We proberen mensen iets te leren over plekken waar ze normaal niet zullen komen

We proberen mensen iets te leren over plekken waar ze normaal niet zullen komen

Ingrid den Daas (68) stopte op haar 55e met werken. Maar stilzitten doet ze allerminst. Sinds haar pensioen verdiept ze zich met veel plezier in de geschiedenis van Utrecht. En stuurt ze als vrijwillige coördinator bij het Gilde Utrecht tientallen enthousiaste stadsgidsen aan.

Het aansturen van mensen is haar niet vreemd. Jarenlang gaf ze cursussen managementvaardigheden in de zorg, de sector waar haar carrière begon.

“Na mijn middelbare school ben ik naar Engeland gegaan en ben ik gaan werken als kindermeisje. Toen ik terug kwam ben ik Verpleegkunde gaan studeren in het UMC. Ik heb jarenlang als verpleegkundige gewerkt in het UMC en in andere ziekenhuizen. Maar op mijn 25e dacht ik: dit houd ik niet vol tot mijn 65e, het wordt me te zwaar. Dus toen ben ik sociale pedagogiek gaan studeren. Na mijn afstuderen ging ik les geven aan de opleiding Verpleegkunde. Later ben ik managementvaardighedentraining in de zorg gaan geven. Dat heb ik vijf jaar gedaan en toen werd mijn baan geschrapt.”

Utrecht

‘Ik vond het niet leuk dat ik moest stoppen. Maar ik dacht: je moet niet blijven kniezen en iets leuks gaan doen. Geschiedenis had altijd al mijn interesse, daarom ben begonnen als vrijwillige gids bij Kerken Kijken Utrecht. Ik heb onder andere rondleidingen in de Lutherse kerk gegeven. Een beeldschone, intieme kerk. Mijn man heeft hier in Utrecht jarenlang een drukkerij gehad en is ook een echte Utrechtfanaat. Toen hij in 1998 zijn zaak verkocht is het ongebouwd tot woonhuis en zijn wij er ingetrokken.’

Geschiedenis

In haar werkkamer heeft Ingrid een grote boekenkast staan met veel boeken over de geschiedenis van Utrecht. Behalve in Utrechtse kerken gaf ze jarenlang rondleidingen in het Bartholomeus Gasthuis, het oudste verzorgingshuis van Nederland. Om haar managementkwaliteiten te benutten ging ze in het bestuur van de historische vereniging Oud Utrecht. Sinds 2009 werkt ze vrijwillig als coördinator van de cursussen ‘Leer mij Utrecht kennen’ en de vervolgcursus ‘Leer mij Utrecht beter kennen’.

Cursus

“Ik ben gewend om te coördineren en te organiseren. Ik heb er plezier in om te zorgen dat alles goed loopt. In eerste instantie was het de bedoeling dat cursus door de gemeente Utrecht werd aangeboden aan nieuwe inwoners. Maar nu is de cursus open voor iedereen. We proberen mensen iets te leren over plekken waar ze normaal niet zo vaak zullen komen. Van de oude werfkelders tot de nieuwe ontwikkelingen in het stationsgebied. We laten de cursisten van alles zien.”

Actief

“Ik denk dat het na mijn pensioen goed was om even afstand te nemen en na te denken over wat ik wilde. Je bent zo geneigd om terug te gaan in het oude patroon van hard werken. Ik denk dat mijn generatie heel actief is na zijn 65e. Ik ken namelijk niemand die de hele dag achter de geraniums zit!”

Bent je nieuwsgierig geworden naar Gilde Utrecht? Neem dan een kijkje op hun website.