Welk pensioentype ben jij?

Welk pensioentype ben jij?

“Nog 6 maanden en 10 dagen tot ik met pensioen mag.” Weet je uit je hoofd hoelang je nog moet werken tot je met pensioen mag? En heb je al je vakantiedagen de afgelopen jaren opgespaard om eerder te kunnen stoppen? Dan ben je iemand die de laatste werkdagen aftelt, net zoals je doet naar je vakantie of als kind tot je verjaardag. Aftellen is één van de manieren waarop je kunt reageren op je pensioen. In dit artikelen vertellen we je meer over deze 3 typen pensionado’s en geven we elke type een aantal tips.

De uitsteller

Met pensioen gaan? De uitsteller vindt dit maar niks. Dit type pensionado is de 65-plusser die met liefde nog een paar jaar doorwerkt na pensioen. Voor deze persoon is het bereiken van de 67e verjaardag het moment dat er ruimte ontstaat om het werkende leven in te vullen zoals je dat zelf zou willen. Het is vooral niet het moment dat bepaalt dat de uiterste houdbaarheidsdatum van het werkende leven is bereikt. Het biedt juist kansen. De financiële basis van je pensioen geeft de uitsteller de ruimte om op hun eigen manier te blijven werken. Naast dat de bijverdiensten uiteraard welkom zijn is werken voor dit type vooral de manier om invulling te geven aan werk, zingeving en het blijven ontwikkelen van jezelf. De uitsteller blijft graag aan de slag bij de huidige werkgever, maar kan juist ook heel plezier vinden in het doen van iets totaal anders.

Tips voor de pensioensuitsteller

  • Wil je graag blijven werken na je pensioengerechtigde leeftijd? Ga op tijd in gesprek met je huidige werkgever als je daar aan de slag wil blijven. Officieel gezien eindigt je contract van rechtswege op het moment dat je met pensioen gaat. Dus als je niets aangeeft zal je werkgever er vanuit gaan dat je stopt met werken.
  • Is het niet mogelijk bij de huidige werkgever te blijven? Neem dan eens een kijkje bij één van de vele uitzendbureaus die zijn gespecialiseerd in 65-plussers die aan het werk willen blijven. Voordeel hiervan is dat je je breed kunt oriënteren op beschikbare banen. Iets in het verlengde van je kennis of juist totaal iets anders? Kijk eens rond.
  • Wil je op een bepaald moment toch stoppen met werken, zorg dan dat je het rustig afbouwt. Als je gewend bent om altijd hard te werken en dit ineens stopt kan dit rauw op je dak vallen. Stap voor stap afbouwen en op zoek naar een nieuwe invulling van de vrije tijd is vaak de beste remedie voor een gelukkig pensioen.

Pensioenplanner

De pensioenplanner laat niks aan het toeval over. Deze realist heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en weet precies wat hij kan verwachten. Hij onderzoekt wanneer hij optimaal met pensioen kan en weet wat hij kan verwachten: zowel emotioneel als financieel. Dit type pensionado bereidt zich op beide vlakken voor. Bijvoorbeeld door het volgen van een pensioencursus in aanloop naar de pensioendatum, door het regelmatig opnemen van een vakantiedag in aanloop naar pensioen en het voorafgaand al te oriënteren op een nieuwe vrijetijdsbesteding. Kortom: optimaal voorbereid op de nieuwe situatie.

Tips voor de pensioen-realist

  • Zijn er nog dingen die je niet weet? Welke tips kunnen we jou nu nog geven?

De pensioendromer

Nog één jaar, twee maanden, drie dagen en 5 uur. De pensioendromer weet precies hoe lang hij of zij nog moet werken. Dromen over de pensioentijd en de vrije tijd die je gaat krijgen, dat is waar de pensioendromer al jaren naar uitkijkt. Geen verplichtingen meer, tijd voor jezelf en je naasten. Maar vooral geen stress meer en druk van deadlines.   

Eigenlijk droomt de pensioendromer over alles wat er komt kijkt bij het niet meer hoeven werken. Dat kunnen hobby’s zijn, reizen die hij wil maken of gewoon andere leuke dingen doen. De kans is groot dat de dromer al in aanloop naar pensioen minder begint te werken. Zo neemt hij of zij een klein voorschot op het naderend pensioen.

Tips voor de pensioendromer

  • Waar de pensioendromer voor moet waken is dat hij of zij niet zo erg gaat uitkijken naar de pensioentijd dat dit misschien wel kan tegenvallen. De pensioentijd is misschien ook niet altijd zaligmakend. Het is daarom goed om al voor je met pensioen gaat het werken een beetje af te bouwen en alvast op zoek te gaan naar een invulling van de vrije tijd die je er voor terug krijgt.
  • Het is niet niks om ineens niet meer te hoeven werken. Onderschat dit niet. Er valt toch een stuk structuur weg, maar ook de dagelijkse sociale contacten. Ook geeft werken van zingeving en een doel. Houd er rekening mee dat het best 6 maanden kan duren om aan de nieuwe situatie te wennen.
  • Zet voor jezelf op een rij wat je gaat doen als je niet meer hoeft te werken. Op welke andere manier ga jij jezelf uitdagen. En wat gaat ervoor zorgen dat je elke dag een doel hebt om uit bed te komen? Het geldt zeker niet voor elke dromer, maar het kan best uitdagend zijn om je draai te vinden na je pensioen. Stel jezelf doelen voor je pensioen die eraan bijdragen dat je fit blijft: sociaal, lichamelijk en geestelijk.