergens anders terecht en dan moeten we blijkbaar daar zijn”.”

Toch kan het tweetal zich voorstellen dat er een moment komt dat ze niet meer in een tentje kunnen wildkamperen. “We hebben altijd het idee dat als we echt een keer oud en krakkemikkig worden, dat we dan een camper kopen.” Hans: “maar we zijn nu nog fit, dus dat stellen we nog wel even uit.”

Wil jij nog meer weten over dit bijzondere ‘pensioenproject? Of ben je benieuwd naar hun volgende avonturen? Volg Hans en Marleen dan op hun eigen blog.