Welke dromen zet jij op je pensioenbucketlist?

Welke dromen zet jij op je pensioenbucketlist?

Een reis door Nieuw-Zeeland maken, met de kleinkinderen naar Disneyland of gewoon een keertje alle Waddeneilanden bezoeken. Dromen zijn er in alle soorten en maten. Als één van jouw dromen na het lezen van dit artikel in vervulling gebracht zou worden, welke wens zou dat dan zijn?

Doe jij op dit moment iets om die droom daadwerkelijk in vervulling te brengen? Heb je de mogelijkheden om naar Santiago de Compostela te lopen al eens onderzocht of schuif je dat telkens uit naar later? Lees in dit artikel alles over het maken van een pensioen bucketlist, de populairste wensen van Nederlanders, ideeën voor op jouw pensioen bucketlist en de vijf dingen waarvan mensen spijt hebben dat zij ze niet hebben gedaan voor hun dood.

Zet je dromen op papier

Hoewel een bucketlist oorspronkelijk een lijst was van wensen die mensen opstellen als ze weten dat ze niet lang meer te leven hebben, is het maken van een bucketlist tegenwoordig iets wat iedereen kan doen. Steeds meer jonge gezonde mensen stellen ook hun liefste wensenlijst samen, omdat het inzichtelijk maakt waar ze van dromen en het stellen van doelen makkelijker maakt.

Zodra op papier staat dat je nog een keertje in het leven het Noorderlicht wil zien, wordt het een concreet doel om naar toe te werken. In plaats van een wens die zo nu en dan weer eens naar boven komt. Dat er steeds eerder begonnen wordt met het maken van een bucketlist, heeft te maken met het idee dat je niet moet wachten tot het laatste moment met het verwezenlijken van je dromen. Zeker omdat je dan niet altijd meer in staat bent om de wensen die je zou willen vervullen, daadwerkelijk te verwezenlijken. Wellicht word je tegen die tijd beperkt door je lichamelijke gezondheid.

Bucketlist samenstellen en categoriseren

Als je een pensioen bucketlist wil samenstellen dan kun je dat doen door jezelf de vraag te stellen: “Wat wil ik nog doen in het leven? Wat wil ik nog beleven? Of wie wil ik nog zijn?” Op die vragen zijn vanzelfsprekend meerdere antwoorden mogelijk en ook antwoorden van een verschillende grote. Het kan zijn dat je nog een keertje met je partner wil eten bij een bepaald restaurant in de buurt, dat je ervan droomt om nog een keertje een bezoek te brengen aan het huis waar je geboren bent of dat je een paar dagen in een klooster zou willen doorbrengen.

Je kan deze lijst direct op een zichtbare plaats in huis hangen zodat je dagelijks herinnerd wordt aan je doelen, maar je kan ze eerst ook categoriseren. Bijvoorbeeld door je wensen te rangschikken naar de zes levensgebieden: carrière, familie, relaties, zelf, geest en vrije tijd. Zo zou het aantal dagen doorbrengen in een klooster iets kunnen zijn voor het kopje geest en uit eten gaan met je partner bij een bijzonder restaurant voor de categorie relaties.

Pensioen bucketlist; tijd en prioriteit

Vervolgens kun je je pensioen bucketlist ook nog rangschikken op basis van tijd en prioriteit. Zijn er bepaalde wensen die je nu kunt uitvoeren, maar wellicht niet als je ouder wordt? Zo ben je nu misschien nog gezond genoeg om een keer de Nijmeegse vierdaagse te lopen en kun je over vijf jaar nog steeds parachute springen. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen van welke wensen je echt spijt krijgt als je ze niet in vervulling brengt.

Je zou daarnaast kunnen nadenken of er wensen zijn die je vaker dan één keer zou willen uitvoeren. Als je bijvoorbeeld op je pensioen bucketlist hebt gezet dat je graag nog een keer de bloesemtocht wil wandelen, dan kun je natuurlijk overwegen dat elk jaar opnieuw te doen. Daarnaast moet je ook je samengestelde bucketlist kritisch bekijken. Heb je misschien in je enthousiasme wensen op de lijst gezet, die niet meteen prioriteit hebben en dus op de reservelijst kunnen?

Wat staat er op al die wensenlijstjes wereldwijd?

Hoewel we denken dat onze dromen allemaal uniek zijn, blijkt uit diverse onderzoeken dat er aantal wensen op heel wat wensenlijstjes terugkomen. Zo is wereldwijd de nummer één droom een reis maken, gevolgd door het noorderlicht zien, parachute springen, een Disney park bezoeken, met dolfijnen zwemmen, een ballonvaart maken, naar een concert gaan, een keertje duiken en een boek uitgeven.

Als we dromen van een reis dan gaat die over het algemeen naar New York, hoewel we ook enthousiast worden van Australie, Afrika en Thailand. Maar naast al deze universele wensen, zijn er natuurlijk ook genoeg unieke bucketlist wensen te bedenken. Wensen die passen bij wie jij bent. De redactie van Leefjepensioen.nl zette haar persoonlijke dromen op een rijtje.

 • Alle vijf de Waddeneilanden bezoeken
 • De Nijmeegse vierdaagse lopen
 • Herbeleven van de huwelijksreis
 • De bloesemtocht wandelen
 • Op safari in Afrika
 • Wandelen naar Santiago de Compostela
 • Een nachtje slapen in het Okura in Amsterdam; het hotel met de duurste hotel suite van Nederland
 • Familieleden in het buitenland bezoeken

Spijt top vijf van stervenden

Geen van die wensen komt echter voor in de spijt top vijf van stervende mensen. Want met het einde in zicht zeggen mensen die terugkijken op het leven, geen spijt te hebben van het feit dat ze die ene verre reis niet hebben gemaakt of het Noorderlicht niet hebben gezien. De vijf zaken waar mensen aan het einde van het leven spijt van hebben blijken te zijn:

 • 1.“Ik zou het leven hebben willen leiden dat ik zelf wilde en niet het leven dat anderen van mij verwachtten.”
 • 2.“Had ik maar niet zo hard gewerkt.”
 • 3.“Had ik maar beter kunnen praten over mijn gevoelens.”
 • 4.“Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden.”
 • 5.“Ik had mijzelf meer geluk moeten gunnen.”

Dus als jij je pensioen bucketlist samenstelt, is het helemaal geen gek idee om die vijf wensen in je achterhoofd te houden. Wat zou jij willen doen, wat je hebt gelaten voor anderen? Welke vrienden ben je kwijtgeraakt en zou je weer willen hervinden? Wat heb jij jezelf nooit gegund? En kun je tijdens je pensioen misschien de ontspanning vinden die je eerder niet een plaats hebt kunnen geven.

Wat staat er op jouw (pensioen)bucketlist?

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd