Zelf koken houdt je fit

Zelf koken houdt je fit

Een gestoofd sudderlapje in de jus, een geurige appeltaart uit de oven of een frisse salade. Wat je ook uit je keuken tovert, bewust koken houdt je fit en gezond.

Er gaat niets boven een zelf gedraaide gehaktbal, een verse salade of een homemade brood dat geurig en knapperig uit de oven komt. Koken is niet alleen leuk en lekker, het houdt je ook gezond. Door verse ingrediënten te gebruiken en gezond te koken blijf je langer fit.

Daarbij is koken een leuke sociale activiteit. Koken met partner, familie of vrienden geeft veel voldoening. Voel je je eenzaam in de keuken of aan tafel? Een kookclub is de ideale manier om op een ontspannen manier nieuwe mensen te ontmoeten. Heb je het idee dat je niet kan koken? Geen probleem, er zijn genoeg websites en apps waarmee je je kookkunsten kunt opvijzelen. Wij zetten de leukste kook initiatieven voor je op een rij.

Zoek kook-inspiratie

Zin om te koken, maar je weet niet wat? Online is er gelukkig genoeg inspiratie te vinden voor een lekkere en gezonde maaltijd. Bekende websites boordevol recepten zijn smulweb, waar hobbykoks hun recepten kunnen plaatsen. Uit Pauline’s keuken, een van de grootste foodblogs van Nederland, staat vol met verrassende en toegankelijke receptuur. Ook hebben de bekende culinaire bladen zoals foodies magazine en delicious hun eigen website met receptuur.

Gezond koken (en eten) is trendy en zeker na je 65e is het belangrijk om extra op je voedingspatroon te letten. De energiebehoefte neemt vanaf die leeftijd af, waardoor je minder suiker en koolhydraten nodig hebt. De behoefte aan gezonde bouwstoffen neemt daarentegen alleen maar toe. Gezonde voeding bevat dan ook voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.

Door gevarieerd te koken met verse ingrediënten, heb je zelf controle over wat je binnenkrijgt. Het Voedingscentrum biedt volop gezonde receptuur en ook het sympathieke blog Voedzaam & Snel laat zien dat voedzaam koken niet moeilijk is en een gezonde maaltijd in no time op tafel kan staan.

Koken voor beginners

Als je niet kon koken, dan was je tot een paar jaar geleden nog aangewezen op kant-en-klaar maaltijden of een maaltijdservice. Dat is tegenwoordig wel anders. Maaltijdboxen zoals die van Hello Fresh of Albert Heijn doen voor jou al het halve werk. Je krijgt verse ingrediënten thuis geleverd met toegankelijke recepten voor de hele week. Door stap voor stap de recepten te volgen, tover je zo een verse maaltijd op tafel.

Nog niet zo’n ster in de keuken of kan je bij je culinaire uitspattingen wel wat extra hulp gebruiken? Er zijn heel wat apps op de markt die je ondersteunen in de keuken of bij het boodschappen doen:

-Kitchen Stories (IOS) is een gratis foto- en videokookboek waar iedere week nieuwe recepten verschijnen. Erg handig vanwege de video’s, foto’s, ingredientenlijsten die je kunt downloaden en de wijnadviezen.

-De app Martha’s Everyday Food (IOS) van Martha Stewart staat barstensvol recepten die snel en gemakkelijk zijn voor elke dag. En als je wilt, krijg je ook suggesties voor het avondeten.

-Gojee Food & Drink recipe app (IOS): van alles in huis maar geen idee wat je moet maken? Voer de ingrediënten uit je koelkast in en er rolt zo een lekker recept uit.

-Koken met aanbiedingen (IOS en Android): je wilt lekker koken, maar ook een beetje op de kleintjes letten? Met deze app heb je altijd recepten bij de hand die zijn afgestemd op de actuele supermarktaanbiedingen.

Samen koken is leuker dan alleen

Koken en eten verbindt. Er is dan ook niets zo gezellig en ontspannen als samen in de keuken staan. Dit kan met je partner, vrienden of familie, maar wist je dat kookclubs tegenwoordig als paddenstoelen de grond uitschieten? Het is een informele manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je leert veel van elkaar op culinair gebied. Op dekookclub.nl kun je op zoek gaan naar een kookgroep bij jou in de buurt. Je kunt er reageren op oproepjes van mensen die een kookclub willen beginnen of je kunt zelf een oproep plaatsen.

Ook via social media kun je een kookclub vinden die bij je past. Daarnaast is het downloaden van de Klup app een slim idee als je op zoek bent naar gelijkgestemde kookmaatjes. Deze app is speciaal ontwikkeld voor 55-plussers, waarbij het draait om het ontmoeten van leeftijdsgenoten tijdens gezellige activiteiten.

Eet smakelijk!