Welk vrijwilligerswerk past bij mij? Test het!

Welk vrijwilligerswerk past bij mij? Test het!

Wil jij na je pensionering beginnen met vrijwilligerswerk, maar heb je geen idee wat bij jou past? Dan biedt het internet uitkomst met vele nuttige testjes. Wij helpen je verder.

Welk vrijwilligerswerk past bij mij?

Online zijn er talloze testjes te vinden waarmee je karakter wordt geanalyseerd en waarna je vervolgens een advies krijgt over vrijwilligerswerk dat bij jou past. De redactie van Leefjepensioen.nl testte er twee; de focustest van Vrijwilligers Servicepunt Heerenveen en de talentenscan van Den Haag doet. Beiden zijn ook voor mensen buiten beide regio’s beschikbaar; er wordt geen advies gegeven dat specifiek gericht is op de twee gebieden.

uitproberen?

Toen ik twee jaar geleden besloot dat ik vrijwilligerswerk wilde gaan doen, wist ik niet waar ik moest beginnen met zoeken. Op Google vond ik vierhonderdduizend resultaten als ik zocht op vrijwilligerswerk in mijn regio. De lijst met vacatures was eindeloos en genoeg sprak mij aan, maar op de vraag waar ik echt energie van zou krijgen moest ik een antwoord schuldig blijven. Om dat te ontdekken besloot ik een aantal verschillende dingen uit te proberen. Ik hielp een middag bij het sorteren van knuffelberen, ging naar het verzorgingstehuis om de hoek van mijn huis om een avondje te pubquizen en las een ochtend voor op een basisschool. Ik ontdekte dat ik weinig energie kreeg van het vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis en dat de voorleesochtend op de basisschool lastig te combineren viel met mijn andere verplichtingen. Toen ik op een avond hielp bij een kookgroep voor verstandelijk beperkten, vroeg één van hen “kom je volgende week weer?”. “Ja”, zei ik zonder na te denken en ik had mijn plek gevonden.

De online adviestest

Pas later ontdekte ik dat je veel makkelijker vrijwilligerswerk kan vinden dat bij je past. Of in ieder geval een eindje op weg geholpen kan worden, zodat je niet vrijwilligerswerk in alle richtingen hoeft uit te proberen voordat je een plekje vindt. Online zijn er diverse testjes te vinden waarmee in een aantal stappen een analyse van je karakter wordt gemaakt om vervolgens een advies te geven over passend vrijwilligerswerk.

Bij de talentenscan van ‘Den Haag Doet’ word je gevraagd om 24 stellingen te beantwoorden met ja of nee. Aan de hand van standpunten zoals “Ik vind het leuk om een boek te lezen”, “ik vind het leuk om alleen te werken” en “ik vind het leuk om een avontuurlijke vakantie uit te stippelen” word je beoordeeld op zes eigenschappen. Als je “Ik vind het leuk om dingen te regelen of te coördineren” met een ja beantwoordt, levert dat bijvoorbeeld een extra punt op in het vakje ondernemend. Dat resulteert dan bijvoorbeeld in de uitslag je bent honderd procent niet praktisch, honderd procent intellectueel, sociaal en ondernemend, vijftig procent artistiek en neutraal op het gebied van nauwkeurigheid. Als uit de test blijkt dat je bijvoorbeeld een sociaal type bent, dan adviseert Den Haag doet je bijvoorbeeld eens te verdiepen in activiteiten zoals voorlezen aan blinden, een kookcursus aan jongeren of huiswerkbegeleiding aan asielzoekers.

Vergelijkbaar met de talentenscan van ‘Den Haag Doet’ is de focustest van Vrijwilligers Servicepunt Heerenveen. Bij deze test moet je in vier categorieën (interesses, voorkeuren, kwaliteiten en motieven) uitspraken die je aanspreken aanvinken. Een deel van deze standpunten komt overeen met de beweringen in de persoonlijkheidstest, maar de focustest is uitgebreider. Zo moet je onder motieven bijvoorbeeld aangeven of je iets zoekt voor langere tijd, of je uitgedaagd wil worden om jezelf te ontwikkelen en of je carrière wil maken via vrijwilligerswerk. Als je de tientallen uitspraken hebt doorgenomen, krijg je een overzicht te zien van de drie menstypen waarop jij het hoogste scoort en vervolgens je drie belangrijkste motieven voor vrijwilligerswerk.Als er uit de test bijvoorbeeld komt dat je een ondernemend type bent dan word je vrijwilligerswerk aangeraden zoals het opzetten van een wereldwinkel, andere vrijwilligers begeleiden of contactpersoon te worden binnen een maatschappelijke organisatie. Aan je motieven wordt geen vrijwilligerswerk gekoppeld. Deze drie motieven dienen als een soort checklist als je in gesprek gaat met een organisatie. Biedt het vragen opstellen voor een museumspeurtocht wel de gezelligheid die je zoekt, leer je er iets nieuws van en sluit het aan bij je idealen?

Blij verrast met de uitslag

Na het invullen van beide tests ben ik blij verrast over hoe treffend de resultaten zijn. Het valt het mij op hoe goed mijn huidige vrijwilligerswerk aansluit bij de resultaten. Koken met jongeren komt in beide tests naar voren, vergelijkbaar met de vrijwillige activiteit waarbij ik elke week betrokken ben. Daarnaast blijken gezelligheid en idealen allebei even belangrijk voor mij te zijn; vrijwilligerswerk ging ik doen omdat ik nieuwe mensen wilde leren kennen en ik dat op deze manier kon combineren met mijn ideaal om iets voor anderen te doen.

Conclusie: het invullen van een test over je karakter kan een mooi beginpunt zijn voor het vinden van vrijwilligerswerk.

Op welke manier heb jij vrijwilligerswerk gevonden wat bij je past?